Előszó

Először is, egy kis figyelmeztetés. Az írásom nem a nincstelenség elől menekülőknek szól. Tapasztalatom szerint sajnos úgy működik a világ, hogy aki Magyarországon nem tud normálisan fizető munkát találni, annak itt is gondjai leszek, cserébe itt versenyezni kell azokkal, akik itt születtek, jobban ismerik a helyi viszonyokat, jobban beszélik a nyelvet, stb. Természetesen nincs lehetetlen. Van, akinek a szerencse próbálás is sikerül, de több ízben is tapasztaltam, hogy valakinek vissza kellett jönnie, mert elfogyott a pénz, úgyhogy ez nem tárgya jelen útmutatónak.

Nyilván azt sem kell mondanom, hogy mindenki saját felelősségére cselekszik, az alapos utánajárást semmi nem helyettesíti. A leírásban lehetnek tárgyi tévedések és az írás óta eltelt időben (jog)szabály változások is.

A leírást ídőről időre frissítem a birtokomba került új információkkal és ezt a következő fejezetben jelzem is, úgyhogy érdemes visszanézni vagy e-mailben kérdezni, ha valami nem világos.

Szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy nem vagyok sem HR-es, sem ingatlanügynök. Senkinek nem fogok sem állást, sem lakást keresni, az ilyen témájú maileket megválaszolatlanul dobom a kukába. Sajnos nem vagyok időmilliomos és rengetegen akarnak kijönni Ausztriába. (Arról nem beszélve, hogy ha ezt sem sikerül önállóan elintézni, akkor mi lesz a bonyolultabb kérdésekkel?) Köszönöm a megértést.

Verziók

Dátum Módosítás
2012. november 4. Néhány külső kerület is Kurzparkzone lett (thx Kovács Károly)
2012. november 3. CityBike infók
2012. május 10. Árösszehasonlítás
2012. március 22. Bővebb infók az Anmeldebescheinigunggal kapcsolatban
2012. március 13. Bővebb infók az orvosi ellátással kapcsolatban
2012. január 19. Rádió és TV adóval kapcsolatos infók
2012. január 7.
 • Elszállított autóval kapcsolatos infók (thx Nikol)
 • Túlórával kapcsolatos infók pontosítása
 • Blicceléssel kapcsolatos infók (thx Nikol)
 • 2012. májustól változó jegyárak (thx Nikol)
 • Betegpénznek megkapjuk a fizetésünk 100%-át rövidebb betegség esetén (thx Nikol)
2012. január 4. Első verzió

Lelki felkészülés

Talán hülyén hangzik egy tárgyilagos leírásban egy ilyen cím, de vannak ilyenek. El kell dönteni, hogy ki akarsz költözni és ezért erőfeszítéseket kell tenned, lemondásokkal jár. Vinni kell tovább az otthoni dolgainkat és közben fel kell gyorsítanunk arra a tempóra, hogy el tudjuk kezdeni intézni a kiköltözést is. A barátainkkal meg kell értetni, hogy kevésbé fogunk ráérni, kevesebb pénzünk lesz mindenféle alternatív foglalatosságokra.

Arra is készülj fel lelkiekben, hogy nem egészen úgy működnek a dolgok, mint ahogy megszoktad. Itt nem divat az okosba megoldás, pláne ha pénzügyekről van szó. Gondolok itt például a lakbér / kaució kifizetésére, ahol minimum ferdén fognak rád nézni, ha felvetsz egy olyan megoldást, hogy a kaució első felét fizetnéd az első havi lakbérrel, a második felét a másodikkal.

Előkészületek

Először is, tegyünk félre egy kis pénzt. Hogy ki mennyit, az egyéni ízlés kérdése, de nagyban korlátozza a mozgásterünket, ha nem tudjuk kicsengetni a kauciót/províziót/lakbért egy összegben. A lakás árakról később lesz szó, de elöljáróban annyit, hogy a lakásra indulásnak 3000 Eurót sikerült elköltenem és valószínűleg járhattam volna rosszabbul is. Mindenképpen készítsünk tervet a várható költségekre, mert nagyon el lehet szállni a vásárlásokkal. Mindenképpen számoljunk 200-500 Euró tartalékkal a váratlan kiadásokra (amik úgyis bejönnek), valamint nem baj, ha van legalább egy havi kiadásra tartalék arra az esetre, hogy nem úgy jön ki a lépés. Árak tekintetében érdemes megnézni a numbeo.com oldalt.

