Több mint egymilliónyian dolgoznak feketén Ausztriában

Több mint egymillióra teszi a legalább másodállásban illegálisan foglalkoztatottak számát Ausztriában egy kedden közzétett felmérés.
A nagy többség a legális munkája mellett jut a jogszabályok megkerülésével mellékkeresethez, mintegy száz-kétszázezren viszont kizárólag illegális foglalkoztatásban vesznek részt. Amásodik csoportba főként munkanélküliek, korkedvezményes nyugdíjból élők és illegális bevándorlók tartoznak – állapították meg a linzi Johannes Kepler Egyetem munkatársai.

Az építőiparban és ahhoz kapcsolódó foglalkozásokban a leggyakoribb az illegális foglalkoztatás, az árnyékgazdaság euróban kifejezett mértékének 38 százaléka ebből a szektorból származik. Területi megoszlásban Bécsben a legmagasabb az illegális foglalkoztatás mértéke, a második és a harmadik legmagasabb Felső- illetve Alsó-Ausztria tartományokban.

Míg 2009-ben 2,9 százalékkal nőtt, tavaly a munkaerő-piaci helyzet javulásának köszönhetően 1,22 százalékkal csökkent az árnyékgazdaság mértéke, 20,5 milliárd euróról 20,25 milliárdra. A becslések szerint 2011-ben még jobban visszaszorul a feketemunka, 20,2 milliárd euróra, vagyis a hivatalos hazai össztermék (GDP) 8,01 százalékára.

A tavaly december foglalkoztatási rekordot hozott Ausztriában. A szociális ügyekkel foglalkozó minisztérium adatai szerint az állásban lévők száma az előző decemberihez képest 60.000 ezerrel, azaz 1,9 százalékkal 3.262.000-re emelkedett, ami új foglalkoztatási rekord Ausztriában. A nemzeti számítási mód szerinti munkanélküliségi ráta 0,4 százalékponttal 8,2 százalékra mérséklődött: az év utolsó hónapjában 302.279-en volt a bejelentett álláskeresők száma a nyolcmilliós Ausztriában, 3,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Forras: http://goo.gl/C5lYgh

Ausztriában szűkítik a feketemunka lehetőségét

Ausztriában 2007. január 1-jétől azonnal be kell jelenteni a foglalkoztatottakat a területileg illetékes betegbiztosítóknál, hogy ezzel is szűkítsék az illegális munkavállalás lehetőségét – adta hírül a Der Standard című osztrák napilap.
A liberális újság emlékeztetett arra, hogy az osztrák munkaadóknak eddig – a munkavállaló első munkanapjától számítva – 7 nap állt rendelkezésükre a betegbiztosítói regisztrációhoz. Az azonnali bejelentésről már tavaly megszületett a döntés, annak alkalmazását azonban csak 2007 elejétől teszik kötelezővé, ezt megelőzően azonban a Magyarországgal határos Burgenland tartományban fél éves kísérleti időszakban vizsgálják az intézkedés hatásait.

Az újság tájékoztatást adott arról, hogy ennek az évnek az első 9 hónapjában a Külföldiek Illegális Foglalkoztatását Ellenőrző (KIAB) osztrák hivatal 13600 ausztriai munkahelyen több mint 50 ezer foglalkoztatottat ellenőrzött, és 4500 illegálisan alkalmazott külföldit fedezett fel. A vendéglátóiparban 3500 munkahelyt ellenőriztek, és 1400 illegálisan alkalmazott külföldit lepleztek le. Az építőiparban 4500 ellenőrzést hajtottak végre, és közel ezer olyan külföldire bukkantak, akiket illegálisan alkalmaztak. A foglalkoztatási ágazatok szabálytalansági listáján a mező- és erdőgazdaság, a háztartások, majd a kereskedelem és a javítóipar következik.

Ausztria egyelőre nem nyitotta meg munkaerőpiacát a tavaly májusban csatlakozott új EU-tagországok előtt, így ezekből az országokból csak kvóták alapján meghatározott számban vállalhatnak munkát az alpesi országban idénymunkások, ingázók és gyakornokok. (A vállalkozók korlátozás nélkül tevékenykedhetnek.) Az osztrák parlament főbizottsága dönt minden évben arról, hogy hány külföldi érkezhet az országba letelepedésre, illetve munkavállalásra (ezt a szabályozást a jogrend Niederlassungsverordnung-nak hívja). Az első alkalommal munkát vállalóknak 12 hónapra érvényes foglalkoztatási engedéllyel (Beschäftigungsbewilligung) kell rendelkezniük, amelyet a munkaadó a területileg illetékes munkaerő-piaci szolgálatnál (Arbeitsmarktservice) szerezhet be abban az esetben, ha az adott munkahelyre nincs osztrák jelentkező.

Egyéves foglalkoztatás után a munkavállalónak joga van arra, hogy munkaengedélyt (Arbeitserlaubnis) szerezzen be, amelyet két évre állítanak ki, és arra jogosítja a tulajdonosát, hogy maga keressen munkát Ausztria egy tartományában. A következő fokozat a mentesítői igazolvány (Befreiungsschein), amelyet 5 évre szólóan azok kapnak, akik a megelőző 8 évben legalább 5 évet Ausztriában dolgoztak. Az engedély az ország egész területére szól, és gyakorlatilag az osztrák állampolgárokkal azonos elbánást biztosít. Az utóbbi két évben alkalmazzák Ausztriában a letelepülési igazolást (Niederlassungsnachweis), amelyet a legalább ötéves ausztriai munkaviszonnyal rendelkezők kaphatnak meg, és ezzel korlátlan ideig tartózkodhatnak az ország területén, és korlátozások nélkül vállalhatnak munkát.

Forras: http://goo.gl/uEaYCM

[catlist]