Elmagyarázom, miért keres többet egy osztrák ugyanazzal a munkával

Nagyon sokszor találkozom blogokon és ismerőseim körében is azzal a kérdéssel, hogy ugyanazért a munkáért miért kap egy osztrák szobalány négyszer-ötször akkora fizetést, mint én? Csóró magyar.

Felvetéseik odáig fokozódnak, hogy biztosan a köcsög multik (Tesco, Auchan) viszik ki innen a pénzt, és nekünk nem hagynak semmit – más multit általában az emberek nem ismernek, pedig lehetne sorolni: Adidas, Nike, Coca-Cola, Audi és a főként Franchise rendszerekben működő többi multi, mint McDonalds, Burger King, KFC stb.

Érdekes, hogy a Coca-Colat az emberek isszák, mint állat, a mekis éttermek a méregdrága áraik ellenére tele vannak, a legtöbb emberen Adidas vagy Nike cipő van, nem beszélve a külföldi Samsung, Nokia, és személyes “kedvencem” a méregdrága ám semmit nem érő IPhone (sznob)telefonok…

Fura, hogy ezekkel az embereknek nincsen baja… mert ez jajj, de jó, hogy megvettem magamnak… De a Tesco és Auchan, na az köcsög, mert a király ezt mondja… és amit a király mond, az úgy van… na…

De hogy konkrétumokra is kitérjek, hiszen ezen az oldalon valós adatok nélkül nincsenek cikkek, hivatalos EUstat adatokkal mutatom be, ténylegesen miért keres többet egy osztrák ugyanazzal a munkával.

Előtte, természetesen meg kell ismerni a politika pártok ígéreteit = hazugságait (adatokkal fogom igazolni), mellyel kihasználták az emberek – gazdasági ismerethiányból fakadó – demagógia iránti végtelen érzékenységét.

  • Jobbik: Európai munkáért európai béreket! Ha kell törvénnyel, de az európai bérek 80%-ára fogják emelni a hazai béreket! Hűhha, ez ám az igazi ígéret.
  • Együtt-PM: csatlakozva a Jobbik ámításához, ők is beígértek valami egészen hasonlót.
  • Bajnai Gordon: Hát, ő (külön is kiemelve) már nem tudott mit hazudni, szinte egyenesen, hogy az európai bérek dupláját meg nem ígérte…
  • Királyunk nem ígért semmit, már arra se méltatja a népet, hogy valami programfélét összehozzon, neki mindenki ellenség. Egész ötéves programját röviden bemutatom. Ellenség: IMF, aztán a bankok, aztán Németország, aztán az egész magyar orbándemokráciát meg nem értő EU, aztán a közműcégek, aztán már az USA is, aztán láss csodát, most éppen a Tesco! (Ismerős a reklámokból?) És a hű királyfanok észre sem veszik, hogy csak addig skandálják, hogy valaki éppen ellenség, míg királyunk a királyi tévében skandálja egy fél évig, hogy éppen ki az ellenség! Az orbáni rendszer az állandó gyűlöletkeltésre épül: mindig utálni kell valakit, mert akkor orbán lehet a “megmentő”… és a magyaroknak mindez fel sem tűnik… A Tesco ellenség, de a győri Audi és a kecskeméti Mercedes, melyeknek már vagy 100 milliárdos állami támogatást nyújtott ezidáig összesen a magyar állam, na ők nem ellenség, most csak a Tesco! Mert egy időben mindig csak egy ellenség kell…

Ezt a cikket, túlzás nélkül, tekintsd a magyar gazdaság állapotát bemutató “bibliának”. Sehol nem fogod így egyben adatokkal átlátni, és megérteni, miért keres többet az osztrák, mint a magyar.

Tényleg a multik viszik ki a pénzt? Szándékosan nem adnak normális béreket? Lehet törvénnyel európai béreket “kierőszakolni”? Egyáltalán, kik azok a multik?

Megtudod.

Adatok forrása

Mitől függ egy államban a kifizethető bérek nagysága?

