Élesedik a kivándorlásbomba

Megnyomta a pánikgombot a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ). Szerintük elkerülhetetlen a harmadik országbeli munkavállalók behívása, különben visszaesik a gazdaság.

A kivándorlás mértéke évről évre nő. Igazán pontos adatok nincsenek, de a hivatalos statisztikák szerint 2015-ben 33 ezren hagyták el az országot. Szakemberek szerint ez olyan, mintha Salgótarján kiürült volna.

S a kivándorlás még nem ért a tetőfokára. A Randstad HR-cég kutatása szerint a magyarok 50 százaléka hagyná el az országot, ha megfelelő állásajánlatot kapna. A fiatalok és a képzettek pedig ennél is nagyobb arányban.

A 34 év alatti férfiak 79 százaléka azonnal távozna, ha megfelelő munkát ajánlanának számára. A külföldön munkát vállaló magyaroknak a 44 százaléka 30, a 75 százaléka 40 év alatti, 32 százalékuk diplomás.

Lasszóval fogják az embereket

Ma Magyarországon nincs olyan régió és nincs olyan ágazat vagy szakma, ahol ne lenne munkaerőhiány. „Míg korábban jellemzően a nyugati határszélen volt így, ma Szabolcsban és a Nyírségben is ugyanez a helyzet” – fogalmazott a Figyelőnek Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke.

A munkaerőhiány leginkább az IT-szektort, az építőipart, az egészségügyet, az idegenforgalmat és a vendéglátást sújtja. Szakipari munkákra is lasszóval fogják a cégek dolgozóikat. Míg nyugatra tízezerszámra vándorolnak honfitársaink, addig helyükbe nem érkeznek külföldi munkavállalók. Magyarország határozottan nem célország. A nyugat-európai bérszínvonalhoz mérten alacsony keresetek kinek lennének vonzók?

Májusban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 71 551 betöltetlen munkahely volt Magyarországon. A helyzet drámai, ez késztette lépésre a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségét.

A szervezet kidolgozott egy cselekvési tervet, amelyet néhány hete a kormánynak is bemutatott. A munkaerőhiány alapvetően demográfiai okokra vezethető vissza, erre az elvándorlás rátett egy lapáttal.

Ha ez valamilyen csoda folytán megállna, 2017-ben akkor is 40 ezerrel kevesebb dolgozó lenne a szükségesnél. Az MGYOSZ úgy véli, hogy a környező országokból, főleg az európai kultúrkörből, a tőlünk keletre és délre fekvő államokból érkezhetnének hozzánk munkavállalók. Lengyelországból is tömegével mentek el, ám a helyükbe egymillió ukrán érkezett.

„Kínszenvedés, ahogy próbálják a kvalifikált munkaerőt megtartani”

A munkaadói érdekvédelmi szervezet számítása szerint első körben mintegy 40-50 ezer dolgozó érkezhetne külföldről. A nem EU-s országok esetében pedig könnyíteni kellene a munkavállalási vízum megszerzését.

„Kínszenvedés, ahogyan a foglalkoztatók erőlködnek, s próbálják a kvalifikált munkaerőt megtartani, küzdenek, hogy 15-20 százalékkal emeljék a béreket, ám nyilvánvalóan soha nem tudnak konkurálni a nyugati 3-4-szeres keresetekkel” – magyarázta Rolek Ferenc, aki szerint a munkaadók járulékterheinek csökkentése már rövid távon is megérné az államnak.

Eredeti cikk: http://hataratkelo.com/elesedik-a-kivandorlasbomba/