Egy nap, 16 ezer munkanélküli Ausztriában

Egészen brutális adatokat közölt az osztrák munkaügyi hivatali szolgáltatásokat is ellátó Arbeitsmarktservice (AMS). A munkaközvetítő szervezet szerint ugyanis csak hétfőn 16 ezer új munkanélküliségi segélykérelmet regisztráltak.

Johannes Kopf, az AMS igazgatója az Ö1 tévécsatorna Morgenjournal reggeli magazinjában elmondta, hogy a 16 ezer segélykérelem mellett egyetlen (!!) új munkába lépés nem volt.

Az AMS azzal számol, hogy Ausztriában ezrével fogják elveszíteni munkájukat az emberek egyetlen hét alatt. Az igazgató méltatta ugyanakkor a részmunkaidős foglalkoztatás szabályainak rugalmasabbá tételét.

Véleménye szerint a kormány által a részmunkaidős foglalkoztatás támogatására elkülönített 400 millió euró három hónapig fog kitartani. Amennyiben a krízis tovább húzódik, a kormány minden bizonnyal további forrásokat szabadít fel a foglalkoztatás támogatására.

A munkanélküli segélykérelmek számának megnövekedését a síszezonnak a megszokottnál egy hónappal korábbi befejeződésének tulajdonította az AMS igazgatója az Index cikke szerint.