Az embernek szüksége van egy nagy adag elszántságra, kitartásra és szerencsére is

„Az embernek szüksége van egy nagy adag elszántságra, kitartásra és szerencsére is”

Sorozatom következő részében Adrit kérdeztem meg, aki rengeteg hasznos tanácsot és tapasztalatot osztott meg velem – nem csak nyelvtanulási témában. Itthoni váll

alkozói létét feladva döntött Ausztria mellett, s a kezdeti nehézségek ellenére úgy érzi, jó döntést hozott. Jelenleg Sopronból ingázik minden nap.

Mesélj egy kicsit arról, hogyan és mikor kerültél Ausztriába!

Nem teljesen egy évvel ezelőtt költöztünk Sopronba. Szerencsére nekem nagy szerencsém volt, mert egy régi vendégem is ideköltözött és ő már Ausztriában dolgozott, így tudott nekem segíteni az elindulásban. Így kerültem ki egy szállodába mint takarítónő.

Milyen szintű nyelvtudással indultál neki? Beszéltél-e más nyelveken?

Igazából középfokú nyelvvizsgával rendelkeztem már akkor, amikor elkezdtem dolgozni, de semmit nem értem vele. Új hely, új szituációk, ismeretlen emberek, nem volt egyszerű. Túl sok mindent nem értettem meg abból, amit mondtak vagy kérdeztek tőlem. Semminek és senkinek éreztem magamat. Szerencsére angolul is tanultam az iskolás éveim alatt, ami nagyon nagy segítségemre volt.

Első munkahelyedről megosztanál néhány információt? Milyen szakmában dolgoztál, és ott milyen nyelvi nehézségeket tapasztaltál?

Az első munkahelyem Vösendorfban volt egy konferencia szállodában, ahol szobalányként kezdtem el dolgozni. Itt igazából csak a reggeli meetingeken hallottam magam körül németül beszélő embereket. Sajnos a szobákban nem tudtam a nyelvtudásomat fejleszteni (tárgyakkal nehezen tudtam volna párbeszédbe elegyedni). Később a reggeli eligazításokon is egyre több mindent értettem meg. A legnagyobb nehézségeket az jelentette, hogy szinte mindenki más nemzetiségű volt, és senki nem beszélte jól a német nyelvet. Ezért csak a helytelen dolgok rögzültek az ember fejében. Szerencsémre az egyik szakmámmal tudtam érvényesülni a munkám mellett. Otthon szépségszalont üzemeltettem, én műkörmösként dolgoztam. Ez az információ szépen lassan eljutott a vezetőség női tagjaihoz és egyik reggel megkérdezték, hogy lenne-e időm az ő körmeiket megcsinálni. Így lett arra lehetőségem, hogy olyan emberekkel tudjak beszélgetni, akiktől tanulni is tudtam. Így kezdett el javuló tendenciát mutatni a nyelvtudásom. Persze erről a többi dolgozó előtt nem volt szabad beszélnem.

Milyen tapasztalatokat szereztél szobalányként?

A szobalányok élete nem egyszerű, kemény fizikai munkáról beszélünk. A bejelentési időnknek sokszor a dupláját kellett dolgoznunk. Persze mi nem a szálloda fix dolgozói voltunk, csak kisegítők egy külsős cég által. Később lehetőséget kaptam arra, hogy szobalányból „csekkolóvá” léphessek elő. Ekkor már nem kellett szobákat takarítanom, hanem az elkészült szobákat kellett csekkolnom, ha megfelelőnek találtam, akkor fel kellett vinnem egy számítógépes rendszerbe és már ki is lehetett adni az új vendégeknek. Ebben az időszakban rohamosan fejlődött a tudásom, a közérzetem is kezdett jobbá válni. Sajnos be kell vallanom, hogy a Magyarországon megszokott életvitelem után igen csak nehezemre esett megszokni azt, hogy valaki megmondja, hogy mit csinálhatok és mit nem. Mikor kell dolgoznom, mikor kapok szabad napot, vállalkozóként itthon én szabtam meg a munkaidőm, ha nem volt kedvem dolgozni, akkor nem dolgoztam.
Aztán kaptam egy új munkalehetőséget, el is mentem egy megbeszélésre. Ez irodatakarítás volt. A beígért fix fizetésnek kb. csak a felét (és azt is kb. 2 hetes csúszásokkal) kaptam meg, és a bejelentésem sem a megbeszélt dolgok szerint alakult. Szóval nem volt túl jó döntés, de a munkatársaim nagyon kedvesek és segítőkészek volt. Java részük osztrák volt, így az ott töltött 2 hónap alatt nagyon sokat fejlődött a tudásom. Végre kezdett szűnni a kisebbségi érzésem. Mivel  nem voltam megelégedve a fizetéssel és a bejelentésemmel, elkezdtem új munka után nézni. Persze ez alatt az idő alatt visszajártam a szállodába körmözni. Aztán egyik nap a volt főnökasszonyom megkérdezte, hogy lenne-e kedvem fix dolgozóként visszajönni a szállodába mint reggeliztető pincérnő. Természetesen a válaszom igen volt. Jelenleg így pincérnőként dolgozom, és heti három napot délutánonként egy szépségszalonban műkörmözök.

