Hol a legdrágább Ausztriában az albérlet?

Még októberben jelent meg Péter írása, melyben egy családi vállalkozás alkalmazottjaként osztotta meg tapasztalatait. Ádám e posztra reagálva írt néhány kiegészítést, amiből például kiderül, melyik osztrák városban a legdrágább az albérlet.

„Jómagam 2,5 éve élek és dolgozom Bécsben, tapasztalataim néhol eltérőek a cikkben leírtakhoz képest, ugyanakkor Péter nagyon jó munkát végzett és a hangsúlyos pontokban nagyon is egyetértek vele, tényleg ilyen országnak ismerem meg én is Ausztriát (és Bécset is).

„Júliusban és decemberben minden muzsik plusz egy havi bért kap. Erről azt érdemes tudni, hogy szinte szja-mentes” – ez minden bizonnyal elírás Péter részéről: a 13. és 14. havi járulékból ugyanúgy vonják az szja-t, viszont ezekben a bónusz „hónapokban” nem kell járulékokat (nyugdíj, tb, stb.) fizetni, emiatt több számszerűen is.

Még egy plusz megjegyzés: ugyan elsőre furcsának tűnhet a 13.-14. havi bér rendszere – melyek arányosak az adott adóévben ledolgozott hónapok számával (azaz aki fél évet dolgozik egy évben, csak feleakkora 13-14. havi bérrel számolhat) – viszont megtakarításra ösztönöz. mivel a havi bérből fizeti mindenki a lakhatását, költségeit.

Így tulajdonképp éves keresetének kb. 3/4-ére állítja be jövedelmi és életszínvonalát. ekkor tényleg érvényesül a mások által már írt Urlaubsgeld és Weihnachtsgeld fogalma és célja. Lesz pénzed utazni, szórakozni, venni valamit vagy csak egyszerűen félretenni.

Albérlet árak

“Itt, Felső-Ausztriában (Linz) inkább a felső határt súrolja, Bécs egyértelműen a legdrágább.”

Tévedés: Salzburg a legdrágább város Ausztriában albérlet szempontjából. Salzburg jelenleg a müncheni árszinten van, mivel 50-60 ezres város és oktatási központként rengeteg diák keres szállást a viszonylag állandó nagyságú lakáspiacon.

Bécs 2008 óta sokat drágult, kb. 25-30 százalékkal magasabbak jelenleg az albérletárak. Ezt a bécsi polgármesteri hivatal is érzékelte és dolgoznak egy tervezeten, amivel adott szinten befagyasztják az áremelkedést.

Erről sajnos nincs bővebb információm, de úgy emlékszem, az adott lakás műszaki, energetikai lehetőségei is befolyásolják majd a felső árat, nem csak az elhelyezkedése és fekvése városon belül.

Graz kb. a bécsi árszinten van, ugyanúgy a kicsi kínálat miatt. Karintiába pedig nem hiszem, hogy sokan mennének, ott számolni kell a nem is elhanyagolható idegenellenességgel.

Kaució

Legalább 3 hónap. A bécsi piac 80-85 százaléka ügyintézőkön (Makler) keresztül működik, akik még 2 hónapnak megfelelő díjat kérnek el pluszban egy albérlet kiközvetítéséért.

Tovább olvashatja az eredeti cikket a Határátkelő blogon.

[catlist]