Hogyan kezdjünk külföldi állást keresni?

A szokásos vasárnapi blogajánlóba ma is három történet került. Kapunk tanácsokat arra nézvést, hogyan vágjunk bele a külföldi álláskeresésbe, kicsit bepillanthatunk a dániai diákok életébe (azt ígéret szerint tabuk nélkül), végül egy svájci egészségklub mindennapjaiba is.Kezdjük tehát a külföldi álláskereséssel, azon belül is azzal a helyzettel, amikor mi magunk még Magyarországon vagyunk. Ebben is segít a Smart Career Journal blog bejegyzése, amely pontokba szedve próbál meg hasznos tanácsokat adni.

„1. Komolyak a szándékaid?

Persze, hogy azok, de erről a recruitert is meg kell győznöd. Egy kitelepülő munkavállaló mindig nagyobb kockázat, mint valaki, aki akár csak az ország egy másik pontjából érkezik.

Most már bizonyos szakmák és cégek ott tartanak, hogy külön támogatnak, ha áttelepülsz és kifejezetten a fogékony munkakeresőket keresik meg a Linkedinen. (…)

Nem érdemes elmondani, hogy Te bárhova elköltöznél, csak el innen. Meg fogják Tőled kérdezni, hogy miért pont hozzájuk jelentkeztél és hogy komolyan gondolod-e, hogy Budapestről, ami egy csodálatos európai főváros, elköltözz abba a bajor kisvárosba, ahol az ő üzemük van. (…)

Legjobb, ha jelezni tudod, hogy nem egyedül mennél, illetve hogy a családod is támogat. Sajnos gyakori tapasztalat, hogy valaki lelkesen jelentkezik állásokra, majd az utolsó pillanatban visszaír, hogy ja bocsi a feleségem nem akar költözni, így maradunk. Fontos, hogy ezeket a kétségeket eloszlasd az interjú folyamán.

2. Felfedezőkörút a közösségi médiában

Mivel a célországban biztosan nincs akkora kapcsolati hálód, mint otthon, fontos a socail media platformokon zsizsegni. A Linkedin az alap, de német nyelvterületen például sokkal elterjedtebb a Xing.

Mivel a legtöbb állás külföldön sincs meghirdetve, fontos feltöltened a CV-det adatbázisokba. Ezek a kiszemelt cégek adatbázisai és a hazai Cvonline-hoz és Professionhöz hasonló adatbázisokba, hol a recruiterek jelölteket keresnek. (…) Nyugat-Európában a szakemberhiány miatt teljes iparág épült a munkaerőpiacra.

Értékelő portálok, álláskeresési tanácsadók, a munkaügyi központ által támogatott komoly álláskeresési tanfolyamok és szakújságok segítenek a keresésben. (…)

3. Mintha már ott élnél

Gondolkozz el azon, hogyan tudsz úgy tenni, mintha más félig-meddig ott élnél. A recruiterek egyik rémálma, hogy az illető, akit kiválasztanak, lemondja az állást. Én is csináltam már ilyet többször és sok ismerősöm is, így belegondolva, ez benne van. Ezt a félelmet kell eloszlatni, ha távoli helyről jelentkezel. (…)

Sokan fiktív címeket adnak meg az önéletrajzukban, amitől úgy tűnik, mintha ott élnének. Ez jól és rosszul is elsülhet: ha így nyomulsz, akkor szerintem az első beszélgetés alkalmával azért mondd el, hogy azért adtad meg a barátod londoni címét, miközben te amúgy Érden laksz, mert nála szoktál lakni, amikor interjúkra jársz, és az elmúlt időben többször voltál London környékén interjúzni. (…) Ennél szerintem jobb, ha sikerül ottani számot szerezned. Ha egy önéletrajzban helyi mobil számmal szerepelsz, az sokat dob rajtad. (…)

Szerintem, ha külföldre akarsz menni, akkor ezeken a területeken kell belehúzni: az eltökéltségedet kell a homlokodra írni, hogy te aztán mindenképpen kiköltözöl, és sokkal alaposabban kell utánajárnod a cégnek. Egyfelől, mert külföldről nehezebb kiszimatolni, amit otthon eleve megtudsz az ismerőseidtől a kinézett cégről, másfelől mert azt látom, hogy Nyugat-Európában (főleg a jobb állásoknál) nagyon megnézik, hogy te mit akarsz. Ha “csak egy munkát” szeretnél az nagyon nem elég.”

A teljes cikket a Hataratkelo Blogon olvashatjak.

[catlist]