Célszerű még otthon a mindenféle dokumentumokat összerendszerezni, a fontosabbakat bescannelni. Bécsben nagyon sok mindent lehet e-mailen vagy elektronikusan intézni, ezért jó, ha a fontosabb dolgok kéznél vannak. Mindenképpen legyen egy scannelt példány a személyinkről és lakcímkártyánkról, kérjük ki és scanneljük be a kétnyelvű születési anyakönyvi kivonatunkat (ha van, akkor a házasságit, stb is), valamint a legutolsó iskolai bizonyítványunkat. Ha esetleg már kiléptünk a munkahelyünkről, akkor az ottani kilépési papírokat, valamint az OEP-es rózsaszín füzetkét is. Ezekre mind szükség lesz a munkába álláshoz és a normálisabb helyeken elfogadják e-mailben is. Útlevélre szerencsére nincs szükség, a kártyás személyi elég minden ügyintézéshez.

Mondanom sem kell, hogy célszerű olyan számítógéppel rendelkezni, amely megbízhatóan működik, mivel itt nem lesz szomszéd Józsi, aki megtákolja, ha szükséges. Ugyan semmiféle ellenőrzés nincs, de a helyi törvények (nem)ismeretében és a stabilitás érdekében ellenjavallom a mindenféle illegális programok, ne adj Isten oprendszer használatát a számítógépen. Nyomtató / scanner nem feltétlenül szükséges, de javasolt, mivel a hivatalokban nem kell helyben töltögetni a formanyomtatványokat, hanem otthon a gépen ki lehet tölteni és ki lehet nyomtatni. Feltétlenül gondoskodjunk róla, hogy a WIFI működjön, mert a UPC például előszeretettel ilyen végpontot ad az embernek (bár lehet másikat kérni).

Miután Bécs nincs messze, érdemes lehet rögtön az elején beszerezni egy feltöltős SIM kártyát, amivel olcsóbban tudunk telefonálni. A T-Mobile-nál ezt Klax-nak hívják, máshol másképp, ezt az illetékes társaság honlapjáról lehet megtudni. Ez nem feltétlenül kötelező, én enélkül oldottam meg a dolgot, de így gyártottam két 15.000 Ft-os telefonszámlát. Ez az egyéb költségek mellett egyébként el fog törpülni.

Érdemes ezen felül ellátogatni a bankunkba és készíttetni egy internetes vásárlásra alkalmas bankkártyát, valamint egy euró számlát. Az előbbi azért kell, mert így majd tudunk az itteni bankkártyánk nélkül is szolgáltatásokat venni, az utóbbi pedig azért, hogy ne kelljen állandóan az árfolyam-ingadozásoktól rettegni. Nekem mázlim volt, miután átraktam a pénzemet euróba, ugrott több mint 20 forintot fölfele.

Ha nagyon árérzékenyek vagyunk, akkor érdemes a mindenféle háztartási gépeket (porszívó, mosógép, stb) otthon beszerezni. Miután az átlagkeresetek jóval magasabbak az otthoninál, a boltok is a drágább kategóriás cuccokat tartják, ami eléggé fájó pont, ha az embernek nincs éppen fölösleges 1-2 ezer Eurója. Az érem másik oldala az, hogy az olcsóbb cuccokból könnyű kifogni a gagyit is, tehát ne csodálkozzunk rajta, ha az 5000 Ft-os porszívó egy év után bemondja az unalmast. Ezen felül azt is figyelembe kell venni, hogy az otthoni dolgokat valahogy át is kell szállítani, ergó ha a pénztárcánk engedi, akkor érdemes itt új dolgokba beruházni.

Kiutazás

Négy alternatíva van, amiből kettőnek van értelme: a vonatnak és a busznak. A repülőt nem javasolnám, mert az előbbi kettő kb. 3 óra alatt kint van, ennyi idő a repülőnek is kell a hozzá járó ajándék macerával együtt. Az autó egy főnek pedig drága, ráadásul hét közben macerás a parkolás is, de erről később.

A vonatnál érdemes rákérdezni, hogy milyen aktuális kedvezményekre van lehetőség (kirándulójegy, ha aznap jön vissza az ember, stb) különben elég húzós ára lehet egy kiruccanásnak. Az, hogy Bécsen belül hová érkezünk meg, majdnem tök mindegy, mert a metróhálózat gyors és olcsó közlekedést biztosít. A tömegközlekedésnél lesz róla szó, de egy vonaljegy egy órán belül egy irányba tetszőleges számú átszállással érvényes, viszont néhány vonaljegy áráért már 24 órás vagy heti jegyet lehet kapni, amivel sokkal szabadabban mozoghatunk.

Álláskeresés

Ha még nem mondtam volna, most mondom: eszébe ne jusson senkinek úgy kijönni, hogy nincs fix állása. A mindenféle kiköltöztetős ügynökségek által biztosnak mondott állásokat nagy sebességgel felejtsük el, az ilyen társaságok ugyanis maximum arra jók, hogy lehúzzanak. Az itteni élet a magyarországi fizetésekkel meglehetősen drága még akkor is, ha az ember nem 200.000 alatt vitt haza nettóban.

