A jobb életkörülmények miatt egyre többen választják Ausztriát letelepedés céljából (legtöbben Bécset és környékét). Az itt dolgozók egy része a napi ingazas mellett dönt, de sokan gondolkodnak úgy, hogy inkább a munkahelyhez viszonylag közelebb lévő lakást bérelnének (ritkább esetben vennének). Nézzük, milyen lehetőségek adódnak Bécsben a lakhatásra.

Lakásbérlés magánszemélytől

Aki mostanában tervezi, hogy Bécsben szeretne állandó- (Hauptwohnsitz) vagy ideiglenes lakcímet (Nebenwohnsitz), annak mindenképp számolnia kell azzal, hogy a lakásbérleti díjak a kaucióval, az ingatlanközvetítőnek fizetendő díjjal (Provision) és az esetleg az albérletben otthagyott készülékekért, bútorokért cserébe fizetendő „Ablöse”-vel együtt akár egyszeri 5000 – 7000 euros költséget is jelenthetnek.

A bérlakásokat hirdetheti maga a magánszemély, illetve megbízhat ingatlanközvetítőt is ezzel a feladattal. Amennyiben közvetlenül a magánszemélytől szeretnénk lakást bérelni, az ingatlanközvetítői díjat megspórolhatjuk ugyan, viszont érdemes a szerződést alaposan átnézni vagy átnézetni, mielőtt bármit is aláírnánk.

Fontos tudni, hogy a bérbeadó bekérhet tőlünk legalább 6 havi fizetési papírt, amivel igazoljuk, hogy van állandó jövedelmünk, vagyis fizetni tudjuk a havi díjakat. Az is gyakori eset, hogy a bérbeadó több jelentkezőtől begyűjt egy nyilatkozatot. Ebben a leendö berlo igeretet tesz arra, hogy a berbeado beleegyezese eseten berelni fogja a lakast.

FIGYELEM! Ausztriában általában minimum 3 évre kötik a lakásbérleti szerződést, ami 1 év után felmondható körülbelül 3 hónap felmondási idővel. Sokan esnek abba a csapdába, hogy az ingatlanközvetítővel 1 vagy 2 éves határozott időre kötnek szerződést, így az ingatlanos (kihasználva az ideérkezők tudatlanságát) évente elkérheti a közvetítői díjat a szerződésmeghosszabbításért cserébe. Ne dőljünk be az ilyen trükköknek, inkább állapodjunk meg 3 éves vagy határozatlan időre szóló szerződésben! Így megkímélhetjük magunkat a fölösleges kiadásoktól.

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a bérbeadó korrekt szerződési feltételeket, bérleti díjat kínál, forduljunk bizalommal a Wohnservice Mieterhilfe szolgálatához a http://mieterhilfe.at/ oldalon. Itt azt ígérik, hogy átnézik a bérleti szerződést, illetve felülvizsgálják, hogy a megállapított bérleti díj és az esetleges kapcsolódó költségek összege megfelel-e a törvényileg meghatározott élőírásoknak. A lakások aktuális bérleti díjairól a következő oldalon találhatunk friss adatokat: http://www.immopreise.at/Wien/Wohnung/Miete

A bérleti díjat legjobb átutalással fizetni és a bizonylatokat minden hónapról megőrizni, így ha valami félreértés adódna, azonnal bizonyítani tudjuk, hogy mi mindent rendben intéztünk.

A bérleti díjon és a havi rezsin kívül a tv-rádió díjat (GIS Gebühren) is havonta fizetni kell. A díj fizetése alól felmentést lehet kérelmezni különböző okokra hivatkozva (további információk a felmentésről itt: https://www.gis.at/information/gebuhrenbefreiung/)

Ami nagyon lényeges (szemben a magyarországi gyakorlattal): a bérbeadó a bérleti jogviszony megszűnésénél elvárja, hogy a lakást tisztán és ugyanolyan tökéletes állapotban adjuk vissza, mint ahogyan átvettük. Ez a bútorokra és a berendezésekre is vonatkozik.  Ha például a falakat összekentük, összekarcoltuk, rendbe kell hozni vagy hozatni. Amennyiben profi szakembert választunk az ilyen és ehhez hasonló feladatokra, számlával kell igazolnunk, hogy a szolgáltatást valóban kifizettük. Ha rendszeresen fizettük a díjakat és a lakást is rendben hagytuk magunk után, visszajár a kaució és nyugodtan költözhetünk tovább.