Melyek a távlati céljaid, és mit gondolsz, ehhez milyen nyelvi fejlődésre lesz szükséged

Most elsősorban szeretnék egy lakást keresni a munkahelyemhez közel, hogy ne kelljen naponta Sopronból ingáznom. Ez sajnos engem is kifacsar és az időt is elvesztem. Szerencsémre toleráns párom van. 2 3 szobás lakást szeretnénk keresni azért, hogy a műkörmözést kényelmesen tudjam folytatni egy jól kialakított kis helyen. Ahol plusz lehetőséget tudnék kapni, hogy nagyobb vendégkört tudjak kialakítani. Aztán ha már úgy látom, hogy elértem egy megfelelő szintet, akkor szeretnék vállalkozó lenni. Aztán egy saját szépségszalont szeretnék nyitni. Aztán a jövőben, (ha lesz lehetőségem) azt fejleszteni, bővíteni pl. egy kis kávézóval. Szeretnék majd pályázatokat, támogatásokat igénybe venni. Ezért szeretnem minél jobban beszélni a német nyelvet. Nem mellesleg maximalista vagyok, nem tudom elviselni, ha valamilyen problémát nem tudok egyedül megoldani.

Mennyire fontos a nyelvtudás az integrálódásban, új kapcsolatok kiépítésében? Kerültél-e kínos helyzetbe?
Szerencsére nem kerültem kínos szituációba. Amikor nem értettem valamit, akkor inkább kérdeztem még vagy visszakérdeztem angolul és így minden mehetett tovább. Azt tapasztalom, ha nem is beszél az ember teljesen jól, akkor is megértik. Nagyon sokat segítettek az új kapcsolatok a tanulásban, sokszor volt olyan, hogy csak mutogattam, vagy gyorsan elővettem  a telefont és megkerestem azt a szót vagy kifejezést, amire szükségem volt. Olyankor sokat nevettünk a vendégeimmel. Vagy barkochbáztunk, körbeírták azt a szót, amire gondoltak és így még több dolgot tudtam megtanulni, ezt nem éreztem terhesnek.

Mit teszel most a nyelvtudásod fejlesztése érdekében? Hallottál-e esetleg osztrák lehetőségekről?
Próbálok minél többet kommunikálni a kollegáimmal és a vezetőséggel. Újságot olvasok, igaz ez nekem is új, mert nem érdekelt soha a sztárok magánélete. Itthon inkább gazdasági lapokat olvastam. Sajnos ilyen típusú újságok olvasásához még kevés vagyok, de igyekszem. Itthon könyvet olvasok németül, fontosnak tartom azt is, hogy szövegkörnyezetben is lássuk a szavakat, nem csak a szótárban. Jelenleg magántanárral tanulok, ezt tartom az egyik legjobb technikának, mert itt csak a tanuló és a tanár van. Sokat hallottam a kinti nyelvkurzusokról, de csak negatív dolgokat. Túl sok tanuló van egy tanárra, így az eredmény sem lesz az, amit az oda érkező emberek várnak. Ezek egyébként általában intenzív kurzusok.

Nekem ezek a tapasztalataim vannak egy szűk év alatt. Úgy gondolom, az embernek szüksége van egy nagy adag elszántságra, kitartásra és szerencsére is!

Érdemes belevágni! Egyetlen percét sem bántam meg, ami eddig történt velem!