Önmagában gazdasági hülyeség, amiről az említett pártok beszéltek: a bérek nem értelmezhetők magukban az árszínvonal nélkül! Holnaptól megemeljük a béreket erőszakosan, akár törvénnyel, de az árak maradnának a mostani szinten? Mi ez? Mese? Hogy jönne ki a matek?

Magyarország: Vidék kontra Budapest

Mielőtt a tényleges válaszra térnénk, bemutatom egy mindenki által érthető analógia keretében, miért is hülyeség, amit a pártok állítanak ígéreteikben.

Példa

Van egy-egy kis közért Budapesten és vidéken. Mind a kettőben dolgozik egy-egy pénztáros. Pontosan ugyanazt a munkát végzik. Láss csodát, a budapesti pénztáros majd kétszer annyit keres, mint a vidéki. Hogy lehet?

Pofonegyszerű:

  • a budapesti közért havi forgalma 10 millió forint
  • a vidéki közért havi forgalma 1 millió forint

Hogyan kereshetne ugyanannyit a két pénztáros vidéken és Budapesten, miközben az üzletek, ahol dolgoznak, egymástól szignifikánsan eltérő forgalmat bonyolítanak?

Sehogy.

Nagyobb bevétel mellett az üzlet értelemszerűen magasabb fizetést tud adni! Valamint- bármily meglepő – a magasabb fizetés ellenére olcsóbb eladási árakat tud meghatározni, hiszen – csak egy példa -, ha a hűtőben egyetlen túrórudi van egész hónapban, akkor is ki kell fizetni a hűtő állandó rezsiköltségét, és akkor is, ha ezer túrórudi van benne, amit folyamatosan elad az üzlet. Mivel többet értékesít, a nagykereskedőtől olcsóbban is szerzi be az árut, ezáltal még olcsóbban tudja adni ugyanazt az árut, mint a vidéki üzlet! (Ezért ad különböző fizetést egy vidéki és pesti Tesco is.)

A KSH adatsorából kiderül, hogy az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2014. I-III. negyedévben:

  • Budapesten 300 539 forint
  • Szabolcs-SZ-B megyében 166 446 forint
  • országos átlagon pedig 234 037 forint

Milyen lenne a pártkampány, ha az említett pártok szlogenjét erről: Európai munkáért európai bért! -> erre írnánk át: Vidéki munkáért is budapesti bért! Láthatjuk, hogy a kampányszlogenek alapvető hazugságra épülnek.

Ugyanúgy hazudik ma minden parlamenti párt, ahogy az elmúlt 25 évben folyamatosan. És ez alól az új pártok: Együtt és Jobbik sem kivételek. Ez egy hazudozó ország. Olyan lakossággal, amely mindig pontosan ugyanazt a szisztémát nyeli be gondolkodás nélkül. (És ezért nem a politika a hibás.)

Ausztria

Megérkeztünk az analógiához, ami pl. Ausztria és Magyarország esetén is fennáll. Hogyan kerülhet egy cola Németországban 45 forintba? – mint írtam róla korábban adatokkal.

Pontosan azért tud egy osztrák vagy német bolt adott esetben magasabb bért fizetve is jobb árakkal dolgozni a magyarnál, amiért a budapesti bolt a vidéki társával szemben! Mert nagyobb a forgalma!Magasabb bevételből értelemszerűen magasabb bért lehet fizetni!

Magyarország

Öntsünk végre tiszta vizet a pohárba. Hogyan lehet nagyobb a forgalma egy olyan országnak (Ausztria), melynek lakossága szinte pontosan ugyanannyi, mint Magyarországé? Hol a csel? Mert vidéken kevesebb ember él azonos területen, mint amennyi a fővárosban. De országosan Magyarországon és Ausztriában is ugyanannyi ember él. És azt nem feltételezzük, hogy egy osztrák négyszer annyi kalóriát megeszik, mint a magyar, csak hogy pörögjön az üzlet. És még ekkor sem lenne tiszta, miből van rá pénzük?

GDP

Hát erre ad választ nekünk a GDP! Azaz a bruttó hazai (össz)termék. Másként a megtermelt jövedelem.

A GDP-t egyszerűen úgy kell elképzelni, mint a bolt bevételét. Minél nagyobb a bolt (ország) bevétele, annál magasabb bért lehet fizetni! Tehát nem a munka mennyisége vagy minősége határozza meg a béreket! Hanem a munka által előállított termék!

