Bankszámla Ausztriában


Általános élményem a bankba járásról Magyarországon így néz ki: betéved az ember az utcáról, húz egy sorszámot, vár fél órát, ha hivják elmagyarázza egy random ügyintézőnek, mit szeretne, az ügyintéző sűrűn kattintgat, nyomtat, kérdez, az ember tovább vár. Mikor megvan minden papír, ember aláír, elköszön, hazamegy, ügy elintézve.

Ausztriában ez a következő képpen működik. Saját, angolul tökéletesen beszélő ügyintézőm van, ami azt jelenti, hogy csakis Ő kezeli a számlámat, más random munkatárs nem illetékes. Ha szeretnék valamit elintézni, például hitelkártya, akkor az ebankon kereszül küldök Neki egy üzenetet, és kérek Tőle egy időpontot. Ez reggel 7 és délután 5 óra között bármikor lehet. Általában munkába menet, reggel 8 óra körül szoktam Hozzá menni. Kávéval, pohár vízzel, és az egyeztetett üggyel kapcsolatos előkészített papírokkal vár. Nem várok, nem húzok számot, nem ülök ott, amíg kitalálja, mit kell nyomogatni a rendszerben, hogy működjön. Megiszom a kávét, aláírom a papírt, viszontlátásra.

A hitelkártya igénylés egy emailbe és öt percbe került. A bankkártya két napon belül kézbesítve, miután a PayPass technológia megjelent, az új kártyát már azzal felszerelve kaptam.

Az ügyintéző egyébként ritkán szükséges, mivel az ebankban szinte bármilyen műveletet el lehet végezni, böngészőben vagy telefonon. Adófizetéstől PIN kód módosításig, biztosításkötésig, német vagy angol nyelven. Ha gond van, telefonon 24/7 elérhető a bank és segítenek, például nagyobb értékű vásárlás előtt vásárlási vagy készpénzfelvétel limit módosításban.

Mióta az üzleti számla is ennél a banknál van, még kényelmesebb a dolog. Nem az ügyfélszolgálati részben találkozunk, hanem az emeleti irodában vagy tárgyalóban. Nincsenek mögöttem sorban álló emberek, csak velem foglalkoznak. De olyan eset is előfordult már, hogy nem kellett bemenjek, hanem egy emailben visszaküldött szkennelt PDF is elegendő volt a részemről.

Bankszámlanyitás és költségek

Bárki nyithat bankszámlát, nem szükséges osztrák lakcím. Egyedül a heti bankkártya limitiek alacsonyabbak, más minden ugyan az. Személyigazolvány szükséges hozzá és hogy beszéljünk németül vagy angolul. A tájékoztató papírokat és a szerződés másolatát kérhetjük egyébként magyar nyelven is.

A számlanyitás nagyjából 15 percig tart, legutóbbi alkalommal sűrű bocsánatkérések mellett 20 percig ültünk bent, mert a nyomtatóban beragadt a papír. A számla mellé jár egy PayPass képes Maestro kártya, ingyenes készpénzfelvétel és vásárlás bárhol Európában, ebank és megtakarítási számla.

Első évben a számla teljesen ingyenes. Második évtől negyedévente 15 EUR a számlavezetési költség.

PS. A post az Erste Banknál szerzett tapasztalataimról szól, nem fizetett hirdetés. Úgy gondolom, a többi banknál is nagyon hasonlóak a feltételek. Ha hasznosnak találod a postot és úgy döntesz bankszámlát nyitsz az Ersténél, add meg ezt a számot, mint ajánló (referral) 29317063502 mert az nekem jó.

Forras: http://eriadam.hu/

[catlist]