Kemény az élet Ausztriában, vendéglátás

Munka és alvás – erről szól az élete annak, aki Ausztriában vállal munkát. A vendéglátásban reggel nyolctól kettőig szól a délelőtti műszak, és egy kétórás pihenő után este tíz óráig újra dolgozni kell. Szállásra és étkezésre nem kell költeni, jól lehet keresni, az itthoni bérek akár négyszeresét, de ennek meg van az ára. Lelkileg fel kell készülni arra, hogy hónapokig nem lehet hazajönni, hat napos a munkahét, és a kint dolgozó csak magára számíthat. De aki vállalja a nehézséget, sokkal könnyebben gyűjti össze a pénzt lakásra és autóra, mint aki itthon marad. 

“Azt nem tudom elképzelni, hogy bárki is jól érezze magát – ezt meséli a szezonmunkákra szerződött Kornél.”

Sok pénzt lehet keresni Ausztriában, de ennek kőkemény ára van. Ezt Kornél mesélte, aki 2007-től 2012-ig kint dolgozott, minden esetben szezonális, vendéglátói munkákra szerződött. Ezek az évek kizárólag a pénzkeresésről szólnak, “azt nem tudom elképzelni, hogy bárki is jól érezze magát” – mondta. Kornél is, mint a legtöbben azért utazott ki, hogy pénzt gyűjtsön a lakásvásárláshoz.

Erre előbb itthon kellett felkészülnie, munka mellett leérettségizett, főiskolára járt, és közben németül tanult. Ezek után helyezkedett el kint a vendéglátásban, Nem itthon keresett állást, három napra kibérelt egy hotelszobát, onnan telefonált a hirdetőknek. Másfél nap alatt sikerült munkát találnia, egy hotelben alkalmazták pincérként. Ehhez nem kellett végzettség, kizárólag a nyelvtudás volt követelmény. Szállást és ételt kapott, így nem kellett költenie semmire. Neki szerencséje volt – mondta -, ő mindig külön szobát kapott, de gyakran előfordul, hogy a vendégmunkásokat kettesével szállásolják el.

A munkaidő kimerítő, reggel nyolctól kettőig szól a délelőtti műszak, és egy kétórás pihenő után este tíz óráig újra dolgozni kell. Ha még van vendég, akkor tovább is. “Ezt heti hat napon keresztül” – mondta Kornél. A kinti élet tehát csak a munkáról szól – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy az osztrákok nem szeretik a külföldieket, a magyarokat sem, de korrektek. Aki jól végzi a munkáját, azt megbecsülik, de barátkozásról szó sem lehet.

Kornélnak három év után sikerült elérni, hogy helybéli kollégáival és főnökeivel “közvetlenebb” kapcsolat alakult ki. A magyarok sem könnyítik meg egymás helyzetét – mondta-, nincs összetartás, nem keresik és segítik egymást. Egyébként sokan nem bírják odakint ezt a rideg életet, Kornél nagyon sok olyan magyarról tud, aki néhány nap alatt hazautazott. A nyári szezon 6-8 hónapig tart, ez idő alatt jó esetben egy hétvégére lehet hazautazni. A téli 4 hónapig tartó szezon alatt erre nincs lehetőség. Kornél azt mondta, Ausztriában az itthoni keresetek három-négyszeresét meg lehet keresni. Neki már van lakása, autója, hitelei viszont nincsenek. Egy “normális” életszínvonalat teremtett magának, de “a céljait még nem érte el”.

Minél több időt tölt el valaki odakint, és ha már referenciákat be tud mutatni, egyre jobb fizetést kaphat. Megjegyezte, az ajánlásokat minden esetben leellenőrzi a munkáltató. A vendéglátásban a főpincéri állás a legfelső állomás. De a kinti élet csak a munkáról és az alvásról szól – mondta.

Kornél most itthon dolgozik, de már szervezi a következő külföldi munkát. Mivel pénzre van szüksége, újra Ausztriában, vagy Észak-Olaszországban vállal állást.

Forras: http://goo.gl/wb8dy

[catlist]