Autó vétel Ausztriában, fenntartási költségek

Ausztriában venni használt autót, osztrák rendszámmal üzemben tartani egy autót költséges. Főleg egy Németországból áthozott autónál megugranak, felugranak a költségek szépen.

Átlag 600-800 EUR, a NOVA az itteni regadó, az autó értékének 7%-a
+ megfelelőségi igazolás a márkakereskedőtől 180 EUR
műszaki vizsga : 60 EUR
Rendszám: 186 EUR
Kötelező, biztosító havidíj: 100 EUR, de legalábbis 40-50 euró havonta (éves ~500 euró).
én is gondolkoztam, hogy Németből hozom, de nem érte volna meg a macera, fiatal autónál nem nagy a különbség
az előző tulaj ezt is Németből hozta
a németeknél sok CNG-s autó van
itt meg mindenkinek dízel van
pedig a CNG-hez képest semmi értelme
a CNG-vel megkapod a dízel fogyasztását, nyomatékát + egy benzinmotor csendjét, dinamikáját
az üzemanyagköltség a fele a benzinhez képest, a dízelhez képest -30%

Kötelező a teljes téli gumi szett és a hólánc is télen.

Tény és vélemény kivonatok:
Ausztriában állandó bejelentett lakcímmel, az osztrák törvények szerint, osztrák rendszám kell a saját tulajdonú autónkra. Osztrák ÖAMTC jogi osztály állásfoglalás, magyar rendszámú, nem a tulajdonomban lévő autót vezetve Ausztriában stb. A jogi osztályról egy általános állásfoglalást ezzel kapcsolatban, a lenti linken érhető el. Telefonos megkeresés: elmondták, hogy hogyan kell ‘hazudni’ (kommunikálni) rendőri ellenőrzés során. A lényeg, hogy nem szabad azzal kezdeni, hogy Ausztriában állandó bejelentett lakcímünk van, hanem valami olyasmit kell mondani, hogy csak ideiglenesen akár üzleti, akár személyes céllal vagyunk, egy hotelben, vagy barátnál, rokonnál szállunk meg. Nincs pontos jogi állásfoglalás az ügyben.

Magyar rendszámú gépjármű ausztriai forgalomba helyezése, amennyiben a külföldi állampolgár állandó lakcímmel (Hauptwohnsitz) tartózkodik Ausztriában, úgy egy hónap elteltével külföldi rendszámú gépjárművét forgalomba kell helyeznie Ausztriában (KFZ-Zulassung). Ideiglenes lakcímmel (Nebenwohnsitz) tartózkodik az országban, úgy a külföldi rendszámot egy évig használhatja, majd ezt követően el kell hagynia az országot, és az újabb beutazástól számítva egy évig ismét használhatja külföldi rendszámú gépjárművét. Menetlevélkönyv (Fahrtenbuch) használata ajánlott, a magyar papírokkal sokat nem tudnak kezdeni.

Fontos apróság lehet, hogy magyar rendszámra nem lehet kapni parkolócédulát, csak helyi illetőségűre, ami az átíratás mellett szól.

Osztrák vagy magyar papírokkal? Tippek és fórum információk: www.iranyausztria.hu/autovasarlas-osztrak-vagy-magyar-rendszamu-auto/.

Egy ausztriai (A) rendszámú autó (osztrák állandó és például magyar ideiglenes lakcímmel) magyarországi használata ismét egy nem teljesen tisztázott témakör, ami megér egy elemezgetést.

Nova bejelentőlap itt volt online: formulare.bmf.gv.at/service/formulare/inter-Steuern/pdfs/9999/NOVA2.pdf.

Növekvő költségek: hwww.format.at/articles/1215/526/324719/geldschlucker-automobil-so-ihr-auto, az autó mint pénznyelő.

Aki gáz meghajtású autóban gondolkodik, annak meg kell vizsgálnia a környéketeken van e LPG (autógáz), Ausztriában ritkább a kúthálózat, mint a CNG (földgázé). A technológia fejlődik, az elektromos autók mégis nagyon lassan lépnek be a képbe.

Forras: http://goo.gl/FC05pJ

[catlist]