Gyorshajtás, ittas vezetés, mobilozás és más esetek: behajtható lesz a külföldön kiszabott közlekedési bírság

Pintér Sándor belügyminiszter múlt hétn a Salzburg Fórum Sankt Pöltenben rendezett miniszteri értekezletén az MTI-nek nyilatkozva fontos lépésnek nevezte azt a közlekedési megállapodást, amely most született Ausztria, Horvátország, Bulgária és Magyarország között. Az egyezmény lehetõvé teszi, hogy a tagállamok között a külföldön elkövetett szabálysértések bírságai behajthatók legyenek.

A BM tájékoztatása szerint a megállapodás a 2012. október 11-én Mátraházán aláírt – Magyarországon már törvényben is rögzített – egyezmény adminisztratív és technikai végrehajtási kérdéseit rendezi. A többi aláíró országban a parlamenti ratifikációs eljárások befejezõdésének függvénye a hatályba lépés.

Kifejtették: a megállapodás nem hangolja össze a nemzeti jogszabályokat, azonban az Európai Unió vonatkozó irányelvében meghatározott nyolc közlekedési jogsértés szolgál háttérjogszabályként. Ezen nyolc tényállás esetén a kiszabott – szabálysértési és közigazgatási – bírságokat a felek egymás országaiban a jogi minõsítéstõl függetlenül elismerik és végrehajtják.

Ez a nyolc tényállás: sebességhatár túllépése, biztonsági öv használatának mellõzése, áthajtás piros lámpán, ittas jármûvezetés, kábítószer hatása alatt történõ jármûvezetés, bukósisak viselésének elmulasztása, közlekedés tiltott sávban, valamint mobiltelefon vagy más kommunikációs eszköz jogellenes használata vezetés közben.

A BM azt közölte: a megállapodás hatálya az 50 eurót meghaladó pénzbírságokra terjed ki. A behajtott pénzösszeg a végrehajtó tagállamot illeti.

A magyar jogban a hatályos szabálysértési törvény szerint az elévülési idõ 6 hónap, a közúti közlekedésrõl szóló törvény szerinti közigazgatási eljárás ügyintézési határideje 60 nap, objektív határideje szintén 6 hónap – írta a BM az MTI kérdésére, hozzátéve: “az elévülési idõ egységes szabályozására nincs európai elõírás, mindazonáltal a néhány hónapos elévülési idõ a megállapodás hatálya alá tartozó jogsértéseknél általánosnak tekinthetõ”. (MTI)

Forras: http://goo.gl/6dHzEX