A jelentkezés ugyanúgy működik a dolog, mint Budapesten. Küldesz egy CV-t, behívnak interjúra, esetleg próbanapra és megkapod az állást próbaidőre Vannak olyan állások, amiknél nem kell németül tudni, hanem elég az angol is. Külföldi ellenességet ezidáig nem tapasztaltam, ha valakit emiatt atrocitások érik, akkor azokon túl kell lépni, van más munkáltató is. Az egyetlen dolog, amire érdemes figyelni, hogy nem szabad tökölni. Ha valamelyik munkáltató behívott, akkor harapj rá, mint piranha a fürdőzőre és ha hívnak, a lehető legközelebbi időpontban menj ki interjúra. A RailJet két óránként jár, az út 3 óra, úgyhogy egy nap alatt meg lehet járni oda-vissza.

Felmerül a kérdés, hogy mennyit érdemes kérni. Feltételezem, hogy a szakmádban otthon is tudsz egy fizetési igényt mondani. Itt 14 havi fizetés van, tehát nyáron és télen kapsz egy-egy plusz hónapot. Ennek figyelembe vételével teljes hasra ütés szerű megközelítéssel én egy éves nettó fizetésre számolt 2,2-2,5 szorzót javaslok. Bruttó-nettó átszámoló weboldal millió van a neten, ha nem találsz magadtól, akkor inkább ne költözz ki Bécsbe.

Azt érdemes még a fizetésekről tudni, hogy szakmánkként és tapasztalati szinten van minimálbér. Ergó ha találsz munkát, akkor a munkaszerződésben fognak kollektív szerződést emlegetni, de ebből nem a BKV/MÁV/stb intézmények megoldásaira kell gondolni. Részletek német nyelven a wko.at oldalon.

Megjegyzés: nagyon szívesen segítek olyan embereknek, akik tudnak önállóan tenni a saját boldogulásukért. Ha valaki úgy keres meg, hogy nem vette a fáradtságot az önálló kutatómunkára, álláskeresésre, nem fogok válaszolni a levelére.

Tömegközlekedés

Bécs tömegközlekedési hálózata nagyon jó. Amíg a budapesti tömegközlekedés tanulhatóságra van optimalizálva, az itteni gyorsaságra. Ennek fényében ne várjuk azt, hogy elsőre fejben lesz az egész, viszont a szó legszorosabb értelmében minden ki van táblázva. Az aluljárók zegzugos világában ezek a táblák segítenek eligazodni, úgyhogy álljon rá a szemünk ezekre.

Az útvonaltervezés jelenleg a Google Mapsban nem érhető el, de a wienerlinien.at weboldalon találunk egy kiváló szolgáltatást erre.

Egy pár szó a jegyekről. Egyrészt senki ne keressen a BKV-hoz hasonló kutyaólakat, ilyen itt nincs. Jegyet és bérletet csak és kizárólag az automatából lehet venni, amely viszont elfogad papírpénzt és bankkártyát is. A jegyet és bérletet nyugodtan süllyesztheted a táskád mélyére, csak ritkán fogsz ellenőrrel találkozni, akkor viszont legyen nálad.

A sima jegy 2 Euró, ami egy irányba egy órán belül tetszőleges átszállással történő közlekedésre érvényes. Az automatát meg lehet kérni arra, hogy egyből érvényesítse és többet is lehet belőle venni, így csoportos közlekedés esetén nem kell hülye turistacsoportot játszani, aki csilingelteti a bélyegzőgépet.

A 24 órás jegy 6,70, ami Bécs teljes területére érvényes (Wien 100), a hasonló hetijegy 15,00, a havijegy pedig 45,00. A heti- és havijegyet csak naptári hétre illetve hónapra lehet venni, tehát szükség esetén érdemes megtoldani megfelelő egyéb jegyekkel. A fenti összegekből gyors fejszámolással kiderül, hogy aki minimálisnál többet utazik, annak mindenképpen megéri bérletet venni. A nem neten vásárolt bérletek átruházhatóak, tehát boltolhatunk valaki mással, ha esetleg időben nem megfelelő a jegy.

A blicceléssel nem érdemes viccelni, mert ugyan ellenőrrel ritkán találkozni, de ha ellenőrzés van, akkor nagyon. Ha rajta kapnak, 70 eurót kell csengetni.

A tömegközlekedés hatékony alternatívája lehet a CityBike, avagy a városi bérbringa. Regisztrálni bármilyen Bankomat kártyával, Visa vagy Matercarddal lehet egy 1 Eurós díj fejében. Ezután bármikor 1 óráig ingyenesen, a második órától 1 euróért, stb használhatjuk a bringákat. (Az 1 Eurós regdíjat csak egyszer kell kifizetni.) A regisztrációt illetve a bringa kivételt és visszaadást egy számítógépes terminálon helyben is elvégezhetjük. Akinek Androidos telefonja van, használhatja a Citybike Map Vienna appot is.

