Balesetbiztosítás-jelentős pénzügyi segítség a bajban, elérhető áron

Ausztriában az állami balesetbiztosítás az egyik legfontosabb és legrégebbi biztosítási fajta. Az osztrákok büszkék rá, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a szociális ellátásokra és fejlett a szociális háló az állampolgárok és az ország területén dolgozók számára. A biztosítás története 1854-re nyúlik vissza, ekkor alkották meg a bányásztörvényt, ami biztosítási védelmet nyújtott bányákban dolgozók részére. Ezt követte 1888-ban az első betegbiztosítási és balesetbiztosítási törvény megalkotása. 1917-ben pedig bekerült a törvénybe, hogy nem csak a munkahelyen érvényes a balesetbiztosítás, hanem az odaút és a hazautazás alatt is. A törvényhez 1977-ig még 3 fontos kiegészítés csatoltak:

• Bizonyos betegségek elismerése, mint foglalkozási betegség
• A vállalkozói jogviszonyban lévők biztosítása
• Tanulók és a felsőoktatásban résztvevő diákok biztosítása

Állami Balesetbiztosítási Intézetek

A legjelentősebb állami intézmény az AUVA (Allgemeine Unfallversicherungsanstalt)
Ez az intézmény felelős a munkavállalók, a munkáltatók, a tanulók valamint a felsőoktatásban résztvevő diákok biztosításáért. Szintén itt vannak biztosítva a különböző mentési alakulatok is/ például: önkéntes tűzoltóság, hegyimentők/.

Külön biztosítási intézet látja el a mezőgazdaságból élők (SVB), a vasúti dolgozók és a bányászok (VAEB) valamint az állami hivatalokban dolgozók biztosítását (BVA).

Miért fontos a balesetbiztosítás?

Ausztriában sokan azt gondolják, hogy ha rendelkeznek betegbiztosítással, akkor az egyúttal a balesetbiztosítást is magában foglalja. Pedig ez két eltérő fajta biztosítás.
Az állami betegbiztosítás a keresőtevékenység kezdetével automatikusan létrejön és kiterjed a nyugdíjasokra, gyerekekre, családtagokra, munkanélküliekre is-amennyiben jár a munkanélküli segély. Mindenki biztosított lesz, aki havonta 395,31 euro-nál többet keres (Geringfügigkeitsgrenze). A betegbiztosítás egy részét a munkavállaló béréből vonják le ( 3,82% alkalmazottak esetében) másik részét a munkáltató fizeti.
Ezzel a fajta biztosítással is részletesebben fogunk még foglalkozni.

A balesetbiztosítási jogviszony feltétele ezzel szemben az aktív munkavállalói jogviszony megléte! Az állami balesetbiztosítást kizárólag a munkáltató fizeti, a munkavállalónak nem kerül pénzébe.

Akikre ez a biztosítási forma nem terjed ki:

• Háztartásbeliek
• Gyerekek, aki még nem érték el az iskolaköteles kort
• Oktatási rendszerből kikerülők
• Nyugdíjasok
• Munkanélküliek
• Szabadúszók, Művészek

Mikor nem segít az állami balesetbiztosítás?

Állami pénzből állják a baleset következményeinek költségeit munkahelyi baleset, a munkahelyre vagy az onnan hazavezető úton történő baleset, valamint bizonyos foglalkozási betegségek (pl: porallergia, lisztérzékenység) esetén.

A statisztikák szerint azonban a balesetek több mint 70%-a nem minősül munkahelyi balesetnek!
2011-ben Ausztriában több mint 800.000 baleset történt és ennek majdnem 2/3-a otthon, szabadidőben, vagy sportolás közben. Ezekre nem terjed ki az állami balesetbiztosítás. Ez azt jelenti, hogy az ilyen balesetek következményeinek költségeit (rehabilitációs foglalkozások, gyógykezelések, gyógyászati eszközök) magunknak kell állni.

Forrás: http://www.kfv.at/unfallstatistik/index.php?id=77&no_cache=1&cache_file=ueberblick_nav_cache.html&report_typ=%C3%96sterreich&kap_txt=Unf%C3%A4lle+und+Verletzungen+im+%C3%9Cberblick&tab_txt=Unf%C3%A4lle+und+Verletzungen+im+%C3%9Cberblick+Verletzungsindikatoren

Balesetek száma Megoszlása (%)
Közlekedési Munkahelyi,
Iskolai
Otthoni,
Szabadidős,
Sport
Összesen Közlekedési Munkahelyi,
Iskolai
Otthoni,
Szabadidős,
Sport
Halálos kimenetelű 523 149 1.783 2.455 21 6 73
Maradandó sérüléssel járó 1.591 1.105 5.861 8.557 19 13 68
Kórházi ellátást igénylő 11.143 13.515 138.598 163.256 7 8 85
Balesetet szenvedett személyek összesen 45.548 165.677 601.800 813.000 6 20 74

Akár egy könnyebb baleset után is előfordulhat, hogy a családfenntartó nem tud dolgozni, az ideiglenes keresetkiesés veszélyeztetheti a család megélhetését is.

Privát balesetbiztosítás megkötésével ezeket a nehezebb időszakokat tehetjük elviselhetőbbé. Az állami balesetbiztosítással szemben egy magán biztosítás az élet szinte bármely területén bekövetkező baleset esetén segítséget nyújt, világszerte érvényes és az egyéni igényekre szabható!

Előzmény: Biztosítások Ausztriában

[catlist]