Hogyan kezdjünk egyéni vállalkozást Ausztriában?

business concept with puzzle globe and businessman at the office

Az alábbiakban megpróbálom összefoglalni azokat a kérdéseket, amelyeket tisztázni kell, ahhoz, hogy  el tudjuk dönteni: Indítsunk-e Ausztriában vállalkozást.

A legfontosabb annak utánajárni, hogy kell-e iparengedély az adott szakmához, vagy nem. Ez alapjaiban eldöntheti terveink sorsát, ill. jelentős időtényező lehet. De megkerülhetetlen, ha szükséges, akkor számolni kell vele. [sc:ihaus ]

Ezután adózási okokból kell dönteni arról, hogy marad-e magyar lakcímünk, ill. megtartjuk-e esetleges magyar vállalkozásunkat. Ennek a lehetséges 4 kombinációjából dől el, milyen személyi jövedelemadó-kedvezményre vagyunk jogosultak.

A következő a székhely kérdése. Az osztrák ingatlanpiacon és a szabályzók miatt ez sem olyan egyszerű, mint elsőre hangzik. Ezért hoztuk létre inkubátorházunkat, hogy megkönnyítsük ezt a lépést, és a kapcsolódó szolgáltatásokkal több egyebet is. Persze ez is tevékenységfüggő, kérdés, hogy alkalmas-e arra, hogy az ön vállalkozásának székhelye legyen.

Ha a fentiek tisztázottak és a szükséges dokumentumok rendelkezésre állnak, akkor akár egy nap alatt is elintézhető az adminisztráció, és már dolgozhatunk is…

A mindennapok egyszerűbbek, mint Magyarországon, állandóak a szabályzók, egyértelműek a teendők, a feladatok. Az indulást kedvezményekkel segítik, a költségeknél (pl. társadalombiztosítás) alapszabály, hogy amiért többet fizetünk, abból többet is kapunk. A juttatásokat pedig feltételekhez kötik, amiket következetesen ellenőriznek. A magasabb szociális juttatásokért (pl.: nyugdíj, családi pótlék,) aktív, szabálykövető részvétel a gazdasági életben( pl.: valós tevékenység, adózási fegyelem) az elvárás.

Alapjában véve örülnek neki, ha valaki részt vesz az osztrák gazdaság élénkítésében, sőt a kedvezmények rendszere is úgy épül fel, hogy ösztönöz a fejlődésre. Erre egyébként figyelni kell, mert pár év múlva jelentősen növelheti a költségeket. De az alibi cégeket ők sem szeretik…A bürokrácia nem ismeretlen fogalom, de hát a közös múltban gyökerezik, hogy el kell igazodnunk az útvesztőiben. Ha valami nem a rutineljárásban megy, gyors ügyintézésekre senki ne számítson!

Összefoglalva:

Érdemes Ausztriában vállalkozni annak, aki komolyan gondolja, és vállalja, hogy fegyelmezetten betartja az előírásokat. Nagyon fontos, hogy kellően átgondoltan, gondosan felépítetten jelenjünk meg, mert ők ehhez szoktak, ellenkező esetben nem vesznek komolyan bennünket. Cserébe egy nyugodt, kiszámítható, támogató gazdasági környezet várja, tervezhető jövővel. Az osztrák piacon érvényesülni pedig sokkal könnyebb helyi vállalkozásként, mint „igazi” külföldiként. Mindezt pedig már kb. 300.- Euróval el lehet kezdeni. Bővebb információ: www.ihaus.hu

[sc:ihaus ]

[catlist]