Autó

Az autósokra alapvetően rossz élet van Bécsben, úgyhogy ha lehet, azt érdemes valami P+R parkolóban felejteni. Ha mégis bemerészkedünk vele, akkor számítsunk rá, hogy a Gürtelen belüli kerületek valamint néhány külső kerület hétköznap un. Kurzparkzone-nak minősülnek, azaz max 1-2 órára állhatunk meg, akkor is pénzért. A parkoláshoz a közértekben lehet slejfnit kapni, amin ki kell lukasztani, mikor jöttünk. Parkoló automatát tehát senki ne keressen.

A másik megoldás a mobilos parkolás, amihez osztrák SIM kártya kell. A részleteket mindenki kikeresheti a handyparken.at oldalról.

Ha a lakhelyünk közelében szeretnénk parkolni, akkor személyenként kiválthatunk egy darab Parkpickerl-t, ami ingyenes parkolásra jogosít. Az ára elég húzós, helytől függően évente 120 és 200 euró között mozoghat. Részletek megint csak a wien.gv.at oldalon.

A tilosban parkolással egyébként nem érdemes viccelni, ugyanis különösebb teketória nélkül elszállítják az autót egy telephelyre Bécs határában, ahová tömegközlekedéssel csak egy 1 km-es ültetvények között való gyaloglás árán lehet kijutni. Ha nem találjuk az autónkat ott, ahol hagytuk, akkor a rendőrségen telefonon vagy személyesen készséggel segítenek akár angolul is. Az autó kiváltása egyébként 200 euróba kerül. További információk a wien.gv.at oldalon német nyelven.

Ha Magyarországról hozzuk az autónkat, akkor arra 3 hónapon belül osztrák rendszámot kell rakatni, viszont utána gondban leszünk, ha van Magyarországon lakcímünk. Érdemes tehát a lakcímbejelentést komolyan venni és kijelentkezni, ha már nincs rá szükségünk.

Lakás

Kétségkívül a pénztárcának legfájóbb pont a lakás. Arra nem térnék ki, hogy hol lehet lakást találni, tessék az internetet használni. Az átlagos bérleti díjak 10 Euró / négyzetméter / hó környékén mozognak, amire rájön még a rezsi. A lakást általában üresen kapjuk, esetenként még konyha sincs benne, ilyenkor viszont esélyes a kaució elengedése, ugyanis ez amúgy is egy komolyabb összeggel fogja megterhelni a költségvetést.

A kaució mértéke általában 2-3 havi lakbér, amire rájön még ugyanennyi provízió, amit a közvetítőnek fizetünk, ha rajta keresztül találtuk a lakást. A lakások többsége így kerül kiadásra, provízió mentességre csak akkor van esélyünk, ha vagy ismerősön keresztül találunk lakást, vagy a megfelelő ingatlanújságos hirdetésre azon melegében hétfő reggel le tudunk csapni. A provízió egyébként újra esedékes lehet, ha fix idejű szerződést hosszabbítunk, úgyhogy mindenképpen érdemes provízió nélküli lakást választani.

A szerződések általában fix időre köttetnek, amelyeket a bérbe adó nem bonthat fel a szerződés lejáratánál előbb (néhány kirívó esettől eltekintve), viszont általában szabályozva van, hogy mi mikor bonthatjuk fel. A bérleti szerződésekről a Mietrechtsgesetz (MRG) rendelkezik, ha esetleg kérdés adódna. Arra számítsunk, hogy a szerződésnek van egy illetéke is, amely azt hiszem az első 3 évi bruttó lakbér 1%-a. (Erre a képletre nem mernék megesküdni.) Ez nálam 231 Euróra jött ki, amire nem számítottam mert nem mondta senki.

A szerződés aláírásánál érdemes arra figyelni, hogy a lakás jelenlegi állapota dokumentálva legyen írásban és fényképekben is. Kérjük meg az eladót, hogy készítsen jegyzéket a lakásban található tárgyakról és a lakás hiányairól. Ha valamit ezen felül felfedezünk, tegyük szóvá! A lakás kulcsainak átadásáról készüljön jegyzőkönyv, legyen rajta, hogy milyen kulcsokat kaptunk meg és mikor.

Mivel a mérőórákat valószínűleg a nevünkre kell íratni, készüljön jegyzőkönyv a mérőórák állásáról is. Ezt a jegyzőkönyvet a tulajdonosnak kell eljuttatnia a gáz/áramszolgáltatóhoz, amely ez alapján készít neki végelszámolást, nekünk pedig a megadott címre küld postai úton egy szerződést, amit kéretik aláírva visszajuttatni nekik.

Amire érdemes figyelni, hogy minden beköltöző személyre töltsünk ki egy un. Meldezettelt és azt írja is alá a tulaj. Lakcímbejelentés nélkül olyanok leszünk, mintha nem is léteznénk, úgyhogy ez nagyon fontos, de erről később írok még.

