Kirándulás Ausztriában – Allergiamentes üdülés

Legyen szó pollenmentes magaslati levegőről, gyógybarlangról, gyógyforrásokról vagy sóterápiáról – Ausztria ideális választás egy egészséges üdüléshez.Túrázás az Alpok lábánál

Az „Alpesi Hotelek Allergiásoknak” szövetséghez tartozik például a stájerországi Schladming-Dachstein régióban, 1820 méterrel a tengerszint felett található Planaihof. A szálloda megfelelő magasságban fekszik és étlapját is a vendégek speciális igényeihez igazítja. Még az utazás előtt tisztázásra kerül, milyen élelmiszer-allergiáról van szó, és a konyha szigorúan ehhez tartja magát. Sokan bámulatosnak és nagyszerűnek tartják ezt a különleges bánásmódot, sőt néha teljesen meg is feledkeznek az allergiájukról, hiszen nem nekik kell ügyelniük az ételek megfelelő összetételére.

Valamivel alacsonyabb, de még ideális magaslati fekvéssel büszkélkedhet a stájer Planneralm (1600 m). A helyi pollenszolgálat és egy pollennaptár segít az allergiásoknak, hogy üdülésükhöz a legmegfelelőbb időpontot válasszák ki. A Planneralm rendkívüli klimatikus adottságai és a levegő minősége nagymértékben növeli a gyógyulási esélyt asztma, krónikus légcsőhurut, keringési zavarok és bőrpanaszok esetén.

A jó levegő és az egészséges magaslati klíma ellenére, néha érdemes a hegyek mélyére is alámerülni. Például egygyógybarlangba, ahol garantáltan olyan klíma uralkodik, amilyennel a felszínen nem találkozhatunk. A hőmérséklet, a levegő páratartalma és a sugárzás (pl. Radon) meghatározó szerepet játszik a különleges klíma kialakulásában. Bizonyos barlangokban nagyon magas a relatív páratartalom, ennek köszönhetően a levegőben található por- és egyéb allergiát kiváltó anyagok kicsapódnak a nedves falakon, így a belélegzett levegő rendkívüli tisztaságú. Ausztriában is találhatóak ilyen barlangok: Oberzeiring (Stájerország), Bad Bleiberg (Karintia) és Bad Gastein (Salzburg tartomány). A gyógybarlangban történő terápiához nem feltétlenül kell beutaló, magánszemélyek is bejelentkezhetnek. A vendégek kis bányászvonat segítségével juthatnak be a barlangba, majd a különleges hangulatú földalatti járatokban fa nyugágyakon pihenhetnek és hagyhatják, hogy a természet tegye a dolgát. A gyógybarlang-terápia számos betegségen segít és az egészséges embereknek is ajánlott, hiszen a klímaterápia regeneráló hatással bír és erősíti az immunrendszert. A kezelés után erősnek és fittnek érezhetik magukat a résztvevők, de nem szabad azonnal nagy erőkifejtésre vállalkozni. A testnek időre van szüksége, hogy reagáljon a kezelésre. A pihenés és a terápiák között tartott szünetek nagyon fontosak.

A kellemes közérzetért érdemes ellátogatni egy szabadtéri sópároló üzembe is. Nem kell félni, nem egy tartósító eljárásról van szó, épp ellenkezőleg: ha sós vizet csepegtetnek fenyőágakon át, akkor különböző illóolajok szabadulnak fel. A szabad levegővel összekeveredve ezek az anyagok jótékony hatással bírnak a légzőutakra és a vegetatív idegrendszerre. Ausztria egyik legismertebb sópárolója a Salzkammergutban található klimatikus gyógyüdülőhelyen, Altaussee-ben található. Mivel itt még egy gyógyforrás is a felszínre tör, a település csodás természeti környezetével és gazdag kulturális örökségével nagyszerű feltételeket kínál a regenerálódáshoz.

Forras: http://goo.gl/11k5sb
[catlist]