Európa Charlie Hebdo után: Terrorveszély Ausztriában?

Ausztria Európa egyik leggazdagabb országa és a Nyugat része. Az ország lakosságának 7%-a muszlim, Bécsben a muszlimok aránya kb. 13% (összehasonlításképpen Franciaországban a muszlimok aránya 10% körüli). Az osztrák Jagdkommando harcol Afganisztánban, s a nyáron több mint 100-an hagyták el Ausztriát (a legtöbben közülük már itt született huszonévesek), hogy az Iszlám Államért harcoljanak Szíriában és Irakban; ez az utóbbi szám lehet a legaggasztóbb, tekintve, hogy az Ausztria lakosságánál tízszer nagyobb Németországból, „csupán” négyszer ennyien tettek így.

Mindenesetre nem árt megjegyezni, hogy Franciaország, a kolonalista múltjából fakadóan teljesen más a helyzetben van, mint Ausztria (gondoljunk csak Franciaország és az észak-afrikai arab országok történelmére). Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az Ausztriai fiatal muszlimok szociális és gazdasági helyzete sokkal jobb, mint Franciaországban. Míg Franciaországban a fiatalok majd 25%-a munkanélküli (köztük nagyon sok muszlim), addig ez a szám Ausztriában 10% körül mozog.

Veszélyt elsősorban az Iszlám Államért harcoló, radikalizálódott dzsihadisták visszatérése jelenthet.

Kijelenthető, hogy Ausztria, múltjából, méretéből, s az itteni muszlimok viszonylagosan sikeres integráltságából kifolyólag nem elsődleges célpontja az iszlám terroristáknak, ugyanakkor ez veszélyt is hordozhat magában: Ausztriában sokkal kevésbé számítanak egy esetleges terrortámadásra, mint Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban, vagy Németországban. Viszont emiatt valószínűleg könnyebb (de nem csábítóbb!) is a terroristáknak itt egy merényletet végrehajtaniuk.

És ne felejtsük el, alig 29 évvel ezelőtt történt a bécsi repülőtéren egy 4 áldozatot és 39 sérültet követelő támadás.*

A terrornál is nagyobb fenyegetés Európa számára, hogy a merényletek hatására meg, ill. tovább erősödhet a szélsőjobb és az iszlám-ellenesség. Ez a terroristák tulajdonképpeni győzelmét jelentené, hiszen céljaik között fontos helyen szerepel a feszültségkeltés, az európai társadalmak sokkolása, radikalizálása. Ugyanis ez nagyban akadályozza a bevándorlók integrálódását a nyugati társadalmakba. S a csalódott, a társadalom peremére szorult, kilátástalan muszlim fiatalok jelentik a terror szervezetek számára az elsődleges utánpótlás-forrást.

1985. december 27-én a bécsi repülőtéren 3 állig felfegyverzett terrorista megtámadta az EL AL izraeli légitársaság gépére várakozó utasokat, köztük 6 magyart. A terroristák néhány másodperc alatt több kézigránátot dobtak a tömegbe, és több mint ezer lövést adtak le rájuk. A reptéren osztrák és izraeli kommandósok álltak őrségben, pillanatok alatt óriási tűzpárbaj alakult ki. A csarnokban mindent vér és törmelék borított. A helyszínen 40 sebesült és 4 halott maradt. A támadás sérültjei között 3 magyar volt: Kibédi Ervin színművész, Kapus György, a Malév akkori kirendeltségének vezetője és Szegedi Molnár Géza színész. A legsúlyosabban Szegedi Molnár Géza sérült meg. Őt a gerincén érte egy lövés, ami miatt deréktól lefelé örökre lebénult.

Forras: Ujschlag

[catlist]