Költözés

Miután Bécs nincs messze Budapesttől, érdemes egy 3,5 tonna alatti kisfurgont szerezni és azzal költözni. Ne felejtsünk el autópálya matricát venni mind Magyarországra, mint Ausztriára. Ha tehetjük, hétvégén költözzünk, ekkor ugyanis ellenkező jelölés hiányában ingyenes a parkolás és nincs is időlimit.

Intéznivalók Bécsben

Ha túljutottunk a munkakeresésen és megvan a lakásunk is, sőt ha még dobozokban is, de már az új lakásban vagyunk, akkor kezdődhet az ügyintézés. Nem kell nagy dologra gondolni, egy nap alatt végig lehet zongorázni az egészet.

Meldezettel

Talán a legfontosabb okirat az összes közül a lakcímbejelentő lap, vagyis a Meldezettel. Ezt a dokumentumot a wien.gv.at oldalról tölthetjük le és a tényleges beköltözést követő 3 napon belül be kell adni. Értelemszerűen töltsük ki a rubrikákat és írassuk a lakás tulajdonosával. A Religionsbekenntniss (vallási hovatartozás) rovatot hagyjuk üresen vagy húzzuk ki, ellenkező esetben azonnal megy az infó az illetékes szervezetnek és kopogtatnak a fizetésünk 1%-áért. Jóri András kiakadna.

A kitöltött lakcímbejelentő lappal és a személyi igazolványunkkal felfegyverkezve sétáljunk el valamelyik Meldeservice irodába (elérhetőségek és nyitvatartási idők megint csak a wien.gv.at oldalon) és kérjünk sorszámot. Én nagyjából 10 percet vártam, mire besétáltam a hölgyeményhez, aki felvette az adataimat és kiadott egy igazoló ívet. Mint már korábban említettem, azonnal bescannelni a gépbe, hogy meglegyen.

Namost, ezennel hivatalosan lett egy főlakcímünk Ausztriában. Az EU-n belül azonban csak egy főlakcímünk lehet, ezért a Magyar lakcímet elvileg meg kell szüntetni. Ezt jelen pillanatban senki nem ellenőrzi, azonban senkit nem szeretnék törvénytelenségekre buzdítani, ezért javaslom, hogy ezt mindenki intézze el.

Bankszámla

Megint csak tessék mindenféle sztereotípiát elfelejteni. Besétálsz a bankba és mondod, hogy szeretnél egy bankszámlát nyitni. Ehhez le fogják fénymásolni a személyit és a lakcímbejelentés igazolását is. A bankszámlához automatikusan jár egy un. Bankomat Card, ami technikailag egy Maestro bankkártya, de ennél sokkal többet tud. Egyrészt ingyenes vele a készpénz felvétel egész Ausztriában, másrészt ezt kéri el nagyon sok szolgáltató a csoportos beszedési megbízás elindításához. (Bankeinzug, Direct Debit) Ami kifejezett pozitívum, hogy egy kártyához több bankszámlát is kapcsolhatunk, amit az automaták többsége le is tud kezelni.

Negatívum, hogy nem egészen úgy működnek a kártyák, mint Magyarországon. A következő kártyatípusok vannak:

BankomatCard
Sima bankkártya, neten csak a Bankeinzugot tudó oldalakon tudunk vele fizetni.
Hitelkártya
Ez csak bizonyos idő elteltével terhelődik a számlánkra, addig nem is látszik a terhelés. Hatalmas hátránya, hogy csak 3 havi fizetés után kapunk ilyet.
Prepaid kártya
Visa, Mastercard vagy Amex, de semmi köze a számlánkhoz, kézzel kell rátölteni pénzt. Még boltban is kapható.

A felsorolásból fájóan hiányzik az a fajta dombornyomott bankkártya, ami közvetlenül a bankszámláról terhel, így nem tudjuk túlhúzni a limitet. Az Erste bankos tájékoztatás szerint ilyen Ausztriában nem is létezik. (Az okokról tudnék találgatni, de nem akarok.)

Mobil

A fenti két dolog elintézése után lőhetünk mobiltelefont. A piacon négy szolgáltató van: A T-Mobile, az Orange, az A1 és a 3. Személy szerint a T-Mobile és az A1 hozzáállását éreztem komolyan veendőnek. Az Orange ott bukott el, hogy legalább 3 hónapos Meldezettelt kért, a 3 pedig meglehetősen alul reprezentált. Én személy szerint a T-Mobile mellett döntöttem, de ha valaki megírja a tapasztalatait az egyéb szolgáltatókkal, szívesen leírom őket.

Besétálsz a T-Mobil üzletbe, kiválasztasz egy szimpatikus telefont és mindezt közlöd az eladóval. Ha aznap csináltad a Meldezettelt, akkor le fogja fénymásolni az egész hóbelebancot és beküldeni a központba ellenőrzésre. Mivel még valószínűleg nincs Bankomat Cardod, szükség lesz a már említett dombornyomott bankkártyára otthonról, amit úgyszintén le fognak fénymásolni. (Igen, ez WTF.)

