Kiadások, megélhetés Ausztriában

Körülbelül két hete jelent meg Viktória posztja az ausztriai megélhetési költségekről. Akkor ő tételesen végigvette, mire mennyit költenek egy hónapban, és mennyi pénzt tudnak félretenni. (Ha valaki nem olvasta volna, ide kattintva pótolhatja, szerintem érdemes a mai írás előtt / után elolvasni azt is.) A mai poszt szerzője, Ecser helyzete teljesen más: ők nem spórolni mentek Ausztriába, ahol ráadásul két gyermeket is nevelnek, így az ő bevételeik és kiadásaik teljesen más képet mutatnak. Lássuk!
„Viktória posztja mozgatta meg agytekervényeimet, gondoltam nem árthat, ha kicsit árnyaljuk a képet.

Ami a mi helyzetünket illeti, nálunk jelen pillanatban van egy főkereső, én és egy GYED/Karenz(?)-en lévő anyuka, a feleségem, valamint két kisgyermek, 1,5 és 3 évesek.

Akkor lássuk a mi költségeinket, részletes bontásban – na nem annyira, mint Viktóriákét, bár elméletben a pénztárca applikáció tud doksit kiállítani. Ezt az appot a feleségem telefonjára töltöttük le, fizettünk érte és alapvetően evvel próbáljuk vizuálisan kontroll alatt tartani a háztartás anyagi ügyeit.

A lista elé kis magyarázat

Itt Ausztriában nagyon nem mindegy, melyik Karenz (GYED) típust választja az ember, ez teszi ki az anya jövedelmét a választott időszak keretén belül.

Tehát Karenzből alapjáraton van 4 főtípus, egy altípussal, ezeket időtartam szerint csoportosítják. Van a 12+2 hónapos, a 15+3 hónapos, 20+4 hónapos és a 30+6 hónapos Karenz típus. A + idő az anyaságon / apaságon lévő partneréé, ha akarja, ez opcionális.

Mi az első gyereknél a 12+2-őt választottuk, abból is a fizetésfüggő altípust (így jön egyébként ki az 5 Karenz típus). A másodiknál jelenleg még fut a 20+4-es verzió.

A bevételek

Tehát állandó jövedelmeink az én fizetésem és Kinderbetreuungsgeld plusz a Familienbeihilfe / Gyereksegély, ami kéthavonta tömbösítve jön. Plusz csekély óraadói díj nekem a főiskoláról, neki meg egy általános iskolából, de ez nem tizenkét hónapra osztódik el csak 10-re.

• Én 1868,57 €-t keresek
• A Karenzgeld 624 €
• Familienbeihilfe pedig összesen 325 €
• Én 120-150 € mellékeshez jutok
• Ő 80-100 € mellékeshez jut
Ez összesen 3037.57 €.

Ehhez még időről időre hozzájött ez az, például tavaly egy éven át egy havi 200 € Wohnbeihilfe, most járt le éppen, már nem számítom hozzá.

A kiadások

A kiadások elé röviden annyit, hogy mi 7 éve élünk együtt itt Ausztriában, van hitelünk, kettő is, egy lakás és egy kocsi. A két gyerek mellett ez is erősen más képet rajzol Viktóriáék költségvetéséhez képest.

A két gyerek a nagybevásárlást jelentősen megdobja, tapasztalatból beszélek, mi hetente minimum 130 €-t elvásárolunk, igaz ebben benne van még a pelenka, ami 25-30 €.

• Miete / bérleti díj (Szövetkezeti lakás / Genossenschaftswohnung) 320 €
• Rezsi (Víz, áram, csatorna, szemét) 200 €
• Nagy hitel törlesztőrészlet 202 € (230-ról indult 4 éve)
• Kicsi hitel törlesztőrészlet 155 € (Ez meg 3 év múlva lejár)
• Kocsi biztosítás 91 € (Ez magasnak számít, de jó nekünk)
• Egyéb biztosítások összesen 97 € (élet-, és lakásbiztosítás)
• GIS (TV- és rádiódíj) 19,78 € (Nincs tévénk, de van hifi meg internet)
• Konténer (van egy tárolónk Bécsben) 80 €
• Mobil (enyém) 20 €
• Mobil (feleségemé) 30 €
• Internet 19,90 €
• Benzin 65-70 € (nagy átlagban egy tankolás per hónap)
• A nagybevásárlások összesen kicsit felkerekítve 600 €
Ez összesen: 1904,68 €

Nyilván ennél többet költünk egy hónapban, nekünk nagy átlagban tavaly 2000-2200 €-ra jött ki.

Mennyit spórolunk?

Havonta, ha minden rendben megy, akkor 400-500 €-t tudnánk félre tenni, de két gyerek nem csak eszik. Mi fokozottan szerencsések vagyunk, hiszen a gyerekruhák 90 százalékát kaptuk, cseréltük, ahogyan a játékok, könyvek 75 százalékát is hasonló módon szereztük be.

Őszintén szólva mi egy külön számlán havi 150 €-t tudunk stabilan félrerakni, plusz ami a számlán megmarad, de az nagyon változó. Ezt a képet egészíti ki, hogy itt 14 havi bér van, tehát most (és majd karácsony előtt) jön egy extra havi fizetés.

Ezek másképpen adóznak, épp most készülnek ezt megváltoztatni, így kicsit többet kapunk kézhez, mint egy normális havi fizetés. Nekem majdnem pont 2000 € volt, lesz. Ha a feleségem visszamegy a munkába, akkor a kép újból változni fog, ugyanis ő (ha nem is sokkal, de) jobban keresett, mint én.

A lakásárakról röviden

Mi nagyon kellemes helyzetben vagyunk a szövetkezeti lakástípussal, de mindennek megvannak az árnyoldalai. Értem ezalatt azt, hogy egy 85 nm-es jó beosztású pincés, fedett parkolós lakás bérleti díja 320 €, szemben a 13 000 €-s letét / önrésszel és az alvóvárosi elhelyezkedésből fakadó „előnyökkel”.

Ma már azt is tudjuk, hogy valószínűleg nem itt éljük le az életünket. Ez alatt árban csak a tanácsi lakások (Gemeindewohnung) vannak, de ott sok a feltétel és nem elhanyagolható a rizikó, hogy nem szimpatikus a szomszéd. Igaz, ez bárhol fennállhat.

Vásárlási szokásainkról

Mi javarészt a Hoferban vásárolunk be, ez nem reklám, ez van a legjobb helyen és itt nem a Hofer minőségben a talajdiszkont. Szerettem a Merkurban vásárolni, de a széles választékért, hentespultért cserébe ott az ember vásárlásonként minimum 10 €-val többet költ az ember. Amióta meg a velünk szemben lévő bezárt, azóta részünkről ennyi.

Az internet, kábel tv és mobilszolgáltató árak szinte teljesen egységárban vannak, szoktam is somolyogni azokon a honfitársakon, akik mobilszolgáltatót és netet a Hofer / Lidl párosban szerzik be.

A gépjárműről és közlekedésről is röviden: az autónk egy koreai márka, zsír új volt, árának a felét tettük le érte és 4 évig törlesztjük a maradékot. Ritka korrektül fogyaszt, plusz mi csak a nagy utazásokhoz használjuk. Én biciklivel közlekedem, a többiek gyalog. Többnyire.

Én minden egyéb vásárlást az extra kategóriába sorolok, amit átlagolva nem igazán tudok számszerűsíteni.

Ha kifelejtettem valamit, akkor bocsánat, kérdésekre szívesen válaszolok.”

Forras: http://goo.gl/0Zky0B

[catlist]