Hogyan legyünk vállalkozók Ausztriában?

Ma egy kicsit még mindig ügyeket intézünk, méghozzá Ausztriában, ahonnan Peti küldött egy nagyon részletes és érdekes leírást. Olyannyira részletes lett, hogy ma csak az első része jelenik meg, amely a vállalkozásról, munkavállalásról, lakhatásról, közművekről szól, majd egy hét múlva jön a folytatás.

„Az alábbiak azoknak adnak útmutatást, akikben megfogalmazódott, hogy Ausztriában keresnék a boldogulást és ehhez a magyar határmezsgyét elhagyva a határtól távolabb is költöznének.

Ami az alap: munka vagy vállalkozás és lakhatás

Kétkezi kulimunkát aránylag könnyű találni Ausztriában. A legegyszerűbb persze annak a helyzete, akinek ismerőse, rokona már kint él és konkrét munkaajánlattal hívja.

Ha teljesen nulláról indulnánk, akkor német nyelvtudás nélkül inkább a határsávot, esetleg Bécset célozzuk.

Van példa körülöttem olyanra, aki angollal is elboldogult, de másfél évig csicskáztatták aprópénzért, ételért és ingyen a törökök, mire a kiépülő kapcsolatrendszere segítségével sikerült rendes munkát találnia és azóta már heti három este német nyelvtanfolyamra jár.

Rengeteg magyar brigád dolgozik szerte Ausztriában az építőipartól a vendéglátásig mindenféle ágazatban. Nyelvtudás és helyismeret nélkül egy ilyen csoporthoz csatlakozva kockáztat a legkevesebbet az, aki bevállalja a kemény melót. Sajnos itt a legnagyobb az átverés kockázata is, de legalább max. a fizut bukja.

Ha valaki beszél németül

Állásajánlatokat több helyen is találni. Az AMS (Arbeitsmarkt Service) weboldalán pl. vagy a willhaben.at-n is. Adott esetben egy kiszemelt céghez vagy intézményhez akkor is érdemes elküldeni egy motivációs jelentkezést (Bewerbung), ha nincs is meghirdetett állásajánlat

Fontos tudni, hogy az osztrákok sokat adnak a keretekre. Szinte mindent szabvány (ÖNorm) szabályoz. Ügyeljünk tehát a „Bewerbungsmappe” formátumára és tartalmára. Rákeresve az interneten rengeteg információt lehet találni. (Ne felejtsük el, hogy a német és osztrák szabványok különböznek!)

Ausztriában az érettségi önmagában nem ér semmit. Megléte vagy hiánya munkavállalásnál nem oszt, nem szoroz. Pontosan az ÖNorm miatt a külföldi ügyintéző-, irodavezető képzettséget sem veszik figyelembe. Aki irodában szeretne elhelyezkedni, annak minimum osztrák Bürokaufmann, ill. HAS/HAK (kereskedelmi szakközépiskola) végzettséggel kell rendelkeznie.

Multiknál és adott esetben a magyar piacon jelenlévő ill. arra terjeszkedni akaró osztrák cégeknél is kereshetnek magyar nyelv- és helyismerettel rendelkezőket. Ilyen esetekben egy alap BA (business administration) diploma is megfelel.

Kisebb cégeknél a török- vagy délszláv származású munkaadók adnak gyakrabban esélyt a nem osztrák munkakeresőknek.

Rengeteg állást munkaerő-kölcsönzők (Manpower, DVD, stb.) hirdetnek. Ennek elég sok buktatója van. (Például egy asztalos ismerősömet kölcsönözték ki egy iskolabútor-üzembe, ahol a megrendelések ütemezésének függvényében gyakran 2-3 hetes, sőt, akár 2 hónapos fizetés nélküli szabadságra is elküldték. Ilyenkor az állandó alkalmazottakat foglalkoztatják, vagy fizetett szabadságra küldik, a kölcsönzötteket meg egyszerűen „visszaadják”.)