Díjcsomagok tekintetében én egy olyat választottam, amelyikben 300 perc EU irányú hívás van és 3 GB high speed + korlátlan mobilnet. Ha Magyarországra szeretnénk telefonálni, ezt feltétlen közöljük az eladóval, mert nem minden EU-snak hirdetett csomagban van benne kis hazánk. A mobilnet egyébként borzasztó hasznosnak bizonyult, mert a lakásomban néhány csatlakozás hiányzott a net működőképességéhez és csak 2 hét múlva tudta szerelőt küldeni. Egyébként sokkal gyorsabb és stabilabb mint Budapesten, a metrón is van HSDPA vagy 3G kapcsolatom.

A magyar T-Mobile-al ellentétben itt van értelme regisztrálni az oldalukra, mert online nyomon tudjuk követni a felhasznált egységeket. Valamiért a magyar T-Mobile ezért pénzt kér.

Arra érdemes figyelni, hogy felmerülhetnek elég húzós induló költségek. Nekem például lehúztak 160 eurót előre, ami az első hónapban igen megterhelő. Ha ezt nem szeretnénk, eleinte utazzunk feltöltőkártyás mobilban.

Internet

Internet tekintetében talán a UPC a legelterjedtebb. Ha mázlink van, olyan helyen lakunk, ahol van FiberNet és akkor élvezhetjük a sok megabites hálózatot relatíve olcsón. Ha szeretnénk, tudnak adni kábeltévét és telefont is, amit én viszont nem szerettem volna. Az ügyintézés részéről úgy néz ki, hogy elsétálunk egy UPC pontba, ahol közöljük a szándékunkat. A bankkártyát nem szeretik, bankkapcsolatot kérnek, viszont szerencsére nem kell Bankomat Cardot villantani, úgyhogy első nap elintézhető. Eldöntendő, hogy WIFI-s végpontot kérünk-e vagy madzagosat, amit az ügyintéző azon nyomban elő is kap. Berögzíti az adatokat a gépbe, majd a kezünkbe nyomja azzal a felkiáltással, hogy egy óra múlva dugjuk be és akkor menni fog. Vigyük haza és egy óra múlva dugjuk be. Ha mázlink van (nekem nem volt), akkor elsőre működik és boldog tulajdonosai vagyunk egy netkapcsolatnak. Ha nincs mázlink, hívjuk fel az ügyfélszolgálatot. Itt először közölni fogják velünk, hogy csavarjuk le a koax kábelt és csavarjuk vissza, majd esetleg futnak egy pár kört. Ha nem sikerül életre lehelni a készüléket, akkor díjmentesen kiküldenek egy szerelőt, ami azonban nem biztos, hogy gyors folyamat. Nekem két hét volt a várakozási idő, viszont két helyen volt lekötve és a fali aljzat nem volt megfelelő, szóval egyedül aligha tudtam volna korrigálni.

Energiaellátók

Mint már korábban említettem, a végelszámolás után az energiaellátók (pl. Wien Energie) küldenek egy új szerződést, amit leszünk kedvesek elolvasni, aláírni és visszajuttatni nekik. Az első számlát valószínűleg kézzel kell átutalnunk, a másodiktól viszont működhet a csoportos beszedési (Bankeinzug), úgyhogy innentől kezdve béke van és nyugalom, amíg van pénz a számlán. Itt megint csak érdemes regelni a weboldalukon, mert ott megadhatjuk pl. a banki adatainkat.

Rádió és TV adó

Ha a háztartásunkban rádió vagy TV adás vételére alkalmas eszközzel rendelkezünk, ezt be kell jelenteni és adót kell utána fizetni. Az adózás szempontjából mindegy, hogy kábeles vagy rádiós adást fogunk vele. Ez kizárólag a háztartásban levő vevőkre vonatkozik, az autórádióra nem, valamint a mobiltelefonra sem, ha azt csak a lakáson kívül használjuk rádió hallgatásra. Az asztali számítógép viszont sajnos rádióvevőnek minősül, mert az ORF adását online lehet hallgatni. Más szóval be kell fizetni utána az adót. A folyamatról bővebben a gis.at oldalon olvashatunk.

Munkábaállás

Itt valószínűleg semmi bonyodalom nem lesz. Vagy küldjük el a kért dokumentumokat e-mailen az új munkaadónk HR-esének, vagy vigyük el az első napon. Munkaszerződés aláír, dolgozni kezd.

Ha első munkahelyünk Ausztriában, akkor a munkáltatónkat meg kell kérni, hogy intézze el nekünk az e-card-ot, ami az egységes egészségbiztosítási és adókártya. Ezt majd megkapjuk és ezzel lehet pl a finanzonline-on regisztrálni.

