Hogyan kerüljük el a büntetést?


Különleges poszt lesz a mai, hiszen két, jól elkülönülő részből áll, ami közös bennük, hogy a maga módján mindkettő a tegnapi írásra reagál. Először Janicsár rövid, ámde felettébb hasznos, képekkel illusztrált leírását olvashatjátok arról, hogyan tájékozódhattok külföldről is arról, van-e tb-tartozásotok, majd Gabriella története következik, aki egy lejárt útlevél cseréjének kálváriáját írta meg.

Kezdjük Janicsárral, aki egyfajta gyorstalpalóként összeszedte és meg is mutatja, hogyan ellenőrizhetitek, tartoztok-e a társadalombiztosításnak Magyarországon – mert meglepetések érhetik az embert… őt is érték.

„Egy telefon a konzulátusra, vagy 10 perc Google után okosabb lett volna az író, és sok szenvedést megspórolt volna magának, még az esküvő előtt.

Nem vagyok egy nagy író, de az alábbiakat szerintem érdemes lenne kitenni a blogra. Jó tudni, hogy az ügyfélkapuval mindenki láthatja a TB-tartozását. Sokan csak remélik, hogy nem számolja a rendszer, de számolja, nyilván tartja. Csak értesítőt nem küldenek ki, csak bizonyos összeget túllépő tartozás felett.

Szóval terjeszd, hogy egy nyamvadt ügyfélkaput mindenki csináltasson magának, aki nem adta le a személyijét (nem a lakcímkártyát, a személyit!), mert annak kell tb-t fizetnie!

Ha nem, akkor be kell jelentenie, hogy külföldön él, de ezt is el lehet telefonon intézni, ha van ügyfélkapuja. Lehet kérni netes kódot, amivel teljes értékű ügyintézést lehet csinálni a tb-vel kapcsolatban, a NAV-nál csakúgy, mint a bankoknál. Ez ugyanaz a felület, amit az ügyintéző lát.

Csatolom a képeket, mert a rendszer nem egyszerű, de mindenki láthatja az aktuális TB-egyenlegét.

Gondoltam megosztom, hogy 2012-ből (!) kaptam pár ezer forint késedelmi pótlékot (most számlázták ki), szóval félévente / évente érdemes ránézni a magyarországi NAV-számlánkra. Csak a meglepetések elkerülése végett…

Csuklóztatás magyar módra

A poszt második részében tehát egy kálvária története következik, a főszereplő egy lejárt útlevél, a helyszín pedig London és Dunaújváros. A szerző, Gabriella a Határátkelő Facebook-oldalán osztotta meg a történetét, itt minimális formai szerkesztéssel közlöm az elgondolkodtató sztorit.

„2013 szeptemberében megházasodtam, a férjem angol. Gyorsan fel is hívtam a londoni nagykövetséget, hogy mi is a teendő. Kiderült, hogy a házasság anyakönyvezése és utána új útlevél készítése.

A házasság anyakönyvezése miatt fel kellett mennem Londonba, de szerencsére nem lakunk messze. Azt mondták, pár hét és postán megküldik a magyar papírt. Vártam, vártam, vártam, de semmi nem jött.

Eljutottunk december elejéig, amikor is felhívtam a nagykövetséget. Ők sajnos nem tudtak felvilágosítást adni, de mondták, hívjam fel a Bevándorlási hivatalt Pesten.

Teljes cikk a Hataratkelo Blogon.

[catlist]