Kijelentkezés magyarországi lakhelyről

Meglepheti a NAV a külföldön élőket

Kellemetlen meglepetés is érheti azokat, akik úgy döntenek, hogy más országban kezdenek új életet és nem jelentkeznek ki itthoni lakóhelyükről: hiába élnek ugyanis külföldön életvitelszerűen, ha Magyarországon bejelentett lakcímmel rendelkeznek, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük – írta a Napi Gazdaság szerdán.

A lap felhívja a figyelmet: ha a kijelentkezés elmulasztása miatt az illető továbbra is állandó magyarországi lakóhellyel rendelkezik, belföldi jogállásúnak minősül.

A helyzetet bonyolítja, hogy a külföldön dolgozók helyzetének megítélése attól függ, milyen országban dolgoznak, illetve élnek életvitelszerűen. Ha például EGT (európai gazdasági térség)-tagállamban (az uniós országok, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc), vagy olyan országban, amellyel a kérdést rendező nemzetközi egyezményt kötött Magyarország, akkor nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük abban az esetben sem, ha belföldi állandó lakóhelyüket nem szüntetik meg.

Fontos azonban különbséget tenni a kettős adóztatást elkerülő egyezmények és a tb-egyezmények között. Hiába van ugyanis Magyarországnak kettős adóztatást elkerülő egyezménye az adott országgal, ez nem vonatkozik a társadalombiztosításra is – hívta fel a figyelmet a lap kérdésére Gerendy Zoltán, a BDO vezető adópartnere.

Forrás: http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/08/22/meglepheti_a_nav_a_kulfoldon_eloket/

Kapcsolódó bejegyzések:

[catlist]