Kikapcsolódás a Práterben

A legtöbb utazó, aki már járt Bécsben, valószínűleg meglátogatta legalább egyszer a Prátert is. Olyan nevezetessége ez Bécsnek, mint Budapestnek a Budai Vár. Rengeteg lehetőség várja az idelátogatókat a szabadidő eltöltésére. Sokan rögtön az Óriáskerékre asszociálnak a Práter szó hallatán, pedig emellett megtalálható még számos más izgalmas attrakció is itt.

A Práter története

A Práter Bécs második kerületében (Leopoldstadt) található, nagyjából 6 km²-en terül el és egyike a világ legszebb városi parkjainak. A hatalmas kiterjedésű erdők, mezők és egyéb zöld területek ideális környezetet biztosítanak egy kis sétához, futáshoz, kerékpározáshoz. 

Az egykori császári vadászterületet 1766-ban II. József császár tette a lakosság számára is nyilvánossá. 

Ő volt, aki engedélyezte étkezdék és később kávéházak megnyitását. Ekkor jelentek meg az első hinták és körhinták is a mai úgynevezett „Wurstelprater” területen, ami a vidámpark részét jelenti a Práternek. Napjainkra ez a rész nagyjából 0,5 km²-t foglal el a teljes területből.

Az 1873-ban itt megrendezett Világkiállítás további lendületet adott a park fejlődéséhez. 

Jelenleg mintegy 250 látványosság található a vidámparkban. Ezek közül mutatunk be néhány régi és új kedvencet.

Az Óriáskerék

Az egyik legismertebb és legnépszerűbb látványosság a Práterben. 1896-ban két angol mérnök, Walter Basset és Harry Hitchins tervezte és valósította meg. Hivatalosan 1897. július 3.-án nyitották meg, egy évvel I. Ferenc József uralkodásának 50. évfordulója előtt. Hatalmas érdeklődés kísérte a megnyitót, de hogy fel is üljenek az óriáskerékre, azt csak kevesen engedhették meg maguknak. Akkoriban 8 aranyforint (gulden) volt egy menet, ami elég drágának számított. Összehasonlításképp, annak idején egy állami alkalmazott 30 aranyforintot keresett 1 hónapban. Most 9 euro-ba kerül egy felnőttjegy. 

A II. Világháborúban a bombázások és a tűzesetek miatt a szerkezet majdnem teljesen megsemmisült. Eredetileg 30 kabinnal működött, jelenleg már csak 15 kabin található rajta.

Az Óriáskerék legmagasabb pontján 64,75 méter magasból csodálhatjuk meg a lenyűgöző bécsi panorámát.  

Madame Tussauds

Szerencsére már nem kell messzire utazni, hogy a világhírű viaszfigurákat megcsodáljuk. 2011-ben nyílt meg Bécsben a Madame Tussauds Múzeum. A múzeum alapterülete mintegy 2000 négyzetméter és mintegy 70 szobor vár ránk. Az olyan világsztárok mellett, mint Marylin Monroe, Brad Pitt vagy Angelina Jolie természetesen találkozhatunk osztrák hírességekkel is. Mária Terézia, Sissi vagy éppen Mozart is szívesen megáll fényképezkedni velünk. A belépőjegy nem olcsó, majdnem 20 euro a felnőttek részére.

Praterturm, Space-Shot, Ejektion Seat

Aki egy kicsit izgalmasabbra vágyik, az is könnyen talál magának megfelelő látványosságot. Adrenalin növelő élményben lehet részünk a 2010-ben átadott és jelenleg is a világ legmagasabb láncos körhintájának számító Praterturm-on (Práter torony). Maga a torony 117 méter magas. A körhintának 12 dupla ülése van. A pörgetés lassan indul, míg végül 95 méteres magasságba emeli fel a látogatókat, ahol a körhinta már 

60km/ órás sebességre gyorsul fel. Ez a félelmetes utazás 3-4 percig tart és 5 euro-ba kerül.

Szintén a bátrabb látogatókat várja a Space-Shot (Szabadesés). Itt egy 62 méter magas toronyba lövik fel az üléseket, aztán szabadesésben engedik vissza azokat. Ezt ismétlik meg kétszer. Először „csak” 80km/ órás sebességel lövik fel az utasokat, másodszorra pedig 95km/órás sebességgel. Ezt tényleg csak az erősebb gyomrúaknak ajánlom kipróbálásra.

Akinek nem lenne elég az izgalmakból, annak ott van még az Ejektion Seat. Ezt úgy kell elképzelni, hogy leülünk egy kétszemélyes padra, amit aztán felrepítenek 90 méteres magasságba. Ott pedig hagynak minket a levegőben kicsit himbálózni, majd lassan visszahúznak a földre. Szédítő élmény ez is.

Aqua Ball, Aqua Gaudi

A tavalyi év egyik újdonsága volt az Aqua Gaudi. Ez egy szolidabb vizi hullámvasút. A 420 méteres pályán 3 emelkedő van, a legmagasabbra az utolsónál jutunk. Ekkor 14 méter magasból csobbanunk a csónakformájú 4 személyes kocsival a vizes pályára. A nyári forróságban jól is esik, ha néha egy kis víz ér minket. A 4 perces csónakázás 4 euro-ba kerül. 

Idén avattak fel egy másik, szintén vizes újdonságot az Aqua Ball-t. Én ettől azért többet vártam. Maga az ötlet szerintem jó és vicces, de ahogy itt megvalósították, az nem annyira látványos. Öt levegővel töltött gömb áll az érdeklődők rendelkezésére egy kb. 16 négyzetméteres kis medencében. A gömbökben kúszva-mászva próbára tehetjünk egyensúlyérzékünket, ügyességünket és megpróbálhatunk haladni a vizen. A dolog nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. Gyerekeknek jó móka, de felnőttek is bátran kipróbálhatják. 

Az itt felsoroltak csak ízelítőt adnak a látványosságokból. Érdemes egy teljes napot rászánni és nem csak a vidámpark részét megnézni a Práternek.  

Fontos még megemlíteni, hogy létezik az úgy nevezett Práter Kártya. Legkönnyebben a Práterben található Infópontoknál szerezhető be. A kártyára bármikor tölthetünk pénzt és a legtöbb attrakciónál 10% kedvezményt kapunk, ha ezzel fizetünk.

[catlist]