Hasznos információk Ausztriában túrázóknak

Egyre többen választják Ausztriát túrázási célpontjukként. Az útnak indulóknak hasznos információkat gyűjtöttünk össze túrafelszerelésekről és a biztonságos túrázás érdekében.

Túrafelszerelés

Nyáron az időjárás nagyon gyorsan meg tud változni a hegyekben. Még akkor is, ha a völgyben süt a nap és jó idő van, a hegycsúcson erős szél fújhat, de akár egy zivatar is érkezhet szinte a semmiből. Hosszabb túrák esetén tehát feltétlenül érdemes magunkkal vinni:

  • meleg ruhát,
  • esőkabátot, anorákot.

Nem árt, ha váltóruhát is tartunk magunknál, mivel a felfelé kapaszkodás olykor izzasztó lehet. Nagy előnyt jelent, ha valakin túrazokni és légáteresztő vagy speciális túraruházat van.

Aki előnyben részesíti a via ferrata útvonalakat, feltétlenül készüljön fel az alázuhanó kőtörmelék jelentette veszélyre. Mindenekelőtt a közkedvelt, sokak által járt útvonalakon kell ezzel számolni, ezért ilyen túrák esetén egy fejvédő sisak mindig legyen nálunk. A kevésbé gyakorlottaknak érdemes komplett via ferrata felszerelésben útnak indulni.

A megfelelő túrahátizsákkal sok energiát megspórolhatunk, ezek ugyanis optimálisan osztják el a hátra nehezedő súlyt. Egy rossz hátizsák akár komoly fájdalmakat is kiválthat, főleg a váll és a nyak körüli izmokban. A megfelelő hátizsák kiválasztása tehát a legfontosabb feladatok közé tartozik.

A megfelelő túracipő szintén elengedhetetlen a örömteli túrázáshoz. Aki nem csak rövid, könnyű sétára indul, annak nagyon körültekintően kell eljárnia a cipőválasztás során. Mindenekelőtt fontos tisztáznunk, mi a célunk a cipővel. Könnyű hegymászó túrákat szeretnénk vele tenni, vagy inkább alpesi túrákat, esetleg mind a kettőt. Minden célra megvan a megfelelő cipő. Amennyiben sikerült eldönteni a felhasználás fő célját, akkor már csak meg kell találnunk a lábunknak legmegfelelőbb cipőt. Itt csak a próbálás, próbálás, próbálás segít. Semmi esetre se kötelezzük el magunkat előre egy bizonyos márka mellett, minden márkának megvan ugyanis a saját cipőformája. Ebből pedig azonnal következik, hogy nem mindenkinek jó minden cipő. Bármennyire nehézkesnek is tűnik a vásárlás a lábak hálásak lesznek érte.

Aki túrázás közben kímélni szeretné az ízületeit, annak ajánlott túrabotot magával vinnie. A teleszkópos botok azért különösen ajánlottak, mert egészen kicsire össze lehet zárni őket és így kevés helyet foglalnak. Sokan ugyanis csak a lefelé ereszkedéskor használják a botokat, mert ez terheli meg legjobban a térdízületeket. A túrabotokkal különösen figyelmesen közlekedjünk sziklás, köves talajon, mivel itt könnyen megcsúszhatnak. Amennyiben a sziklás terep túl meredek lenne, inkább mondjunk le a túrabotok használatáról.

Biztonságos túrázás

A túrázás megfelelő technikájárólJárni, mindenki tud, ez nem vitás, de a helyes járás technikáját először mindenkinek el kell sajátítania. A járásbeli hibák ártalmatlan esetben csak a gyors fáradáshoz, esetleg fájdalomhoz vezetnek. Az alpesi térségben azonban egy bizonytalan, rossz lépés azonban akár balesethez vagy sérüléshez is vezethet. Íme néhány tipp, amely egyszerűbbé és biztonságosabbá teheti a hegymászást, túrázást:

  • A hegyre felfelé vezető séta közben lehetőleg a talp minél nagyobb felülettel érintkezzen a talajjal. Minél nagyobb ugyanis ez a felület, annál stabilabban és szilárdabban mozoghatunk. A felső testünket enyhén döntsük előre.
  • A meredekebb szakaszokon inkább a talp elülső részére, illetve a lábujjakra terheljünk, ez nagyobb igénybevételt jelent a vádlinak is. A lépések hosszát igazítsuk a terephez: minél meredekebb az ösvény, annál kisebb lépésben haladjunk.
  • A nagyobb lépést igénylő sziklalépcsők vonzóak lehetnek, de aki folyamatosan nagyobb „lépcsőfokokat” vesz, az rengeteg energiát használ fel, mivel a test súlypontja mindeközben nem megfelelően helyezkedik el.
  • A saját légzésünk a legjobb sebességszabályozó. A tudatos és hallható légzéssel a test automatikusan egy megfelelő gyaloglási ritmust vesz fel. Fontos a mély kilégzés, a belégzésnél a test úgyis gondoskodik annyi levegőről, amennyire szüksége van.
  • A hegyről lefelé menet az egyik fő prioritás az ízületek védelme. A leggyakoribb probléma, hogy a lejtmenethez szükséges erőt és energiát a legtöbb esetben már a hegymenetkor felhasználják a túrázók. A hegyről lefelé enyhén hajlított térddel érdemes menni, a felsőtestet és a csípőt kicsit előre dönteni. A súlypont így elől marad és a testsúly a talp teljes felületén oszlik el. Aki félelemből inkább hátra dől, nagyobb eséllyel is csúszik el.
  • A kilátásban való gyönyörködéshez egy fontos jó tanács: először biztosan állni, utána nézelődni!

Forras: http://goo.gl/cmEjL

[catlist]