Kirándulás Ausztriában – Alpesi wellness

Kristálytiszta hegyi levegő, lenyűgöző hegyi panorámák, zöldellő alpesi rétek: a hegyekben töltött üdülés nyújtotta élmények azonban még tovább fokozhatóak. Mit szólna egy kényelmes nyugágyhoz, egy pezsgőfürdőhöz vagy egy kiadós szaunázáshoz? Mindemellett az autentikus légkör és a természetes alapanyagokból készült termékek is hozzájárulnak az alpesi wellness sikeréhez.

Az Ausztria legkülönbözőbb pontjain található alpesi wellnesshotelek mindegyike hamisítatlan alpesi karakterrel csábít üdülésre. Jelenleg 15 minőségi védjeggyel ellátott wellnesshotel kínál speciális alpesi wellnessüdülést, amelyek középpontjában a környék hegyei, kulturális értékei és természetes erőforrásai állnak. A konyhában, a wellnesskezeléseknél és a kozmetikai részlegen is a helyben előforduló, természetes alapanyagokból készült termékek dominálnak. Kiemelt hangsúlyt kap mindemellett a magaslati levegőn végzett egészséges mozgás, a különböző regionális gyógymódok, valamint a személyre szabott terápiás kezelésekkel kombinált, magas színvonalú orvosi ellátás.

Az Alpesi Wellnesshotelek Szövetségéhez tartozik például a Salzburg tartománybeli Bad Gasteinban található Hoteldorf Grüner Baum is. Az üdülőfalu 70 hektáron terül el, autómentes környezetben és összesen öt, tipikus salzburgi vendégháznak ad otthont. A „Gasteini termálvíz hetek” ajánlatcsomag magában foglal egy orvosi vizsgálatot, a radontartalmú termálvízben történő kényeztető fürdőket, egy víz alatti terápiás kezelést, masszázsokat és egy egészségeséletmód-előadást. Az 1000 méter magasan fekvő üdülőfalu különleges levegője kifejezetten jótékony hatással bír.

A stájer Bad Aussee-ben található Hotel Erzherzog Johann vadonatúj kezelési koncepciója, az „A(lm)YURVEDA” a klasszikus indiai orvoslás alapfilozófiáját, valamint az alpesi hegyek nyújtotta természetes adottságokat egyesíti magában. A szükséges összetevők: a régióból származó, gyógyerővel bíró természetes anyagok, mint a só, az iszap vagy az encián, gyógynövények, mint a kakukkfű, valamint a helybéliek hagyományos receptjei. Adjunk ehhez egy csipet felüdülést, meditációt és egy kis alpesi élményt a Stenitzenalmon vagy a Zimitzalmon és egy jó adag friss levegőt. A Johann SPA-ban testre szabott (Vata, Pitta, Kapha) ájurvéda kezelések várják a vendégeket.

A kelet-tiroli Hopfgartenben található Zedern Klang wellnesshotel hangulatát elsősorban a régióra jellemző fából és kőből történő építkezés jellemvonásai határozzák meg, de a szálloda emellett számos modern építészeti megoldást is felvonultat. A kényeztető kezelésekhez kizárólag természetes alapanyagokat használnak: a „Poszeidón” testradírhoz például tengeri sót, levendulavirágot és olívaolajat, míg az alpesi mézes cirbolyafürdőhöz tiroli hegyi mézet és cirbolyakivonatot.

A karintiai St. Danielben található Biohotel Daberer alpesi módra végzett öregedésgátló kezeléseket is kínál. A „St. Danieler fiatalítókúra” segítségével egy kicsit lelassítható az öregedés folyamata. A kezelések között szerepel egy lazító fürdő a szálloda saját Daniel forrásának vízében, egy izzasztó kúra a fatüzelésű erdei szaunában gyógynövényes felöntéssel és a szálloda tövében található hegyi patakban történő felfrissüléssel kombinálva.

