Kerékbilincs a külföldi rendszámú autón

Kellemetlen meglepetés érheti Bécsben azokat az autósokat, akik eddig azt tapasztalták: a parkolási büntetést el is felejthetik. A külföldi rendszámú autókon megjelentek a kerékbilincsek: háromnál több csekkért jár ilyesmi. Levetetése bürokráciamentes, ám nem olcsó mulatság.

Másképpen remény sincs arra, hogy a büntetést behajthassuk – mentegetőzik az intézkedő parkőr. A parkolási társaság Bécs egész területén egységes, a magisztrátus egyik osztályához tartozik: Kerületi kirendeltségén lehet (kell) a nagyjából 100- 150 eurós díjat ilyen esetben befizetni, s ezután valóban igen gyorsan megérkezik a segítség. A bilincset gyorsan eltávolítják, a vezető- és az utas oldalablakára felragasztott hatalmas figyelmeztető röplap levakarása a tulajdonos dolga – no, ez sem egyszerű!

A parkolási kirendeltségek egyébként addig vannak nyitva, ameddig a parkolási díj fizetése a kerületben kötelező – a belvárosban este tízig. Ha valaki este későn veszi észre a kellemetlenséget, a közeli rendőrkapitányság intézkedik. Segítségben nincs hiány, de azért jobb nem kihívni a sorsot: amióta a számítógépes rendszer percre készen mutatja egy-egy autós „bűneit”, ugyancsak hamar felkerül a kerékre a bilincs. Sőt, úgy tűnik, erre kicsit rá is játszanak, és a külföldi autós kisebb vétségéért is a szélvédőre kerül a büntető-csomagocska. Magyar autósok körében van már olyan tapasztalat is, hogy – nem feltétlenül Bécsből, de például Burgenlandból – magyarországi címükre is érkezik a fizetési felszólítás, például gyorshajtásért. Ugyanakkor az osztrákok beérik a büntetés behajtásával, nem tesznek rá hatalmas pótlékokat. Ez is valami.

Forras: Szervusz Ausztria

[catlist]