Az első hónapok nyelvi nehézségei

Mielőtt Ausztriába költözünk, elengedhetetlen nyelvi szempontból is felkészülnünk. A mindennapi élet, a kezdeti intéznivalók, illetve bármilyen vészhelyzet esetén hamar rá fogunk jönni, hogy nyelvtudás hiányában a legalapvetőbb dolgok elintézése is komoly akadályokba ütközik.

A nyelvi felkészülés munkahelyen betöltött szerepéről korábban már többször írtam. Fontos azonban kiemelni, hogy nem elég az állásinterjún jól teljesítenünk, a mindennapi munkavégzés során is ugyanezt a szintet várja el – jogosan – munkáltatónk. Tapasztalataim szerint ez sokszor még erős középszintű tanulóknál is problémát okoz, és a kiköltözés után is szükségét érzik a gyakorlásnak, nyelvtudásuk fejlesztésének. Ennek több oka is van. Egyrészt önmagában az erős nyelvtudásból nem következik, hogy napi 8-10 órában egy idegen nyelven kommunikálni ne lenne fárasztó. Ez rendszerint sokként éri a kiköltözőket, hiszen ha itthon meg is tanultak németül beszélni, rendszeresen maximum napi pár órában tehették ezt, míg kint úgy kell használniuk az idegen nyelvet, mint a saját anyanyelvüket.[sc:andi_nemet ]

Németországban, de Ausztria sok területén is gondot okoznak a dialektusok. Az idegen nyelvként tanult „Hochdeutsch” ugyanis nagyon sok esetben eltér a helyileg használt köznapi nyelvtől, ami szintén megnehezíti a kommunikációt. Amit az egyik tartományban így hívnak, azt a másikban teljesen másként. Más igéket használnak, sokszor pedig a kiejtés is gondokat okoz. Diákjaim tapasztalatai szerint a dialektusok leküzdése stabil nyelvtudással lényegesen gördülékenyebben megy, mint azoknak, akik „hallás után” tanulják a nyelvet.

Persze így sem reménytelen a helyzet. Egyre több olyan diákom van, akik bár hallás útján értenek már valamennyit, egy idő után megrekednek, és nem tudnak tovább fejlődni. Ennek oka meglátásom szerint egyszerű: könnyebb úgy tanulni, ha az ember rendszert lát a dolgok mögött, ha tudja, mit miért csinál. Vannak nagyon érdekes esetek is, tavaly például egy kint élő hölgy kiválóan beszélte a nyelvet, de nyelvtanilag az alapszintet is alig ütötte meg. Nála a szabályszerűségeket könnyebb volt megérteni, két hónap alatt pedig eljutottunk oda, hogy nyelvtanilag is stabilan használta a korábbi szerkezeteken, és sikeresen abszolvált egy osztrák nyelvvizsgát.

Tanulni tehát mindig érdemes, sőt, szükséges is. Ha még csak fontolgatjuk a kiköltözés gondolatát, akkor azért, hogy megkönnyítsük az első hónapokat, megfeleljünk a munkahelyünkön, el tudjuk intézni a hivatalos tennivalókat. Ha pedig már kint vagyunk, akkor azért, mert még így is számos problémával fogunk szembesülni, és a tartós külföldi munka egyik legfontosabb alapja a biztos nyelvtudás.

[catlist]