A só, az Alpok fehér aranya játssza a főszerepet Bad Ischlben, a hagyományokban gazdag felső-ausztriai gyógyüdülőhelyen. Aki a Royal gyógy- és pihenőszállót választja, egy közvetlen átjárón keresztül juthat az újSalzkammergut termálfürdőbe, amely különböző medencékkel és egy sós vizű barlangfürdővel várja a vendégeket. A „Néhány nap az egészség jegyében” elnevezésű ajánlatcsomag többek között magában foglalja az állandó orvosi felügyeletet, egy sósvizű fürdőt, egy sós iszappakolást, két klasszikus gyógymasszázst és egy víz alatt sugármasszázst.

A kelet-tiroli St. Jakob im Defereggentalban található  Jesacherhof sport- és wellnesshotelben az „Alpesi Refugium” exkluzív SPA várja a különleges kényeztetésre vágyó vendégeket. A „Mormota” wellnesskezelés keretén belül a vendégek elsőként egy gyógynövényes lábfürdőt vesznek, ezt követi egy mézes bőrradír, majd egy mézes cirbolyafürdő. Utolsó lépésként pedig a vendégek egy „Mormota” krémes pakolás (encián és cefre) vagy egy parlagi ligetszépe kivonattal végzett pakolás közül választhatnak.

A karintiai Gerlitzen Alpe egy tágas fennsíkján, 1766 méteres magasságban található Mountain Resort Feuerbergegyedülálló kilátásokkal várja a felüdülni vágyókat. A vendégek például a szálloda természetes tavában történő úszás közben is csodás alpesi panorámában gyönyörködhetnek. A megfelelő ellazulásról a SPA gondoskodik, ahol többek között egy kristályszauna és egy forróvizű medence áll a szállóvendégek rendelkezésére. Az „Outdoor hetek” alkalmával olyan élsportolók vezetik a foglalkozásokat, mint például a Himalája-szakértő Gerfried Göschl, aki szívesen adja át tudását vezetett túrázás keretén belül. A magaslati levegőn végzett mozgás pedig segít helyreállítani testi-lelki egyensúlyunkat.

A alsó-ausztriai Bécsi-Alpokban található Prigglitz hegyi legelőin gyógynövények széles spektrumával találkozhatnak a kirándulók. Az innen begyűjtött széna kifejezetten jótékony hatással rendelkezik, például az idegrendszerre és a merev izomzatra. A Landhotel Heubad már a nevével is utal a hagyományőrző és jól bevált kezelési formára. A szénafürdő csomag magában foglal többek között két izzasztó szénafürdőt, egy testrészmasszázst, valamint kényeztető ellazulást a gyógynövényes gőzfürdővel, szaunával és fedett medencével rendelkező Heubad-SPA-ban

kelet-tiroli Defereggentalban, az 1400 méter magasan található St. Veit, Hopfgarten és St. Jakob településeken garantáltan nem találkozhatunk a levegőben poratkákkal és penészgombákkal, hiszen hiányoznak a kialakulásukhoz szükséges feltételek. Ezenkívül alacsonyabb a levegő virágportartalma és a virágzásra is más időpontokban kerül sor, mint a völgyben. Ezekre a különleges adottságokra támaszkodva fejlesztette ki a régió kilenc szállodája az allergiamentes üdülés a Defereggentalban ajánlatcsomagot. Minden szálláshely folyamatosan figyeli a levegő pollenkoncentrációját, hogy naprakész felvilágosítást tudjon adni telefonon.

A virágpor-allergiában szenvedőket várja a karintiai Innerkremsben található Hotel Berghof, amely már allergiamentes, 1560 méteres magasságban fekszik. Már egy hétvége is nagymértékben csökkenti az allergiás tüneteket. A „Lélegezz fel” egyhetes ajánlatcsomagban az alpesi wellness mellett komoly hangsúlyt kap a friss levegőn végzett mozgás is, mint például egy könnyed kerékpáros túra.

Forras: http://goo.gl/9m2iaZ

[catlist]