Az AMS-hez akár külföldi lakcímmel is be lehet jelentkezni „Arbeitsuchend” státuszra. Ennek előnye, hogy kijelölnek a munkakeresőnek egy gondozót (Betreuer) aki segít az álláskeresésben, tanácsokat ad, esetleg tanfolyamra is elküld.

Hogyan lehetünk vállalkozók?

A munkavállalás mellett a vállalkozás is lehet opció. Fontos tudni, hogy Ausztriában szigorú szabályozás véd a kóklerek ellen. Vállalkozni tehát vagy a „szabad” tevékenységekben (freien Gewerbe), vagy a Gewerbeordnung (GewO) által meghatározott nagyon szigorú követelményeknek megfelelve, a saját szakmánkban lehet. OKJ-s papírral nem is érdemes próbálkozni.

Ha legalább 3 éves szakiskolában szereztük szakmánkat és minimum 5 évig voltunk egyéni vállalkozók ezt a szakmát gyakorolva, akkor talán megkapjuk az engedélyt. Különben érdemes a gazdasági kamaránál (WKO) mestervizsgát tenni, amely tartalmazza a vállalkozói vizsgát (Unternehmerprüfung) is.

Aki először vállalkozik Ausztriában, annak jár az újalapítási támogatás (NeuFöG). Ezt a területileg illetékes WKO irodájában lehet igényelni, mielőtt bármi mást léptünk volna és az illetékek kifizetésétől szabadulunk meg vele.

Ezután be kell jelentenünk a vállalkozást a járási kormányhivatalban (Bezirkshaupmannschaft). Rögtön utána (bárki bármit mond, nem kell megvárni a Gewerbeschein-t!) menjünk az adóhivatal (Finanzamt) ügyfélszolgálatára és jelentsük be a tevékenység megkezdését. Az adóhatóságot nem érdekli, hogy végezheted-e a tevékenységet. Őket az érdekli, hogy ha csinálod, adózzál utána.

A szürke zóna, hogy adott zárt foglalkozások beleférhetnek bizonyos szabad tevékenységekbe is. (Például burkolás, vízvezeték javítás, kertészkedés, stb. a házmesteri szolgáltatásba.) Az ellenőrzés nem túl szigorú és gyakori mindaddig, amíg nem lépsz a tyúkszemére egy helyi vállalkozónak. Ha feljelent, rengeteg kellemetlenséget jelent majd.

A WKO-hoz és a SVA-hoz (TB) a hatóság fog bejelenteni. A WKO tagdíj szakmánként változó. A Gewerbeschein-t ne kérjük több foglalkozásra, mert mindegyik után külön-külön fizethetjük a WKO tagdíjat.

Eléggé sanszos, hogy a bejelentkezés után nem sokkal a központi telephelyként megjelölt címen megjelenik az adóhatóság munkatársa, hogy ellenőrizze nem fiktív-e a vállalkozás.

Másképp működik az adóhatóság

A Finanzamt munkatársai teljesen mások, mint a NAV-osok. Alapvetően jóindulattal közelítenek és nincs az az alapfeltevésük, mint otthon, hogy mindenki adócsaló és a kivételek csak a szabályt erősítik.

Persze a kisvállalkozók többsége itt is sumákol kicsit, de mivel itt nincs folyton olyan érzése az embernek, hogy minek adózzon, úgyis csak ellopják és a közszolgáltatások szuperek az elvonás meg elviselhető, az általános paradigma az, hogy meg kell adni a császárnak, ami a császáré.

A másik vetülete a dolognak, hogy itt mindenki figyel és öntudatos. Ha a vállalkozó nem fizet az alkalmazottnak, vagy nem jelenti be, akkor az rögtön rohan a munkáskamarába (Arbeiterkammer – AK) és kiveri a balhét. Ilyenkor a büntetések csillagászatiak, ezért ritkán próbálkoznak.

