Biztosítások Ausztriában

Ausztria nem csak európai, hanem világviszonylatban is magas szintű szociális ellátást nyújt az itt élő vagy dolgozó embereknek.

Szociális juttatások terén csak a skandináv országok és Svájc vehetik fel vele a versenyt/ 13. és 14. havi fizetés, munkanélküli segély és ellátások, lakástámogatás, gyerektámogatás/. Nem véletlen tehát, hogy nagyon sokan választják letelepedési célországnak.

Ami talán kevésbé ismert, hogy igen fejlett, szinte az élet minden területére kiterjedő biztosítási ágazat fejlődött ki a 19. század közepétől napjainkig. Legelőször például az 1854-ben megalkotott Bányásztörvény segítségével a bányákban dolgozók kaptak állami biztosítási védelmet. Az egyik legrégebbi és legnagyobb osztrák biztosító, a Wiener Städtische Versicherung AG pedig idén ünnepli alapításának 190. évfordulóját.

Az államilag kötelezően előírt biztosítások 2 részre oszthatók:

  1. Törvényileg kötelezően előírt biztosítás, ahol a biztosított személy maga választhatja meg a biztosítóját. Ilyen terület a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KFZ-Haftpflichtversicherung)
    Ebben az esetben kötelező a biztosítás, de nem automatikus a létrejötte.
  2. Kötelezően előírt és megfelelő feltételek esetén munkába álláskor azonnal létrejövő biztosítások. Ide tartozik az állami egészség- és balesetbiztosítás.
    Fontos azonban kiemelni, hogy az állami balesetbiztosítás csak a munkahelyen vagy a munkahelyre való eljutás során elszenvedett balesetre illetve néhány foglalkozási betegségre vonatkozik!

Úgy gondolom-és sajnos a statisztikák, valamint a tapasztalat is azt mutatja- hogy sokan nem szentelnek kellő figyelmet a balesetbiztosításnak. Érdemes átgondolni, hogy a mai rohanó világban egyre többször kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor veszély fenyegeti testi épségünket.
Legközelebb ezt a területet járjuk körül alaposabban. Mi az, amit tudni érdemes és tudni kell, hogy megfelelően felkészültek legyünk, ha baleset ér minket. Utána természetesen bemutatjuk a többi biztosítási fajtát is.

Addig is, bármilyen felmerülő kérdés esetén állunk rendelkezésre az info@iranyausztria.hu címen.

Folytatás: Balesetbiztosítás-jelentős pénzügyi segítség a bajban, elérhető áron

[catlist]