Az osztrákok is vészfékeznének

Am 11. Februar 2016 sprach Bundeskanzler Werner Faymann (im Bild) bei der Aktuellen Stunde des Bundesrates im Parlament.

A britek után az osztrákok is fontolóra vették a Kelet-Európából érkező munkavállalókkal kapcsolatos szigorítást. A két elképzelés között azonban jelentős különbség van.

A jövő heti Európai Uniós csúcs egyik fontos témája az a brit elképzelés lesz, mely 4 évig korlátozná a más uniós tagállamokból érkező munkavállalók szociális ellátását.

Így aztán nem meglepő, hogy az osztrák kancellár a hétvégére időzítetve beszélt arról az Österreich című lapnak, hogy szerinte célszerű lenne korlátozni a Kelet-Európából érkezők hozzáférést a munkaerőpiachoz. Ez elsősorban azokra vonatkozna, akik külföldi vállalatokon keresztül vállalnak munkát Ausztriában.

Mielőtt beindulna a pánik, ez azért jelentős különbség a brit tervekhez képest, amelyek minden uniós országból érkező munkavállalókra vonatkoznának. Itt azok lehetnek leginkább érintettek, akiket például egy magyar cég foglalkoztat ausztriai munkavégzésre.

Werner Faymann egyébként arról is beszélt, hogy az egyre nagyobb ausztriai munkanélküliség miatt szükséges lenne a kelet-európai munkavállalók létszámának a csökkentése.

A szomszédos államokból, így például Magyarországról érkező munkavállalókat ugyanis jelenleg előnyösebb feltételekkel lehet foglalkoztatni, mint az osztrákokat – írta az MTI.

Werner Faymann emellett időkorláthoz kötné a külföldi munkavállalók ausztriai munkavégzését, és felülvizsgálná az alkalmazás feltételeit, hogy a munkaadóknak ne érje meg külföldi munkaerőt foglalkoztatni.

Mindenesetre azon sem lennénk meglepve, ha a kérdés felmerülne a visegrádi országok állam- és kormányfőinek hétfői találkozóján.

Forras: hataratkelo.com