A konkurencia is résen van. Ha rájön, hogy úgy adtál olcsóbb árat, hogy közben elcsaltad az ÁFÁt-, már rohan is a Finanzamthoz feljelenteni. És tudja, mert a verseny korlátozott és a környéken mindenki ismer mindenkit, így minden kitudódik.

Tehát az adóhatóság nem kukkol a hátsódba folyamatosan, mint otthon. Nincs kötelező nyugtaadás és adószám-bejelentés számlatömb-vásárlásnál. Ha gyanús vagy, a vagyonosodásodat kezdik figyelni, meg vásárlásaidat. Azt viszont nagyon profi módon. A bankszámláidba nem nézhetnek bele csak bírói engedéllyel. Ahhoz viszont már nagyon alapos gyanú kell.

Az adóbevallást érdemes megcsináltatni egy adótanácsadó könyvelővel (Steuerberater) az első évben. Ez 300-500 euróba fog kerülni. A következő évtől csak másolni kell, meg a számokat aktualizálni.

A bevallásokat online is ki lehet tölteni és be lehet adni. Ehhez azonosítót kell kérni a Finanzamt-nál. Érdemes még SMS belépőkódot (Handy-Signatur) igényelni a mobilszámunkra az online közszolgáltatásokhoz. Ezt is a Finanzamt-nál intézhetjük.

Természetesen Ausztriában is bárki vállalkozhat bármilyen szakmában, akár a zárt szakmákban is, de valaki nem rendelkezik a megfelelő szakképzettséggel, akkor csak a tulajdonosi jogokat gyakorolhatja és alkalmaznia kell megfelelő szakmai végzettséggel rendelkező dolgozókat, valamint a cég vezetésére cégvezetőt, akinek ugyancsak megfelelő végzettséggel kell rendelkeznie. Egy ilyen cégvezető havi fizetése úgy bruttó 4000 eurónál kezdődik.

A hagyományos önálló foglalkoztatású személyek (Selbstständige) (ügyvéd, orvos, stb.) mellett valaki úgy is teljesítheti a letelepedési “követelményeket”, ha szabadfoglalkozásúként (adott esetben az új szabadfoglalkozások (Neue Selbstständige) egyikének gyakorlójaként) jelentkezik be. Ilyenkor nem kell WKO tagdíjat fizetni, csak a kötelező TB-t.

A biztosító itt is az SVA lesz (részleteket lásd TB), ahová ennél a tevékenységnél magunknak kell bejelentkezni, mert ha elmulasztjuk, akkor 10% pótdíjat vernek ránk! Ennek a tevékenységnek a megkezdését egyszerűen csak be kell jelenteni az adóhatóságnál (Finanzamt). Sem vállalkozói igazolvány (Gewerbeschein), sem külön engedély nem szükséges.

Lakásbérlés, albérlet

A lakhatás nem a legegyszerűbb dolog. Első körben érdemes egy erre specializálódott panzióban kivenni egy szobát. Ilyet akár 2-400 euró/hó között is találni. Az árban többnyire a villany, fűtés és melegvíz is benne van. Van, ahol kauciót sem kell fizetni. Ahol kell, ott 1-3 havi lakbért kell egy összegben letenni, plusz az első hónapot előre kifizetni.

Ha így biztosítva van a lakhatásunk, el lehet kezdeni keresgélni a környéken. Ez akár hónapokig is eltarthat, hacsak a munkaadó nem segít, mert ők adott estben néhány nap alatt meg tudják oldani a problémát.

Ha a magunk urai vagyunk, vagy akarunk lenni, akkor lakást bérelni magánszemélytől és az önkormányzaton keresztül, ill. közvetlenül a nagy „non-profit” lakásépítő társaságoktól lehet.