Viszonylag elterjedt lehetőség az is, hogy a lakáson belül csak egy szobát adnak ki (Wohngemeinschaft, WG). Itt a havi díj valamivel olcsóbb, mint egy teljes lakás bérlése, azonban a közös helyiségeket a lakótársakkal együtt használja a bérlő.

Támogatott lakásbérlés

Bécsben a gazdasági fejlődés egyik motorja, hogy folyamatosan építenek támogatott bérlakásokat. Európában egyedülálló módon próbálják kiszolgálni a lakosság egyre növekvő igényét a kedvezményes lakhatásra. A privát albérletek átlagos havidíja az elmúlt években folyamatosan emelkedett. Belegondolni is félelmetes, hogy milyen mértékű lenne az árak emelkedése az állami építkezések nélkül!

Bécsben 2014-ben és 2015-ben összesen mintegy 7000 újépítésű bérlakást fognak átadni valamint további 7000 építésének kezdenek neki. Összehasonlításként a KSH adatai szerint 2014 első félévében a Magyarországon használatba vett lakások száma öszesen 3265. Ebből Budapestre 1024 jut. Az önkormányzatok megbízásából épült lakások száma pedig mindösszesen 69 volt. Beszédes adat még, hogy az összes elkészült lakás 3%-a épült bérbeadásra.

A legnagyobb épülő projekt: Seestadt Aspern

De térjünk vissza Bécsbe.

Bécs 22. kerületében található jelenleg Európa egyik legjelentősebb építkezése. Egy egész városrészt építenek fel, bérlakásokkal, irodákkal, üzletekkel és iskolákkal. Az építkezés teljes területe 2,4 millió négyzetméter, több mint 10.000 új lakás készül majd el. Az 50.000 négyzetméteres tó köré parkot is terveznek, bicikli- és sétálóutakkal. Az U2-es metrót meghosszabítják, a busz- valamint villamos közlekedést kiépítik, továbbá autópálya lehajtót is építenek a könnyebb megközelíthetőség érdekében. Az építkezés összköltsége meghaladja a 4 milliárd eurót.   

Lakhatási lehetőségek állami támogatással

Ha már legalább egy éve Bécsben lakunk és a jövedelmi viszonyaink az átlag körüliek vagy az alattiak, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy valamelyik támogatott lakásbérleti formát válasszuk. Erre több lehetőség is adódik Bécsben.

Önkormányzati lakás (Gemeindewohnung)

Önkormányzati lakást bérelni a legkedvezőbb megoldás. Ide jelentkeznek talán a legtöbben, ha a lakásbérleti díjakból valamelyest faragni szeretnének. Sajnos éppen ezért elég nehézkes egy ilyen lakáshoz hozzájutni, de nem lehetetlen! Az önkormányzati lakásokra pályázni kell az önkormányzatnál. Ehhez a formához minimum 2 évet kell Bécsben élnünk és az igényléshez, előjegyzéshez (Vormerkschein) különböző szempontokat vizsgálnak (jövedelmi viszonyok, a jelenlegi albérlet nagysága, az egy háztartásban élő személyek száma, stb). Az előjegyzés elbírálása egy önkormányzati lakásra akár több évig is eltarthat.

Önkormányzatonként eltérőek lehetnek a feltételek, de a legtöbb esetben a következő kritériumoknak kell megfelelni:

 • Betöltött 18. életév-Bécsben (de már 17 éves kortól lehet pályázni)
 • Osztrák, EU-s vagy volt EGK-s állampolgárság, állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező menekültek
 • Az adott településen bejelentett lakcím (Bécsben ez minimum 2 éves tartózkodást jelent)
 • A beköltöző személyek éves nettó jövedelme nem lépheti túl a törvényben meghatározott szintet. Ez egy személy esetében évi 40 030 euro, 2 személy esetében 59 640 euro.