Ezt mutatja meg az egy főre eső GDP! Ez azt mutatja, hogy egy dolgozó (lakos) mennyi terméket = jövedelmet állít elő.

Még! Még! Még mielőtt valaki kommentbe foglalná újra és újra (ahogy egyesek szokták), előre szólnék, hogy 2014-es adatok MÉG NINCSENEK! Majd valamikor 2015 április-május környékén vagy később.

Egy főre eső GDP Európában

Hoppá! Ausztria megtermelt jövedelme négyszer akkora, mint Magyarországé! Ez azt jelenti, hogy az osztrák ember munkája nem ugyanannyit ér, mint a magyaré! Ugyanis az osztrák ugyanannyi munkaidő alatt négyszer annyi terméket = jövedelmet állít elő, mint a magyar! Másként, mintha te és Gyurta Dani versenyt úsznátok: mind a ketten 10 percet úsztok, csakhogy Gyurta Dani ugyanannyi idő alatt négyszer-ötször annyi kilométert fog megtenni, mint te! Akkor milyen alapon követeled, hogy adják oda neked is Gyurta Dani olimpiai érmét, az neked is jár, mert te is 10 percet úsztál ugyanabban a hideg vízben, és ő is? Hahha, csakhogy ő jócskán lekörözött téged. Az ő munkájának eredménye nem annyit ért, mint a tied!

Az osztrák fizetés kb. négyszer-ötször akkora, mint a magyar. Észreveszed az összefüggést? A gazdaság nem jóslás… Az adatok összefüggnek! Mindig. (Igen, ezt a magyar gazdasági főiskolák nem tanítják, nem tanítanak összefüggéseket. Ahogy többször írtam már, adatok értelmetlen magoltatása: ez a magyar oktatási rendszer. Láthatod a gazdasági eredményét is.)

Nézd meg, hogy a görögök (Greece) az államcsőd ellenére is jóval felettünk vannak! Persze, hogy az átlagbér ott még ma is több! Mi lenne, ha Magyarország csődbe menne? Nem kell izgulni, ennél lejjebb? Mögöttünk összesen három állam van, melyből Szerbia nem uniós tagállam! Hahhó, hátulról a harmadik legszarabb ország vagyunk! Bizony, Szlovákia is jóval előttünk van!

És még a “NAGY”magyarok akarják visszacsatolni Szlovákiát? Ébresztőőőőő! Magyarországtól kell elcsatolni mindenkit! Még Magyarországot is!

Épp a napokban indította új hajráját a fidesz a közpénzes öntömjénező reklámokat illetően, melyben képzeljük, hát már megint mindenkinél jobban teljesítünk! Lesöpörtük Európát, és ez a magyarok érdeme! – áj láv királyunk…

Nemzet bűne?

Sajnos, tetszik, nem tetszik, ki kell mondjam újra és újra, mit várunk olyan nemzettől, ettől a magyar társadalomtól, mely sorra hazugokat választ meg, csak a gyűlölködés élteti (amit a király ki is használ), és 24 év után is úgy juttat egy pártot kétharmaddal hatalomra, hogy annak még programja sincsen!

25 éve nincs párt, mely értene a gazdasághoz. Nincsen párt, mely akar érteni ahhoz, amit csinál, mert a nemzet úgyis újra és újra megválasztja… aztán természetesen a nemzet sír, hogy átverték. Jah, ugyanazzal a módszerrel újra és újra…

Nemzet bűne? Is. Hiába a józan szó, a többséget ugyanúgy nem érdeklik a tények, ahogy királyunkat. és sajnos a nemzet átlagos értelmi képessége sincs ott, hogy egyáltalán érdekelné a megoldás, és érdekelné, hogy ki ad józan válaszokat és megoldásokat.

Mert mennyivel könnyebb egy IMF-et, bankokat, Németországot, közműcégeket, EU-t, USA-t, Tascot utálni, mint kijózanodni, és tanulni és tanulni.

Teljes cikk a vanhonap.hu oldalan.

[catlist]