Elegem lett abból, hogy itthon nem jutottam előbbre

Sorozatunk újabb részében Réka mesél ausztriai élményeiről, aki logisztikusként dolgozott hosszabb ideig. Bár jó nyelvtudással érkezett, még neki is akadtak problémái.

Mesélj egy kicsit arról, hogyan és mikor kerültél Ausztriába.

14 évet töltöttem el a magyarországi munkaerőpiacon, amikor úgy döntöttem, hogy Ausztriában keresek állást. Ekkor jött el a pillanat, hogy végérvényesen elegem lett abból, hogy itthon nem jutottam előbbre, sem szakmailag, sem egzisztenciálisan. Jól dolgoztam, a feletteseim mindig maximálisan elégedettek voltak a teljesítményemmel, a tudásommal, mégis minden huszadika után már csak néhány litert tudtam tankolni az autómba, s azzal próbáltam kihúzni a következő fizetésig… Márpedig én fejlődni akartam minden szempontból. Nemcsak anyagilag akartam nagyobb biztonságot teremteni, hanem fejleszteni is akartam magam, tanulni, de pénz nélkül az sem megy.

A hosszas keresgélés és kitartás végül eredményes volt, felvettek Schwechatra egy szállítmányozási céghez, tengeri fuvarszervezőnek, ott kezdődött az ausztriai pályafutásom. Fél év után azonban sikerült közelebb, Burgenlandban elnyernem egy logisztikusi pozíciót, ami anyagilag nagy könnyebbség volt, hiszen oda naponta tudtam ingázni, s nem kellett kint lakást bérelnem.

Beszéltél-e más nyelveken?

Igen, a német mellett angolul is felsőfokon beszélek, a korábbi munkahelyeimen erre a két nyelvre volt leginkább szükségem. Olaszból is államvizsgáztam, de azt sajnos a főiskola óta nem volt alkalmam használni.

Sikerült tovább is fejlesztened magad?

Szakmailag valamelyest igen, továbbá a nyelvtudásom is “élőbb” lett, elsajátítottam némi szlenget és dialektust, osztrák szóhasználatot. Hasznos tapasztalat volt továbbá az osztrák állásinterjúkon való részvétel is.

Emlékszel olyan helyzetre, amikor nyelvtudásbeli hiányosságok vicces, vagy épp kellemetlen szituációba hoztak?

Az előbb említett dialektus, ill. tájszólás, ami szerintem a legnagyobb nehézséget jelenti. Én hónapok, sőt évek után is találkozom olyan emberrel, akinek a mondandójából elsőre szinte semmit nem értek. Mentségemre szolgáljon, hogy osztrák munkatársaim is mondták egy-egy másik kollégáról, hogy ők maguk is nehezen értik…

Mindez egyrészt vicces, másrészt van, hogy kellemetlen, mikor az ember már harmadszor kérdez vissza… sajnos nem mindenki veszi a fáradságot, hogy egy külföldivel szemben picit visszavegyen a tájszólásból és megpróbáljon legalább valamelyest a Hochdeutsch felé közelíteni…

Mit teszel most a nyelvtudásod fejlesztése érdekében? Milyen lehetőségekről tudsz, esetleg mit ajánlanál? Jártál-e már valahol tanfolyamra, nyelvtanárhoz?

Bár pillanatnyilag éppen nem Ausztriában dolgozom, de rendszeresen nézek és hallgatok német nyelvű televíziókat, rádiókat, fordítok szövegeket, igyekszem napról-napra bővíteni a szókincsemet. Tanfolyamra, ill. tanárhoz iskolás korom óta nem jártam, autodidakta vagyok. 🙂