Az osztrák gazdagok

Az osztrákok is szívesen kotorásznak idegen zsebekben, így aztán nem csoda, hogy évről évre itt is kiadják a leggazdagabbak listáját. Euró-milliárdosok szerepelnek a felsorolásban, összehasonlítva az amerikaiakkal persze szerény, a hétköznapi emberek számára azonban alig felfogható számokkal. Az első tíz név nemigen változik, viszont úgy tűnik, aki ide egyszer felkerült, a válság ellenére is tartja a helyét.

Több fejhosszal vezet a Porsche és Piëch család, amely ugyan két név, de egy dinasztia. Ferdinand Porsche és fia, Ferry 1936-ban alapították Stuttgartban a VW bogárhátút kikísérletező és piacra dobó gyárat. A klán másik nevét Ferdinand Porsche unokájától, minden idők legzseniálisabbnak tartott autóipari mérnökétől, Ferdinand Piëchtől kapta. Az út nem volt éppen egyenes – kicsit besározta a nevet aíz együttműködés Hitlerrel, később gazdasági gondok-bajok is adódtak– ma azonban a tekintélyes, 80-100 tagú család 45, 2 milliárd eurós vagyonnal rendelkezik.

Relatíve jobban áll a (szintén) salzburgi Dietrich Materschitz: a Red Bull idén 70 éves tulajdonosa ugyan csak 8,4 milliárd euróval rendelkezik – s ezzel második a listán – ám családtagjainak száma elenyésző. A sokféle ágazatban érdekelt, sportot, kultúrát támogató férfiú igyekszik ugyan távol tartani magát a nyilvánosságtól, ám egy ideje már tud a világ egyetlen fiáról. A még ma is jóképű Mateschitz selfmade milliárdos, a semmiből indult karrierje. 

Nem jól cseng a harmadik helyezett neve: a Flick-család mai 7 milliárd euróját a 2006-ban elhunyt családfő Friedrich Karl abból a vagyonból teremtette meg, amit 1972-ben örökölt. Ezt viszont a papa a náci időkben kényszermunkások verejtékéből harácsolta össze, acél – és papírgyárainak termékeit a hitleri birodalom vásárolta. Fia a háttérbe húzódva tovább vagyonosodott, a sajtó tulajdonképpen akkor kezdett vele foglalkozni, amikor feleségül vette a nála 30 évvel fiatalabb Ingrid Raggert, egy karintiai szálloda alkalmazottját. A vagyon haszonélvezője ő és gyermekei, no és Friedrich Karl előző felesége, gyermekei. De az ő létszámuk sem közelíti meg a Porsche és Piëch családét. 

A most 95 éves Karl Wlaschek is stabilan szerepel a listán – 4,6 milliárd eurója a negyedik helyet biztosítja számára. Az egykori bárzongorista 1961-ben alapította az első Billa élelmiszerláncot – a név a Billige Laden, olcsó boltok rövidítése. Harminc évvel később 1,1 milliárd euróért adta el, és a pénzt ingatlanügyletekbe fektette. Ügyesen gazdálkodott, ma paloták, nagy értékű ingatlanok és lakóházak is tartoznak birodalmába. Feltehetően idős korának tudható be, hogy manapság kevesebb szó esik éppen aktuális barátnőiről, mint még pár éve is. 

Az ötödik egy igazi selfmade üzletember: Johann Graf, a Novomatic szerencsejáték vállalkozás alapítója 4,5 milliárdos vagyonával alig marad le Wlaschek mögött. Graf tulajdonában van a tekintélyes haszonnal működő Novomatic részvényeinek 92 százaléka. Ahogyan ez Ausztriában szokás, a cég dicséretesen kiveszi a részét a jótékonykodásból, és elsősorban a kultúra támogatásából. 

Heidemarie Horten potom 3,5 milliárd euróval csak a hatodik. A Horten áruházlánc karintiai tulajdonosa ugyancsak sokféle tevékenységet szponzorál, tiszteletbeli elnöke a tartományi jéghoki klubnak, és tulajdonosa a Carinthia VII. névre keresztelt jachtnak, amely a világ egyik legnagyobb magánjachtja. Az áruházlánc jól teljesít, Heidemarie Hortennek nincs mitőúl tartania, jövőre is ott lesz ezen a listán. 

A Swarovski nevet világszerte ismerik: a tiroli központú üzem már nem csak csiszolt köveket és abból készült ékszereket, díszítő elemeket állít elő, hanem csiszoló-eszközöket és optikai készülékeket is forgalmaz. A harmadik nemzedék élén jelenleg Markus Langes-Swarovski áll. A legtöbb szó a sajtóban Fiona Swarovskiról esik, aki a hirhedt-ismert ex-politikus, Kasrl-Heinz Grasser felesége 2005 óta. A klán vagyona 2,8 milliárd euró, s ezzel a 7. a listán.

A nyolcadik helyezett, Wolfgang Leitner nevét kevesebben ismerik: ő a későbbi gazdasági miniszterrel, Martin Bartensteinnel 1986-ban alapította meg a Genericon gyógyszercéget. 1994 óta az Andritz AG igazgatója, alig öt év után szerzett a cégben 26 százalékos részt. Magánvagyonát 2,1 milliárd euróra becslik. 

A Kahane család 2 milliárd eurós vagyonát a Gutmann magánbankban illetve a Jungbunzlauer vegyi gyárban szerzett részesedések biztosítják. Ezzel Karl Emil, Marie-Rose és Patricia Kahane a kilencedik helyen áll.

Frank Stronach neve mellett ma már az „expolitikus” megjelölés szerepel, pedig az idős osztrák-kanadai férfiú korábban a Steyr–Daimler–Puch AG megvásárlásával (megmentésével?) lett ismert az óhazában. A politika nem ment olyan jól, Stronach a legutóbbi választás után visszavonult. Vagyona a pártalapítási kalandra fordított hatalmas összegek ellenére is 1,2 milliárd euró. Jó az a tizedik hely is.

Forras: http://goo.gl/Dos7qn

[catlist]