Lakástípusok

Az önkormányzati bérlakás több előnnyel is jár, de a legtöbb településen elég hosszú a várólista. Ausztriában rengeteg önkormányzati bérlakás van. A világ legnagyobb bérbeadója pl. a bécsi önkormányzat.

Bárki bármelyik település várólistájára feliratkozhat a település önkormányzatánál (Stadtamt, Gemeindeamt, Bécsben Magistraat), de utána gyakran kell személyesen érdeklődni (minimum félévente vagy akár sokkal gyakrabban).

Magánszemélytől nem könnyű lakást bérelni. Mivel nagyobb a kereslet, mint a kínálat, a bérbeadók nagyon megválogatják, kinek adják ki a lakást, házat. Itt is igaz, ami a munkavállalásnál: a török és délszláv bérbeadók kevésbé bizalmatlanok a külföldiekkel, mint az osztrákok. Ha valaki le tud tenni egy évi lakbért előre, az nagyságrendekkel növeli a bizalmat.

Érdemes újsághirdetésekben, vagy az interneten (pl. willhaben.at) keresni közvetlenül a bérbeadó által hirdetett ingatlant, mert az ingatlanközvetítők 1-3 havi lakbér + rezsi (+ÁFA) (Brutto-Mietzins) összeget is elkérhetnek jutalékként. Az ingatlanközvetítő megkerülésével (ha van megbízva) nem érdemes próbálkozni, mert lehetetlen.

A kaució többnyire 3 hónap Brutto Mietzins elvileg ÁFA nélkül, de legtöbbször azzal együtt számolják. Természetesen az első havi lakbért (ahogy a többit is) előre kell fizetni.

Ha sikerül az önkormányzati várólista élére kerülni és elfogadjuk a felkínált lakást, akkor többnyire választhatunk, hogy egy összegben tesszük le a hitelfedezetet (Darlehen), vagy a lakbér mellett fizetjük részletekben. Ez nem kaució.

A kaució elvileg visszajár, a Darlehen egy meghatározott részét évente levonják. A fel nem használt részből viszont külön bírósági végzés nélkül nem lehet semmit visszatartani szerződésbontáskor. Önkormányzati bérlakást csak állandó lakcímként használhatunk.

Szerződéses jogaink

A bérleti szerződések a törvény szerint alapesetben 3 évre szólnak. Egy év után a bérlő adott esetben felmondhatja, de megeshet, hogy a bérlőnek utódot kell maga után keresnie, hogy kiszállhasson.

A bérbeadó csak súlyos szerződésszegés esetén dobhatja ki a bérlőt. Az ilyen határozott időre szóló szerződések esetén a bérleti díj összege is fix. A rezsi (Betriebskosten) viszont számlák alapján utólag teljes mértékben a bérlőkre hárítható.

Az önkormányzati bérlakás-szerződések határozatlan időre szólnak. 3-5 hónapos határidővel bármikor fel lehet mondani.

További lehetőség az új építésű lakások bér-vásárlása (Mietkauf). Több konstrukció létezik. Van, amikor bizonyos összeget ki kell fizetni (a lakás árának 20-45%-a), a többit bérleti díjként havi részletekben kell törleszteni.

Van, amikor csak a bérleti díjat kell fizetni, majd a végén lehet egy nagyobb részlettel megváltani a tulajdonjogot. A lényeg minden konstrukcióban, hogy a bérleti díj jóval alacsonyabb a normál bérleti díjnál és 10-15 év után a lakás tulajdonjoga a bérlőre száll.

A család egy főre jutó jövedelme és a lakás nagysága figyelembevételével kérvényezhető lakhatási támogatás (Wohnbeihilfe) a tartományi kormányhivatalnál (Landesregierung, Bécsben Magistraat). A magánlakásban lakóknak max. 200, non-profit lakásépítők tulajdonában állókban 300 euró a támogatásplafon.

A lakásbérleti szerződést (Mietvertrag) mindig illetékeztetni kell a járási bíróságon (Bezirksgericht). Enélkül pl. nincs Wohnbeihilfe és a szerződés nem közhiteles.

