Ha Bécs, akkor elsőnek a schönbrunni kastély. Amennyiben Ausztria fővárosában járnak, mindenképp keressék fel Sissi egykori nyári rezidenciáját: a barokk épületegyüttes a maga 1441 helyiségével egy teljes napra képes elcsábítani a pompára éhező látogatót. Európa egyik legszebb barokk épületében szinte kézzelfogható a történelem: a Tükörteremben valaha még a hatéves csodagyerek, Mozart zenélt, itt tartotta Mária Terézia titkos megbeszéléseit, és itt írta alá Károly császár és király azt a dokumentumot, amely a Monarchia végét is jelentette. A barokk kastélyt gyönyörű, pazar park veszi körül, és itt található Bécs állatkertje is.

347 lépcső, impozáns kilátás

Szintén kihagyhatatlan látnivaló, Bécs egyik szimbóluma és Ausztria legjelentősebb gótikus épülete a Szent István-székesegyház (Stephanskirche). Az impozáns dóm méretei elképesztőek. A székesegyház hossza 101 méter, a főhajó belmagassága 28 méter, déli tornya 137, még északi tornya 60 méter magas. A két tornyát eredetileg ikertoronynak szánták, de nem fejezték be, így az északi torony csak feleolyan nagy, mint a déli.

A templom főbejárata, amely a késő román művészet motívumait őrzi, nagyon hasonlít a magyarországi Vas megyei jáki templom kapuzatához. A székesegyház 347 lépcsőjét leküzdve pazar kilátás tárulhat elénk. A dómban kondul meg a város legnagyobb harangja, a Pummerin, melynek különlegessége, hogy az eredetijét 180 török ágyúból öntötték.

Itt megnézheti a Csókot

A sikeres hadvezér és művészetbarát Savoyai Jenő herceg (1633–1736) építtette magának a Belvedere nevet viselő, impozáns palotát. A két kastélyból (Alsó- és Felső-Belvedere) álló barokk palotacsoport az osztrák művészet remekeinek ad otthont. Itt találhatók Gustav Klimt festményei, köztük a Csók és a Judit, de megtekinthetők Schiele és Kokoschka, valamint a francia impresszionizmus legfőbb képviselőinek munkái is. Az Alsó-Belvedere-ben találhatók Savoyai Jenő herceg feudális pompáról tanúskodó lakószobái és dísztermei.

1000 négyzetméteren Mozartról

Egyedülálló élményben lehet része annak, aki megtekinti a háromszintes múzeummá alakított Mozart-házat Bécsben. Wolfgang Amadeus egyetlen máig fennmaradt lakása a Domgasse 5. alatt található, a hatalmas alkotó egyetlen lakását sem tartotta meg ilyen sokáig, mint ezt. E ház falai között született meg számos műve mellett a Figaro házassága is. A látogatók összesen 1000 négyzetméternyi területen merülhetnek el Mozart világába.

Pillantson be Sissi magánéletébe!

Sissi magánéletébe enged bepillantást a Hofburg császári lakosztályban található Sissi Múzeum. A kiállítás Erzsébet királyné lázadó oldalát mutatja be a nagyközönségnek. A múzeum a látogatók elé tárja Sissi életét a gondtalan gyermekévektől az osztrák császárral való eljegyzésen át a genfi merényletig. Megtekinthető többek között a meggyilkolt császárné halotti maszkja és az a fekete kócsagtollkabát is, amellyel a Genfi-tónál történt merénylet után takarták le Erzsébetet.

Busszal, vonattal vagy autóval utazzunk?

A busztársaságok a téli időszakban nagyon kedvezményesen kínálnak bécsi kirándulásokat, amennyiben nincsenek nagy igényeink és kibírunk egy három-négy órás buszutat, ez a lehetőség kedvező lehet, mindössze 3900 forintba kerül. Budapestről Bécsbe RailJet-vonatok is közlekednek, egy felnőtt oda-vissza jegy 25 euróba kerül helyjegy nélkül (plusz 3 euró).

Autóval körülbelül három óra alatt érhetünk Budapestről Bécsbe. Itt a költségek függenek attól is, hány fős a kiránduló csoport, egy négy-öt fős társaságnak természetesen olcsóbb az oda-vissza út, de azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Bécsben nehéz parkolóhelyet találni, és ha sikerül is, rendkívül magas az ára.

Forras: http://goo.gl/lt5oR9

[catlist]