A Habsburgok több évszázadon át tartó uralkodásuk idején nemcsak az építkezések terén voltak rendkívül aktívak, utazni is különösen sokat utaztak – amit nem utolsó sorban az Ausztria-szerte található császári épületek sokszínűsége is tanúsít.

Legyen szó Grazról, Innsbruckról vagy Bécsről: Ausztria császári múltjának örökséges az egész országban érezhető – de természetesen sehol sem olyan erőteljesen, mint a fővárosban, Bécsben, ahol már csak a történelmi kávéházakegyikében tett látogatás is elegendő, hogy magunkba szívjunk egy kis császári légkört. A belváros egész területén a császári ház nyomait követhetjük: a Josefplatzon található Ágoston-rendi templom egykoron Habsburg urak és hölgyek esküvőinek helyszíne volt, miközben a Kapucinus templom alatt található császári kripta a megkoronázott uralkodók utolsó nyughelyeként szolgált. A legtöbb vendéget a csodálatos kastélyok csábítanak, mint például a Schönbrunni kastély, amely írd és mond 1441 szobát számlál. A császári család díszes szalonjai és lakosztályai évről-évre mintegy 1,5 millió látogatót vonzanak; habár a kastélyt körülölelő, már-már művészi kialakítású park önmagában is megér egy látogatást. Nem csak üdülővendégek, a helyiek is előszeretettel látogatnak el a kastélyparkba, sétálnak fel a Gloriette-hez és Bécs legszebb fekvésű kávéházához vagy tesznek egy kitérőt a világ legrégebbi még mai is működő állatkertjébe. Minden évben a kastélyparkban tartják Bécsi Filharmonikusok nyári koncertjét is – egy igazán különleges zenei esemény, ingyenes belépéssel és a kivilágított kastély lenyűgöző kulisszájával.

Az elsősorban reprezentációs célokat szolgáló bécsi Hofburgban is megtekinthetőek a császári lakosztályok. Különösen látványos módon dokumentálja a császári mindennapokat az Ezüstkincstár (Silberkammer): elég csak a Habsburgok fényűző étkezési szokásaira gondolnunk, amely megfelelő ellátásához egy csaknem 5000 főből álló udvari személyzet volt szükséges. A „Sisi Múzeum” a híres császárnő magánéletébe enged bepillantást; az öltöző- és tornaszobában látható többek között a leánybúcsún viselt ruha és a reggeli köntös rekonstrukciója, valamint császárnő halotti maszkja. Néma tanúi egy életnek, amely túl korán erőszakos véget ért – ami valószínűleg jelentős mértékben hozzájárult a „Sisi-mítosz” kialakulásához.

Rendkívül vonzó és élettel teli programokkal várja az érdeklődőket a Schloss Hof ünnepi kastély, amelynek teraszán a császári korok fényűző barokk ünnepélyeinek hangulatát keltik újra életre. A pazar ünnepi kastély eredetileg egy „hercegi jutalom” volt, amelyet Savoyai Jenő herceg kapott a Habsburgoktól, amiért legyőzte a Bécset fenyegető török seregeket. Miután az épületegyüttes csaknem romokban állt, az ezredforduló környékén teljes körű renoválásra került sor, aminek köszönhetően az ünnepi kastély újra régi fényében ragyog.

Hasonlóan jó állapotnak örvend a Császárvilla Bad Ischlben, ahol az uralkodó réteg tagjai nyári pihenésüket töltötték. Mihelyst beköszöntött a nyár, a Habsburgok átköltöztek a Salzkammergut régióba –aki pedig meg tudta engedni magának a nemesség tagjai közül, az követte őket. Az egész egy egyszerű gyógyüdüléssel kezdődött, amelyet az akkor még gyermektelen császári pár, Ferenc Károly és Zsófia Friderika bajor királyi hercegnő az orvos javaslatára tettek. De az ő fiuk Ferenc József császár és felesége Erzsébet császárné is sok nyarat töltött a Bad Ischlben található Császárvillában – amely mai is a nyári hónapokban tekinthető meg és ugyanazt a látványt nyújtja, mint egykoron a császárnak és a családjának. A császári és királyi Zauner cukrászda már akkor is válogatott desszertekkel kényeztette az ínyenceket és egy látogatás Bad Ischlben ma is elképzelhetetlen a „Zauner cukrászdában” tett rövid látogatás nélkül.

Kevésbé az pihenés, sokkal inkább politikai okok motiválták a Habsburgokat, amikor Tirolban telepedtek le: az Alpok fővárosaként is ismert Innsbruck közlekedéstechnikai szempontból ideális választásnak bizonyult I. Miksa császárszámára, a nyugat-európai terjeszkedéshez. Ma többek között a legendás „Aranytető” emlékeztet uralkodására: a főtérre tökéletes kínáló, különleges erkély hamar Innsbruck ismertetőjegyévé vált. Az innsbrucki Hofkirchében található a császár síremléke, amely Közép-Európa egyik legjelentősebb reneszánsz művészeti alkotásának számít.

Igazi titkos tippnek tartják ezzel szemben a Grazban található Herzogshofot, amelyben Stájerország tartományi hercegeként hivatali ügyeiket intézték a Habsburgok: az épület teljes homlokzatát – több mint 220 négyzetméter – a barokk festő, Johann Mayer freskói díszítik, amelyek a görög-római mitológia isteneit ábrázolják. Igen, a Habsburgoknak igazán kifinomult ízlése volt. És nem is kell feltétlenül a dunai monarchia rajongójának lennünk, hogy ennek a ténynek ma is örülni tudjunk.

További információk a Habsburg család történetéről:
www.habsburger.net

Forras: http://goo.gl/WgQNzq

[catlist]