A munkához kapcsolódik a túlóra kezelése is. A szabvány megoldás hasonló, mint Magyarországon, hogy a túlórát kifizetik 50%-os plusz pénzzel. Ha a szerződésünk szerint a túlóráinkat munkaidőszámlán (Gleitzeitkonto) vezetik, a plusz órákat egy bizonyos óraszámig szabadságként veheted ki, a fölött fogják kifizetni. Ennek havi elszámolása van, a következő hónapban ennek megfelelően kell dolgoznod. Ezeket a dolgokat egyébként nyugodtan meg lehet kérdezni a HR-estől, el fogja mondani, hogy ott hogy szabályozzák ezeket. Mint már említettem, a besorolás fontos, a munkaszerződésünkben olvassuk el a munkabesorolást és ha nem értjük, kérdezzünk rá.

Ami a fizetést illeti, a hónap első napjáig illik megérkeznie, bár nálam ebben meglehetősen flexibilisek voltak, a kérésemre simán utaltak 2-3 nappal előbb. A lakásra vonatkozó szerződésben nálam 3-a van kikötve mint fizetési nap, így aki nem akar kockáztatni, inkább hagyjon egy lakbérre való pénzt a számláján.

Betegbiztosítás

Nekem az e-carddal együtt intéződött, így a legnagyobb biztosítónál, a WGKK-nál vagyok. Ha olyan orvoshoz megyünk, akinek van szerződése a biztosítónkkal, a kezelés 100%-át fedezi. Ha nincs szerződése, akkor a 80%-ot fedezi a biztosító. Ha betegszabira megyünk, akkor rövidebb betegség esetén a fizetésünk 100%-át, később egy részét kapjuk meg táppénznek. Arra fontos figyelni, hogy utólag nem tudnak kiírni táppénzre, szóval tessék elbatyogni az orvoshoz aznap. Háziorvost keresni a praxisplan.at oldalon tudunk a legegyszerűbben. A Fachgebiet mezőben adjuk meg, hogy Allgemeinmedizin. A háziorvosnál el fogják kérni az e-cardot és az adatainkat, valamint a munkaadó adatait, tehát ezekkel készüljünk. A nyilvántartásba vétel néhány percet vesz csak igénybe. A kapott táppénzes papírt adjuk oda a munkáltatónak.

Külföldi tartózkodás/letelepedés bejelentése

Ízlés szerint jelentsük be, hogy külföldre távoztunk. Ezt a lakcím szerinti illetékes okmányirodában tehetjük meg egy csekk méretű sajtcédula kitöltésével és leadásával. Ez normál esetben kb. 15 percet vesz igénybe és nem kerül semmibe.

Külföldi biztosítás bejelentése

Az OEP-nek be kell jelenteni, hogy külföldön biztosítási jogviszony jött létre, méghozzá 15 napon belül. Ugyan ez kevéssé reális, mert az e-card vagy megjön 15 nap alatt, vagy sem, de azért alkalom szerint tegyük meg. Az OEP honlapján van ehhez nyomtatvány, azonban az oep.hu annyira trágyául van megcsinálva, hogy legjobb ha a keresőt használjuk, belinkelni ugyanis nem tudom.

Letelepedés bejelentése

Avagy Anmeldebescheinigung. A kint tartózkodásunk első 4 hónapjában kell elintézni, gyakorlatilag olyasmi, mint egy letelepedési engedély, csak EU-s állampolgároknak egyszerűbb. Itt azt kell bizonyítani, hogy van munkánk, egészségbiztosításunk és megfelelő anyagi fedezetünk. Szükség van egy érvényes személyi igazolványra vagy útlevélre, a munkaszerződésünkre és/vagy egy munkáltatói igazolás a jogviszonyról és fizetésről, az ecardunkra, valamint a Meldezettel másolatára. Ezen felül még szükség lehet egyéb dokumentumokra is, különösképp ha házasok vagyunk, gyerekeink vannak, stb. Részleteket a már említett wien.gv.at oldalon találhatunk.

Arra ügyeljünk, hogy a dokumentumokat fénymásoljuk le (a személyinket / útlevelünket is), különben dobálhatjuk a hivatalban az aprópénzt a fénymásolóba. Reggel nyitás előtt / nyitásra menjünk oda az MA35-ös hivatalba (Dresdener Strasse, Schwedenplatzról 2-es villamos) és álljunk sorba. A tömegtől nem kell megijedni, a többség török, kínai, stb. ők külön sorba kerülnek a sorszámmal, de a hivatal ajtajáig kénytelenek vagyunk velük osztozni a helyen. A pultnál elmondjuk, hogy Anmeldebescheinigung és hogy Ungarische Staatsbürgerek vagyunk, adnak egy sorszámot valamint űrlapot, aztán uzsgyi a megfelelő emeletre. Ott van egy sorszámos hívó, amivel behívnak. Adjuk oda a lefénymásolt paksamétát és töltsük ki a az űrlapot. Ezután kapunk egy ívet, amivel el kell battyogni az azonos szinten levő pénztárhoz és be kell csengetni az illetéket, ami nekem 30 euró volt (maximum 60 euróra tud rúgni valamilyen számomra ismeretlen faktortól függően, szóval legyen nálunk elég készpénz vagy bankkártya). Befizetés után üljünk vissza a korábbi ajtó elé, ahol név szerint fognak minket hívni. Ha mindent jól csináltunk és nem kérnek be egyéb dokumentumokat, akkor a kezünkbe nyomják az Anmeldebescheinigungot és mehetünk haza.

