Egyelőre nincs szó magyar tanárok “exportálásáról” a bécsi iskolákba

Eddig eredménytelenül lobbizott, de Magyarország bécsi nagykövete továbbra is abban bízik, az osztrák hatóságok előbb-utóbb engedélyezik, hogy a nyugati szomszédunknál dolgozó magyarok gyermekei magyarul is tanulhassanak. Az iskolákban ugyanis egyre több a magyar diák. 

A Napi Gazdaság szerint a burgenlandiakon kívül már nemcsak Bécsben, hanem Salzburgban és Grazban is akad olyan általános iskolai osztály, ahol a gyerekek harmada magyar, s egyre többen kerülnek közülük ott középiskolába, illetve egyetemre. Több intézmény előképzést, nyelvoktatást is szervez, ingyen adnak tankönyveket, telente síoktatást.

Bécsben és Burgenlandban dolgozik a legtöbb magyar – mondta az InfoRádiónak Szalay-Bobrovniczky Vince, Magyarország bécsi nagykövete, aki 2010 decemberi megbízatása óta a magyar oktatásért lobbizik.

Ez azonban – mint mondta az InfoRádiónak – ez idáig nem sikerült, és a szeptember végi osztrák parlamenti választásig nem is lát rá sok esélyt a nagykövet, aki azonban reméli, hogy az új kabinetnél majd alkuképesebbek lesznek, bár belátja, Ausztriában jóval több török él, mint magyar, így nekik például jobb az érdekérvényesítő képességük.

A diplomata szerint szabad a munkavállalás a pedagógusok számára is, így elvi lehetőség lenne a szervezett magyar nyelvű tanításra, de a tanárok “exportálásának” lehetősége fel sem merült, ebben az ügyben nem is kérték a nagykövetség segítségét.

A Napi Gazdaság szerint azonban akad olyan osztrák iskola, illetve település, amelyik már vállalja a magyar nyelvű tanítók, tanárok foglalkoztatásának anyagi terheit.

Sok esetben a külföldön dolgozó magyarokon múlik, hogy az esetleg velük élő gyermekeik mennyit és mit tanulnak magyarul – mondta az InfoRádiónak Herczog Mária szociológus. A szakember szerint azok a fiatalok, akik ilyen körülmények között kezdik meg felsőoktatási tanulmányaikat, náluk már kevés az esély a hazatérésre.

Herczog Mária szociológus szerint a legtöbb nyugat-európai országban anyanyelvi, kiegészítő oktatást tudnak biztosítani, amennyiben ezt a szülők kérik. Sokszor ezt azonban nem tudják a kint dolgozó magyarok.

Manapság nem ugyanaz a helyzet, mint a világháború vagy 1956 után. Ráadásul jelenleg a mintegy 5-600 ezer kivándorló többsége fiatal. Képzettségtől függően sokan megveszik a magyar tankönyveket, és kint próbálják tanítani a gyerekeiket, akik később itthon osztályozó vizsgát tudnak letenni.

Herczog Mária elmondta még, hogy az itthoni kötődést erősíthetik a magyarországi nyaralások, vagy éppen az, ha a gyerek külföldön olyan osztályban tanul, ahol ő az egyedüli idegen. Utóbbi esetben ezt kirekesztésként élheti meg.

Azonban ha olyan osztályba kerül be, ahol sok a bevándorló, ott felértékelődik a beilleszkedés.

Forras: http://goo.gl/L3iSvJ

[catlist]