Bekeményített az osztrák AMS, százával utasítják el a munkanélküli kérelmeket!

Bekeményített az osztrák AMS, százával utasítják el a munkanélküli kérelmeket! Egyre több magyar munkavállaló tapasztalja azt, hogy amíg az elmúlt években “egyszerűen” megkapta a munkanélküli támogatást Ausztriában, most elutasítják a kérelmét.Irodánk utána járt, annak, hogy miért nem kapnak munkanélküli segélyt az ausztriai Magyar munkavállalók, annak ellenére, hogy a ugyanolyan feltételek állnak fenn mint az előző években.

Korábban elég volt az állandó lakcím (Hauptwohnsitz), egyes esetekben a tartózkodási helyet (Nebenwohnsitz) is elfogadták.
Különösen előnyös volt idény munka esetén az AMS- nél, ha az elbocsájtott munkavállaló tudott dolgozói ígérvényt (Wiedereinstellungsbestätigung) bemutatni arra vonatkozóan, hogy mikor veszi újra állományba a munkáltató.
Az elmúlt időszakban az AMS (Osztrák Munkaügyi Hivatal) sorra utasítja el a kérelmeket, mert a munkanélküli elbírálás és a munkanélküli juttatás fizetésének feltételeit 2015 nyár végén rendkívüli mértékben megszigorították.

Abból indulnak ki és az elutasításokat is azzal indokolják, hogy hiába van állandó lakcímünk Ausztriában, ha az élettársunk, feleségünk, gyermekünk Magyarországon él és hozzájuk haza járunk.
Ez esetben az életviteli központunk nem Ausztria, hanem az az ország, ahol szorosabb gazdasági és személyi kapcsolatokat tartunk fenn, tehát Magyarország.

A 2011 május 01.-i Európai Uniós rendelkezés alapján, pedig az életviteli központ szerinti országból jár a munkanélküli támogatás.

Néhány fellebbezés tapasztalata alapján az is elmondható, hogy szinte semmi remény arra, ha előszörre elutasítják az osztrák munkanélkülit, hogy a fellebbezés alapján változtatnának a döntésükön.
Fontos tudnivaló!

Elutasítás esetén is ki kell kérni az AMS-től az úgynevezett E 301 (U1) nyomtatványt az osztrák munkaviszony igazolásáról, mellyel Magyarországon a korábbi munkaügyi kirendeltségnek nevezett – ma már foglalkoztatási osztály elnevezésű szervezeti egységhez. fordulhatnak munkanélküli segélyért (álláskeresési járadék).
Ebben az esetben is fennállnak bizonyos korlátok, például: hogy rendelkezzen az ügyfél legalább 360 nap munkaviszonnyal az elmúlt három évben, amelyből még nem vett igénybe napokat, akár a korábbi osztrák munkanélküli ellátás megállapításakor.

Forras: http://adoguruat.com/bekemenyitett-az-osztrak-ams-szazaval-utasitjak-el-a-munkanelkuli-kerelmeket/