A bérbeadó kötelessége, hogy bejelentse az adóhatóságnál (Finanzamt). Érdemes utánanézni, hogy megtette-e.

Közművek, telefon, internet

Új bérleményünkben legtöbbször a nevünkre kell venni a villanyt, esetleg a gázt is. Ha teljesen digitális az óránk, akkor elég felhívni a helyi hálózatfenntartót és hétköznap pár órán belül be is kapcsolják a villanyt. A leplombált analóg mérőkhöz 1-2 napon belül jön ki a szolgáltató embere.

Ha megkaptuk a szolgáltatótól a postai úton küldött szerződést, érdemes azt összehasonlítani adurchblicker.at-n a többi szolgáltató ajánlatával. Éves szinten több száz eurós eltérések lehetnek.

Egyéb szolgáltatások (mobiltelefon, kábeltévé, internet) előfizetéséhez egyes szolgáltatók legalább 3 hónapos ausztriai bejelentkezési lapot (ZMR Bestätigung) követelnek meg. Szerencsére sok minden szolgáltatást meg lehet kapni előfizetés nélkül is. SIM-kártyát pl. még a diszkontokban is vehetünk mindenféle regisztráció nélkül.

Ha nem akarunk a hazai dolgoktól teljesen elszakadni, akkor érdemes még azelőtt előfizetni egy műholdas szolgáltatásra (DIGI, UPC) mielőtt felmondanánk az otthoni állandó lakcímünket. A díjat fizessük bankszámláról. Ha másképp nem megy, kérjünk meg egy otthoni rokont, ismerőst, hogy fizessen elő.

Fontos, hogy a szolgáltató által adott 60cm-es tányér legfeljebb a határ mellett működik. Távolabb már 90cm-es kell, plusz szabad kilátás délre. Ez utóbbi a tiroli völgyek mélyén például sokszor necces.

Gépjármű

Ami a gépjárműveket illeti, Ausztriában űrtartalom/teljesítményarányos az adó és a biztosítás is. Ezért olyan olcsók az idősebb luxusautók. Hiába 20 éves, hiába ér alig 2000 eurót, az adója és biztosítása horrorisztikus a hatalmas motor miatt.

Ezért is lehet aránylag megsaccolni egy osztrák éves jövedelmét abból, hogy milyen autót vezet. Mindenki a jövedelmének megfelelőt. Kivételt főleg a bevándorlók képeznek. Ők a nagy kocsiban a státusszimbólumot látják, és mindig többnek akarnak látszani, mint amik. (Volt egy szerb szomszédom, aki az újszerű A8-ast csak az évi két hazautazáskor hozta ki a garázsból, egyébként egy sokéves Golffal járt.)

A lakcímbejelentéstől számított egy hónapon belül egy helyi biztosítónál ill. biztosításbrókernél, ami egyben „Prüf- und Zulassungsstelle” is helyi rendszámot kell kérnünk. Ezt akkor is meg kell tennünk, ha másik járásba (Bezirk) költözünk (még ha ez csak a szomszéd falu is).

A magyar rendszámú autó ausztriai honosítása sem túl bonyolult. Itt is van szürke zóna. Ha az autó egy Magyarországon állandó lakos közeli hozzátartozó nevén van, abba nem tudnak az osztrák rendőrök sem belekötni.

Elvileg ugyan a jármű nem lehet egy évben 180 napnál többet Ausztriában a használatunkban, de nem fog ott állni egy hivatalnok az év minden napján, hogy huzigálja a strigulákat. Mivel nem az a lényeg, hogy ott állt-e az autó, hanem, hogy aznap ki használta, gyakorlatilag lehetetlen bizonyítani a szabálysértést.

Kutyatartás

A kutyát elvileg be kell jelenteni az önkormányzatnál és biztosítással kell rendelkeznie. Emellett a gazdiknak igazolniuk kell, hogy elvégeztek egy alapvető kutyatartási tanfolyamot.

