Bécsi ingatlanárak – merre tovább?

A bécsi ingatlanpiacot nem nagyon viselte meg a gazdasági válság, az osztrák főváros áraival kapcsolatban felemás érzéseink lehetnek: egyfelől a fiatalok és a külföldről érkezők viszonylag nehezen engedhetik meg maguknak a vásárlást (és néha a bérlést is), ha viszont Párizshoz vagy Londonhoz hasonlítjuk, még mindig igen olcsó. Merre tovább, Bécs?

A 2008-ban kirobbant gazdasági válságot különösebb megrázkódtatások nélkül vészelte át a bécsi ingatlanpiac, a londoni Knight Frank ingatlanügynökség jelentése szerint például a Lehman Brothers összeomlása és tavaly június között (azaz szűk hat év alatt) átlagosan 55 százalékkal nőttek az osztrák fővárosban az ingatlanok árai. (Összehasonlításképp: ugyanezen idő alatt Ausztriában 34,7 százalékos emelkedést tapasztalhattak.)

Az ügynökök szerint a kiugró emelkedésnek több oka is van: az egyik, hogy viszonylag kevés az új vagy felújított lakás a belvárosban, a másik a konzervatív bankrendszer, a harmadik a stabil gazdaság, míg végül az sem elhanyagolható tényező, hogy a külföldiek vásárlásának korlátozása megakadályozta a spekulációt.

Ráadásul amikor a válság beütött, sokan fektettek ingatlanba, mert jó befektetésnek tűnt a részvények helyett – nyilatkozta a The New York Times összeállításában Peter Marschall, a bécsi Marschall Real Estate tulajdonosa.

Más kérdés, hogy az árak megítélése finoman szólva is kettős. Egyesek szerint még mindig kifejezetten alacsonyak (ha világvárosként tekintünk Bécsre, akkor a párizsi vagy londoni árak valóban az egekben vannak hozzá képest), mások viszont arra mutatnak rá, hogy a fiatalok gyakorlatilag esélytelenül indulnak az osztrák főváros ingatlanpiacán.

„Ha világváros, akkor túl olcsó, ha itt élsz és keresel, akkor túl drága” – foglalja össze a kettősséget a Dr. Koch & Company ingatlanügynökség tulajdonosa, Eggert Koch.

Az osztrákokon kívül a bécsi ingatlanvásárlók nagyrészt Kelet-Európából és Németországból érkeznek. „Vevőink 60 százaléka osztrák és 40 százaléka külföldi, utóbbiak különösen a drága ingatlanokat keresik, ők főleg oroszok és ukránok” – mondja Peter Marschall.

Utóbbi nem is csoda, egyfelől az ukrán válság, másfelől a feszült orosz helyzet sokak gazdag oroszt és ukránt késztet arra, hogy a biztonságos környezetet biztosító Bécset válasszák. A legfrissebb fejlemény az, hogy a korábban külföldre költözött osztrákok közül is egyre többen fontolgatják a hazaköltözést.

Az árak tehát alighanem tovább emelkednek majd, így aki a Bécsbe költözést fontolgatja, valószínűleg jobban teszi, ha mihamarabb elszánja magát és lép.

Forras: Hataratkelo