Egészségügyi ellátás Ausztriában

Egészségügyi ellátás Európai Egészségbiztosítási Kártyával

Magyar állampolgárok ausztriai tartózkodásuk alatt hazai társadalombiztosításuk terhére kint is igénybe vehetik az orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokat (nem csak a sürgősségi ellátást). Ehhez nem kell mást tenni, mint kiváltani a jogosultságot igazoló Európai Egészségbiztosítási Kártyát.

A Kártyát a lakóhely szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztár állítja ki, érvényességi ideje 12 ill. nyugdíjasok esetében 36 hónap. A Kártya kiváltásának menetéről és a jogosultság feltételeiről itt olvashat bővebben.

Fontos tudnivaló, hogy a Kártyával a szolgáltatásokat csak az egészségbiztosítás illetékes szerveivel szerződésben lévő szolgáltatótól lehet az egyenlő elbánás elvének megfelelően igénybe venni. A szerződés nélküli magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit a beteg saját maga fizeti. Az orvosilag szükséges ellátások köréről itt tájékozódhat. Mindenképpen őrizze meg az összes orvosi nyugtát, számlát és receptet!

Amennyiben úgy vett igénybe orvosi szolgáltatást Ausztriában, hogy előtte nem váltotta ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, de szeretné visszaigényelni az orvosi ellátásért fizetett összeget, az alábbiakat teheti.

Részletesebb információt az Ausztriai ellátásokkal kapcsolatban itt olvashat.

Európai Egészségbiztosítási Kártya vs. utasbiztosítás

Utasbiztosítás kötni nem kötelező, de természetesen lehetséges. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya, illetve az utasbiztosítás által fedezett egészségügyi szolgáltatások köre ugyanis részben eltér. Elsősorban akkor ajánlott a Kártya kiváltása mellett egy biztosítóval is “szerződni”, ha valaki nem csak egy-egy meccs erejéig, hanem hosszabban is kinn tartózkodik.

Az utasbiztosítás és az Európai Egészségbiztosítási Kártya közötti főbb különbségekről itt talál információt.

Gyógyszerek kivitele Ausztriába

A kinntartózkodás ideje alatt is rendszeresen szedett gyógyszerek közül az antidepresszánsok, altatók, nyugtatók, hangulatfokozók, hangulatjavítók, kábítószerek és daganatos betegségek fájdalomcsillapítására szolgáló készítmények esetén azok jogos használatának igazolására van szükség. Az igazolásnak tartalmaznia kell a kezelő orvos azonosítására alkalmas adatokat, a beteg személyi azonosítására alkalmas adatokat, a beteg által rendszeresen szedett gyógyszerek nevét, hatóanyagát, hatáserősségét és a kezelőorvos által megállapított napi adagolást. Az igazolást annál az orvosnál szerezhetjük be, aki a gyógyszert számunkra rendszeresen felírja.

Forras: http://goo.gl/Er22od

[catlist]