A lakásbiztosítás alapból kiterjed egy kutyára. Ha valakinek több van, akkor külön azokat is bele kell venni, vagy külön biztosítást kell rájuk kötni.

Az állatorvos Ausztriában sokkal drágább, mint otthon. Az oltások az otthoni 2-3 szorosába kerülnek. Érdemes ezért a kutyákat hazavinni és Magyarországon oltatni. Tanfolyamot állatorvosok, egyesületek és állatkereskedések is tartanak.

A szürke zóna: ha a kutya Magyarországon született (vagy úgy lett bejelentve 😉 és ott kapott chipet, akkor lehet magyar állatútlevele. Bár az osztrák hatósági emberek lelkesen vitatni szokták, a kék EU-s állatútlevél megléte esetén nem kell a kutyát honosítani Ausztriában és az összes fenti hercehurca sem kötelező.

Főleg, ha az útlevélben pl. az otthon lakó nagyszülő szerepel tulajdonosként. Ez esetben az állat csak „turista”, amire nem vonatkoznak az osztrák tartási szabályok.

Hivatalban ne vitatkozz!

Az utolsó tanácsom a legfontosabb: sose állj le szemtől-szemben vitatkozni egy osztrák hivatalnokkal. Függetlenül attól, hogy mekkora hülyeséget mond, vagy mennyire megoldhatatlan, amit kér, csak bólogass komoly arccal, esetleg kedves mosollyal, ill. nyilvánítsd ki, hogy érted.

Ha nagyon szívatni akarod, akkor max magyaráztasd el vele hússzor nyelvi nehézségekre hivatkozva. Vitatni semmit ne vitass! Ismerem az érzést, amikor az ember zsigerből ráborítaná az asztalt, de hidd el, hogy a szóbeli győzködés semmit sem használ és csak ügyed végtelen elhúzódását éred el vele.

Ha valamely hatóság kérését, intézkedését sérelmesnek tartod, sokkal messzebbre jutsz, ha ezt írásban juttatod tudomásukra. Fontos a tárgyilagos, lehetőleg a vonatkozó jogszabályhelyet idéző fogalmazás. Az ilyen levelet mindenképpen ajánlva küld el.

A tapasztalatom az, hogy ilyenkor sokszor eljut a csoportvezetőhöz, vagy az arcvesztést elkerülendő átkerül egy másik ügyintézőhöz, aki rövid úton lezárja az ügyet a javadra döntve – már ha igazad volt.

Amennyiben nem „sarkadra állós” a szituáció, nyugodtan kommunikálhatsz a hatóságokkal emailben is. Legtöbbször amúgy is a központi postázó emailcíme van megadva, ahol kinyomtatják, majd papíron kézbesítik az ügyintézőnek.

Aki úgy érzi, hogy a hivatal packázik vele, vagy ügyét nem megfelelően bírálták el, az a népügyvédhez (Volksanwaltschaft) fordulhat. Ez kimondottan a hivatalok munkáját vizsgálja. Más ügyekkel nem foglalkozik.

Ha valamilyen ügye bíróság elé kerül, akkor kérhet ügy-segélyt (Verfahrenshilfe). Itt lehet választani, hogy minden illeték, költség, szakértői-díj és perköltségtől szeretnénk-e mentesülni és, hogy kirendeljenek e nekünk egy ügyvédet. Minderről a bíró dönt, ha nem rendelkezünk megfelelő jövedelemmel, hogy a költségeket fedezni tudjuk. Fontos tudni, hogy az ügy jogerős lezárását követően öt évig részben vagy egészében visszakövetelheti a bíróság az így nyújtott segítséget, amennyiben jövedelmi viszonyainkban ez idő alatt pozitív változás áll be.”

Forras: http://goo.gl/kB9xce

[catlist]