Kirándulás Ausztriában – látványos kilátóhelyek

Az osztrák Alpokban az elmúlt években számos látványos kilátóhelyet alakítottak ki, amelyek nemcsak lélegzetelállító kilátást kínálnak a környező vidékre, hanem egyedülálló építészeti megoldásokkal is büszkélkedhetnek.

Az izgalom garantált, amikor egy üvegpadlón állva tekinthetünk le a lábunk alatt tátongó több száz méter mély szakadékba. Karintia tartományban található Ausztria legmagasabb duzzasztógátja, a Kölnbreinsperre. A gáton – 1933 méterrel a tengerszint felett – kialakított Airwalk kilátó fantasztikus panorámát kínál a környező tájra. A 2010-ben megnyitott látványosság a Malta alpesi út végén található. Az acélból és üvegből készített platform valósággal lebeg a mélység fölött. A skywalk közepén ülőhelyek csábítanak időzésre, miközben a beépített üvegpadlón keresztül a lábunk alatt tátongó 200 méteres mélységben gyönyörködhetünk.

A magas adrenalinszint garantált a Dachstein-hegységben található Krippenstein hegycsúcson kialakított 5fingerskilátóhelyen is. Ez a létesítmény a Dachstein-Krippenstein felvonó hegyállomásának közvetlen közelében fekszik és egy informatív tanösvényen keresztül közelíthető meg. Az emberi kezet mintázó konstrukció nyolc méter hosszan nyúlik ki a 400 méter magas, függőleges sziklafalból és kínál varázslatos kilátást az UNESCO világörökséghez tartozó Hallstattra és a Hallstatti-tóra. Emellett a kilátóhely mind az öt „ujja” különböző kialakítású: az egyik stég padlója például üvegből készült és szabad kilátást engedélyez a 400 méterrel lejjebb található Krippenbrunn településre. Egy másik „ujj” kukucskáló lyukkal rendelkezik, amely zavartalan kilátást teszt lehetővé a mélybe. A „középső ujj” a nagyközönség elől elzárt, itt található egy trambulin, amelyet alkalmanként bázisugrók használnak.

Az 5fingers felett, közvetlenül Krippenstein hegycsúcson található a szintén rendkívül látványos Világörökség spirál. A kényelmes pihenőhelyekkel felszerelt futurisztikus acélkonstrukció egyedülálló kilátást kínál az UNESCO világörökséghez tartozó Hallstattra.

Közvetlenül a Dachstein-gleccserfelvonó hegyállomásánál található a Dachstein Skywalk. A 2700 méter magasan fekvő balkonszerű kilátó a Hunerkogel 250 méter magas, függőleges sziklafalának tetején található és lenyűgöző körpanorámát kínál a környező hegyekre.

Ha a Hinterstoder mögött elterülő vidéken túrázunk, egy igazán különleges objektumot is megcsodálhatunk: a Stoderblick kilátóhely piros acélkerete már messziről jól látható. Amikor a kocka belsejéből tekintünk le a környező tájra, a különleges kilátó négyzetekre osztja a vidéket és keretezi be a Totes Gebirge hegycsúcsaira, a Warscheneck hegyvonulatra és a Stodertalra nyíló panorámát.

Aki átmerészkedik a 140 méter hosszú függőhídon, feljuthat a Gasteini-völgyben található Stubnerkogel hegycsúcsán kialakított Glocknerblick kilátóhoz. A kerek, filigrán hatású kilátó acélból és fából készült, oldalról pedig egy átlátszó háló veszi körbe. A padlóba épített üvegbetét szabad kilátást biztosít a lábunk alatt tátongó mélységbe.

A St. Johann in Tirol közelében található Triassic Park Waidringban egy korallra emlékeztető kilátóhely várja a vendégeket. Három különböző kialakítású padló gondoskodik az izgalmakról: a látogatók a tömör és nem átlátszó korallágakról szép lassan merészkedhetnek tovább a teljesen átlátszó padlórészre, amely Európa legnagyobb bejárható üvegfelületei közé tartozik és még a magassághoz szokott látogatókat is komoly kihívás elé állítja.

Az Ötztalban található Sölden az úgynevezett BIG 3 kilátóknak köszönhetően, három darab 3000 méter feletti hegycsúcson kialakított platformmal büszkélkedhet. A legmagasabb ezek közül a Schwarze Schneidon létrehozott kilátóhely, amelyről szép idő esetén egészen a Dolomitokig ellátni. A Tiefenbachkogl tetején egy 25 méter hosszú, szabadon álló acélstég lebeg a szakadék felett. A Gaislachkogl vékony pilléreken álló kilátója szabad kilátást tesz lehetővé az Ötztal irányába és az alpesi völyet körülölelő hegyekre.

Stubaii-gleccseren található Top of Tyrol kilátóhely 3120 méter magasan fekszik. A különleges kilátópontot aSchaufeljoch nagykabinos felvonóval érhetjük el. Ausztria legmagasabban fekvő hegyi étterme, a Jochdohle szintén csak egy ugrásnyira található a kilátóhelytől. Az acélból és fából kialakított stégről messze a Stubaii-Alpokon túlra, egészen a Dolomitokig és az Ortler-hegységig is ellátni.

A Wurmkogl hegycsúcsán, 3080 méter magasan található Top Mountain Star talán a legextravagánsabb az összes kilátóhely közül. A Hochgurglban található pagodaszerű kilátót kívülről több ezer csillogó, villogó Swarovski kristály díszíti. Az épület belsejében egy panorámabár található, amely 360 fokos körpanorámát kínál az Ötztali-Alpokra.

Igazi bennfentes tippnek számít a tiroli Rofan-hegységben található Adlerhorst. A Gschöllkopfon kialakított sasfészekhez hasonlatos kilátó lélegzetelállító kilátást kínál az Achensee körül elterülő hegyekre. Aki kevesellné az itt átélt izgalmakat, az kipróbálhatja az AirRofan Skyglidert, amellyel 800 méter hosszan, 85 km/h-val száguldhatunk a levegőben.

További információk:
Dachstein Tourismus AG
Winkl 34
4831 Obertraun am Hallstättersee
www.dachstein-salzkammergut.com

Forras: http://goo.gl/NVlXtR

[catlist]