Autóbiztosítás Ausztriában

Gépjárműbiztosítás Ausztriában

Az Európai Unió szabályozásának köszönhetően minden forgalomba kerülö autónak rendelkeznie kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. Ennek keretét adja az úgy nevezett Zöldkártya-rendszer, amelynek alapjait 1949-ben rakták le és jelenleg 46 országban érvényesek a szabályok. Olyan nem európai országok is csatlakoztak már, mint Irán, Marokkó vagy Tunézia.


A rendszer megalkotásának célja az volt, hogy az európai utakon közlekedők egy baleset esetén ne legyenek magukra hagyva a bajban. A lényeg, hogy minden gépjármű biztosítva legyen, ezért írták elő a tagországok számára a kötelező biztosítást. Ha valaki balesetet okoz, akkor az ártatlan félnek a kárát a biztosítók térítik meg, nem pedig a kárt okozó sofőr. Gondoljunk bele, hogy egy balesetnél mekkora károk keletkezhetnek! Nem csak tárgyi sérülések, hanem személyi sérülések is. Egy komolyabb balesetnél a térítendő összeg a vétkes félre olyan terheket róna, amiket nagy valószínűséggel képtelen lenne megfizetni. Ezeket a kártérítéseket hivatott a KGFB intézménye átvenni.

Ausztriában nem vehet részt a forgalomban olyan jármű, aminek nincsen érvényes biztosítása (Kfz-Haftpflicht Versicherung). Ezért úgy oldották meg, hogy Ausztriában a rendszámokat is a biztosítók igénylik meg és náluk is lehet átvenni az úgy nevezett engedélyezési helyeken (Zulassungsstelle). A jármű bejelentése a következő költségekkel jár:

  • forgalmi engedély illetéke-ennek összege 119,8 euro
  • biztosító költségtérítése- 45 euro
  • rendszámtábla díja-autóknak 18 euro, motorok esetében 9,8 euro
  • érvényességi matrica-ez az úgynevezett Begutachtungsplakette, vagy más néven Pickerl amit az autóknál a szélvédőre kell ragasztani, költsége 1,45 euro
  • lekérdezési díj- 1 euro

Ezen díjak befizetése mellett szükséges még a kötelező biztosítás megkötése is. Csak ez után kapjuk meg a rendszámot és innen kezdve lehet a járművet a forgalombam használni.

Adók

Gépjármű biztosítás megkötésekor kétféle adót fizetünk be. Az egyik a biztosítási adó, a másik pedig a gépjármű adó (Kfz-Steuer vagy más néven motorbezogene Versicherungssteuer). A gépjármű adó mértéke 2014 márciusában emelkedett. A kiszámítás alapja a jármű teljesítménye. A biztosítók ezt beépítik a havonta fizetendő díjba és amint beérkezik hozzájuk máris továbbutalják az államkasszába.

Biztosítások

A kötelező biztosítás megkötésénél a legtöbb biztosítónál több variáció közül választhatunk. Van egy alap, egy prémium és egy vagy két köztes csomag. Az alapcsomagban az osztrák törvények szerint előírt minimális biztosítási összeg (Mindestversicherungssumme) szerepel. Ez az összeg 2012-ben változott 6 millió euro-ról 7 millió euro-ra. Baleset esetén eddig az értékig téríti meg a biztosító a vétlen fél vagy felek kárát. Érdemes átgondolni mekkora összegre kötünk biztosítást, hiszen egy nagyobb tömegbalesetben könnyen túllépheti a kártérítés mértéke ezt az összeget. Amennyiben ez bekövetkezik, mivel az osztrák törvények értelmében a vétkes fél korlátlanul és teljes vagyonával felel az okozott károkért, a biztosítási összeg feletti kártérítést saját zsebből kell fedeznie a baleset okozójának. Ezért szoktam a magasabb biztosítási összeget tartalmazó csomagot ajánlani, ami havonta 3-4 euro-val kerül csak többe, viszont nagyobb összegig biztosít lefedettséget.

Casco

Nagyobb értékű gépjármű esetén ajánlott a casco biztosítás megkötése. Ennek a havidíja már magasabb lehet, attól függően, melyik terméket választjuk. Miben több a casco biztosítás, mint a kötelező biztosítás? A casco biztosítás tulajdonképpen a saját gépjárműben keletkező sérülés vagy kár esetén nyújt segítséget. Ha rendelkezünk casco biztosítással és mi okozzuk a balesetet, a biztosító a saját járműben keletkezett kárt is megtéríti. Előfordulhat, hogy tolatáskor nekimegyünk valaminek és megsérül az autónk. A megfelelő casco biztosítás erre az esetre is nyújt fedezetet. Ezen kívül biztosítani lehet a gépjárművet természeti katasztrófa vagy tűz következtében fellépő károk esetére is. A választott csomagtól függően lopás valamint rongálás esetén is járhat kártérítés.

Egyéb kiegészítő biztosítások

Természetesen a biztosító társaságok az ügyfelek minden felmerülő igényére próbálnak megoldást kínálni. Több cégnél is köthető például a szabadidős kiegészítő biztosítás, amely a különböző sportfelszerelések sérülése vagy eltűnése esetén fizet. Hasznos kiegészítés lehet jogvédelmi biztosítás megkötése. Ez egy nagyon kedvelt biztosítási forma Ausztriában. Több változata van és a magánéletben előforduló jogi problémák és peres eljárások esetén nyújt segítséget.

Források: Wikipedia, www.bmf.gv.at