Ezek tehát az alapfeltételek, viszont az igénylést alaposan alá kell tudni támasztani. Az alábbi eseteket fogadják el indokként:

 • A jelenlegi lakás túlzsúfolt
 • A jelenlegi lakás egészségkárosodást okozhat, ártalmas az egészségre (például penészes falak)
 • Betegség miatt szükséges egy új lakás
 • A pályázó 30 év alatti, lakással nem rendelkező személy
 • Az igenylő és a partnere külön háztartásban él és nincs lehetőség az összeköltözésre
 • A pályázó szolgálati lakásban élt eddig és valamilyen okból kifolyólag ki kell költöznie
 • Az igenylő vagy a vele összeköltöző személy kerekesszékhez kötött.

Szövetkezeti lakás (Genossenschaftswohnung)

A másik kedvelt forma a szövetkezeti lakások (Genossenschaftswohnung) bérlése.

Szövetkezeti lakás (Genossenschaftswohnung) igénylésének feltételei:

 • Betöltött 17. életévtől már lehet jelentkezni, a lakást a 18. életév betöltése után kaphatja meg
 • A beköltöző személyek éves nettó jövedelme nem lépheti túl a törvényben meghatározott szintet. Ez egy személy esetében évi 43 160 euro, 2 személy esetében 64 320 euro
 • Az utolsó 3 havi jövedelemigazolás bemutatása

Ha ilyen lakásra pályázunk, számolni kell bizonyos összegű önrésszel (Eigenmittel vagy Genossenschaftsanteil) is. Az önrész nagysága függ a támogatottság mértékétől és attól, hogy a lakáshoz tartozik-e vételi opció vagy sem. Itt az elbírálási idő viszonylag rövid, viszont a jelentkezők magas száma miatt érdemes folyamatosan figyelni az aktuális projekteket és az újra kiadó lakásokat.

Wohnservice Wien

Hol is érdemes körülnézni és pályázni a lakásokra? Jelentkezhetünk közvetlenül az építtetőnél vagy a lakásokat közvetítő szervezetnél a Wohnservice Wien-nél. Az építtetők elérhetőségeit a következő honlapon lehet megtalálni: http://www.stadt-wien.at/immobilienwien/immobilien/bautraeger.html

A https://www.wohnservice-wien.at/ oldalon rengeteg információt találunk a készülő projektekről, olvashatunk a támogatási rendszerről és természetesen feliratkozhatunk az építkezéseknél a várólistára.

Az oldalra való regisztrálás során meg kell adnunk a legfontosabb adatainkat. Itt megtudhatjuk azt is, hogy milyen támogatásra vagyunk jogosultak. Az oldalon található kereső segítségével a különböző építkezések között megtalálhatjuk az igényeinknek megfelelő lakást. A rendszer először egy adott projektre enged jelentkezni, konkrét lakásra csak akkor lehet feliratkozni, ha küldenek egy tájékoztató e-mail-t a kontingens megnyitásáról. Az olcsóbb és kisebb lakások nagyon hamar elkelnek. Lakásonként 10 jelentkezőt enged a rendszer, de egy-egy adott projektre több száz feliratkozó is lehet.

A lakásokat mindig az első helyen lévő jelöltnek ajánlják fel. Ekkor 3 nap áll rendelkezésre, hogy eldöntse az illető, hogy él-e a lehetőséggel. Amennyiben az érdeklődő visszalép vagy nem fogadja el, akkor kapja meg a lehetőséget a sorban utána lévő. Ha igent mondunk, akkor a következő fázisba lép a folyamat. Egy hét áll rendelkezésre, hogy a szükséges dokumentumokat benyújtsuk a Wohnservice Wien-nek. Ők megvizsgálják, hogy tényleg jogosultak vagyunk-e a támogatott lakásra. Ez akár hetekig is elhúzódhat. Amennyiben mindent rendben találtak, a szerződést az építtetőnél írjuk alá.

Nagyon sok projekt található az oldalon, olyanok is amik csak 2015-ban vagy 2016-ben készülnek el. Érdemes azonban minnél többre pályázni, mert ha valamelyik sikerül, hosszú távra ideális albérlethez juthatunk.

[catlist]