Ausztriai vendéglátás: már tervezik az újranyitást, döntés egyelőre nincs

Lépésenként újraindítják az osztrák vendéglátást, a krone.at összeszedte, milyen biztonsági intézkedések várhatóak. Pontos menetrend a nyitásról egyelőre nincsen, döntés az április végi járványadatok fényében várható.

Összefoglalva:

– először a kisebb helyek nyithatnak ki, legvégül az éjszakai bárok.
– a személyzet maszkban dolgozhat, a védőtávolságot a konyhán és a pultban is meg kell tartani.
– az asztalok között minimum 2 méter távolságot kell hagyni, az egyszerre jelenlévő vendégek száma korlátozott lesz.
– csak este hatig lehetnek nyitva a helyek, de ez egyelőre nincsen eldöntve
– kormányzati döntés április 30. után várható

A osztrák kormányzat április végén, a fertőzöttségi adatok alapján dönt arról, hogyan lehet a vendéglátást újraindítani – az ágazatot gazdaságilag súlyosan érintette a járvány, illetve a meghozott intézkedések. További gond, hogy nagyon sokféle szereplő van a piacon, így nehézen egyetlen csomaggal valamennyi szereplő gondját megoldani. Egy kisvendéglő és egy Michelin-csillagos étterem között rengeteg különbség van, de nehéz egy kalap alá venni egy kávéházat, vagy a bécsi Práterben található gigantikus kerthelyiséget.

Az biztosnak látszik, hogyha kevés új koronavírusos beteg lesz Ausztriában április végén, akkor elsőként a kisebb vendéglátóhelyek nyithatnak ki. A teljes személyzetnek maszkot kell viselni és az asztalok között is meg kell tartani a kettő méter védőtávolságot. A kötelező záróra még nyitott kérdés, a tervezett este 6 órai zárás sokaknak korai, mert így nem biztos, hogy megéri kinyitni a helyet. A krone.at úgy számolt, az ételkiszállítás és az elvitelre való rendelés csak kisebb részét fedezte az eddigi veszteségeknek. 

A lap szerint a járvány legnagyobb vesztesei a nagyméretű diszkók, az éjszakai bárok lesznek, mivel ezek nyithatnak majd ki utoljára.
A krone.at azzal számol, hogy az ágazatban sokan végleg lehúzzák majd a rolót.

http://www.savariaforum.hu/rovat/ausztriai-vendeglatas-mar-tervezik-az-ujranyitast-dontes-egyelore-nincs?fbclid=IwAR3J9Xy9X8na8DQeHj8D3WwgV1tcR8AAgCAColZhbdjmS8OlNj7-h-mRqRY