Protip: igyekezzünk nem vizsgaidőszakban menni, mert akkor a velünk egy sorban várakozók száma megsokszorozódik.

Ha Magyarországon bejelentjük a végleges külföldi letelepedést (nem kötelező), akkor megszabadítanak az ottani személyitől és lakcímkártyától. Ennek megfelelően tessék útlevelet csináltatni és ezt az Osztrák hatóságoknak bejelenteni! Ha ezt nem szeretnénk, választhatjuk az ideiglenes külföldi tartózkodást is.

Adózás

Ha év közben jöttünk ki, akkor legjobb tudomásom szerint abban az országban kell leadózni, ahol a legtöbbet voltunk. A munkálatató viszont mindenképpen a saját országában fizet, így bonyolódhat a dolog. Hangsúlyozottan még nem vagyok túl ezen a feladaton, szóval nézzen utána mindenki. Arra az egy évre lehet, hogy érdemes egy könyvelőt megbízni az adóbevallás elkészítésével.

Ha Ausztriában adózunk, akkor az e-card birtokában regisztrálhatunk a finanzonline.at oldalon, így elkerüljük a sorban állást.

Szótár

Én ugyan anyanyelvi német vagyok, de azért az osztrák kiejtéssel és szavakkal némileg meggyűlt a bajom. Íme tehát néhány gyakran használatos szó és kifejezés, amit a szótárban nem biztos, hogy meg fogunk találni:

Passt
Annyit tesz, mind ok, rendben, jól van így.
Kundenkarte?
A boltban fogják kérdezni. Arra gondolnak, hogy van-e törzsvásárlói kártyánk. Ha nincs, akkor helyben kérhetünk. Az űrlap kitöltése után kapunk egy sajtcédulát, majd 4-6 hét múlva postai úton egy műanyag lapot, amire gyűjtögethetjük a pontokat.
Marille
Sárgabarack
Pickerl
(Öntapadós) cimke
Sackerl
Zacsi
Maroni
Gesztenye
Pfandl
Serpenyő
Händl
Fiatal kakas/csirke
Topfen
Túró
Depp, deppert
Hülye, idióta

Magyar közösség

Ha szeretnénk kicsit részt venni az itteni magyarok közösségi életében, érdemes megnézni a WU-Ungarn levelezési listát, ahol ugyan jobbára eladó vonatjegyekről van szó, de néha ki lehet fogni gyöngyszemeket.

Hibakeresés

Itt megint csak Gumo kolléga leírására tudok hivatkozni, mert úgy tűnik igaz ide is.

Ha valami Magyar gettóban élünk szobánként kettesével, Magyarországról anyutól hozzuk a kaját, lépcsőházakban újságkihordóként dolgozunk Magyarországon félállásba bejelentve, lövésünk nincs arról, hogy hol van a Mariahilfer Straße vagy a Stephansplatz, akkor csípjük alfélen magunkat és jöjjünk rá, hogy az Osztrák étteremnek dolgozó török kajafutár éppen csak pár szót nyökög németül, pedig ő be van jelentve és a boltokban is szép számmal lehet olyannal találkozni, akinek meglehetős nehézségei vannak a nyelvvel. Lehet lazán olyan állásokat is találni, ahol csak angolul kell tudni, csak annyi a titka, hogy nem szabad feladni.

Összefoglaló

Fontosabb teendők

 • Munka keresés
 • Lakás
 • Lakcímbejelentés
 • Bankszámla
 • Munkába állás
 • Telefon
 • Internet
 • Letelepedés bejelentése
 • Adózás

Fontosabb irányelvek

 • Legyen tartalékunk! Ha lehet, 3-4000 euró. A 200 eurós váratlan költség teljesen normálisnak számít, itt az a szokás, hogy az ember az ilyesmit kifizeti. Ha költözünk, az új lakásra a kauciót ki kell tudni csengetni, a régi lakásból viszont addigra nem biztos, hogy visszakapjuk.
 • Legyünk életképesek! Ha valami nem megy, keljünk fel a fotelből és csináljuk! Ha nem megy, kérjünk segítséget! Viszont ne várjuk a sült galambot a szánkba.
 • Sajnos, de muszáj: a seftelő, kéz alatt megoldó mentalitást hagyjuk Magyarországon! Tessék pontosan, időre fizetni és korrektül viselkedni.

[catlist]