Bécs, villamos, lecserélik a jó öreg bécsi villamosokat

Bécs elkezdi lecserélni a több mint negyven éve forgalomban lévő E1-es villamosokat, írja azIndóház. Az idős villamosok 2017-ig maradnak közforgalomban. Az osztrák főváros százötven új villamost vásárol.

A fehér-piros tuják hosszú ideig formálták Bécs városképét. Az öreg, „fapados” E1-esek azonban már nem felelnek meg a XXI. század elvárásainak. A fékezéskor keletkező energiát nem képesek visszatáplálni a felsővezetékbe, nem alacsonypadlósak, így a mozgáskorlátozottak nehezen tudnak felszállni rájuk, és nincsenek rajtuk modern utastájékoztató berendezések is.

Az elöregedett járművek egy részét leselejtezik. Korábban több kelet-közép-európai ország, így Lengyelország és Magyarország is vásárolt a járművekből. Hazánkban Miskolcon tizenhét E1-es típusú villamosa van az MVK-nak, ám az új Škoda villamosok üzembe állításával várhatóan a borsodi megyeszékhelyen is eltűnnek az E1-esek.

3766318 3ea4ccc3b0dabb88548e0836efe3f240 o

A korszerűsített E2-es típusú kocsikkal még a későbbiekben is számol a Wiener LinienFotó: Tóth-Szenesi Attila

A korszerűsített E2-es típusú kocsikkal még a későbbiekben is számol a Wiener Linien, ezek a tervek szerint 2025-ig közlekednek majd. Bécs százötven új, alacsonypadlós villamost vásárol. Az első szerelvények 2017 közepén érkeznek az osztrák fővárosba.

Forras: http://goo.gl/PlJVxi

[catlist]