Ausztriai juttatások: Családi pótlék/gyes

Az osztrák szomszédjaink nem bánnak szűkmarkúan a gyermeket vállalókkal: akár 3 évig GYES, a gyerekek életkorával és számával arányosan emelkedő családi pótlék, adókedvezmények, és lehet még sorolni. A nyugat-európai trendektől előtérően az osztrákok hozzánk hasonlóan akár 3 évig is otthon maradhatnak a gyerekükkel, és a támogatás amit kapnak, nem is igen ösztönzi vagy kényszeríti őket arra, hogy minél előbb visszatérjenek a munkaerőpiacra.

Azok a magyar családok, ahol akár csak az egyik szülő kint bejelentett munkavállaló, jogosultak az osztrák gyermektámogatási rendszert igénybe venni, és ebben az esetben a két állam juttatásaink különbségeit az osztrák állam átvállalja.

Ez pontosan azt jelenti, hogy Magyarországon élő családja (élettársa/felesége és a gyerekek) is megkaphat elég sok mindent, amit az osztrákok. Becslések szerint legálisan kb. 40-60 ezer magyar dolgozhat Ausztriában.

Nézzük csak, milyen támogatásra számíthatnak azok a magyar munkavállalók, akik Ausztriában dolgoznak:

Családi pótlék (Familienbeihilfe)

Az a szülő igényelheti, aki Ausztriában dolgozik, és vele egy háztartásban élnek a gyerekek. Alapesetben az anya jogosult rá, de lemondhat az apa javára. Ez azt jelenti, hogy ha az Apa dolgozik Ausztriában, akkor jogosult rá!

A területileg illetékes adóhivatalnál (Finanzamt) kell igényelni. Fontos tudni, hogy a hivatali ügyintézést a két ország egymás közt intézi, ezért minden esetben hiánytalanul kell minden szükséges nyomtatványt beadni, hogy az amúgy sem kevés átfutási idő ne növekedjen. A családi pótlék a gyermek 19 éves koráig jár, de ha továbbtanul, akkor akár 24 éves koráig is járhat utána. A családi pótlék össze a gyermek életkorával nő, hiszen általában igaz, hogy a gyerekek felnőve egyre többe kerülnek a családnak.

A családi pótlék nagysága a következőképpen alakul:

 • születés-3 éves korig: 105,4 €,
 • 3-10 éves korig: 112, 70 €,
 • 10-19 éves korig: 130,90 €,
 • 19-26 éves korig: 152,7 €.

A második gyerek után havonta kiegészítést kapnak a családok, vagyis a második gyerek után 12,8 euróval több jár, a harmadik után 47, 8 euró a plusz, a negyedik és az utána jövő gyerek után 97,8 euró. A fogyatékos gyerekek után egységesen 138,3 euró jár függetlenül az életkortól. A lakhely szerinti adóhivatalnál (Finanzamat) igényelhető.

Mennyi családi pótlékra számíthatok, ha 4 gyermekem van, és a férjem dolgozik Ausztriában? 1,3,11 és 20 évesek (egyetemista)

A családi pótlék összege a gyermekek életkorától és számától függően változik:

 • 1éves gyermek – 105,4 euró
 • 3 éves gyermek – 112,7 euró
 • 11 éves gyermek – 130,9 euró
 • 20 éves gyermek – 152,7 euró

Összesen: 501,7 euró

[sc:infousztria ]Ehhez az alapösszeghez jön hozzá a gyermekek számától függő juttatásrész:

 • a második gyermek után – 12,8 euró
 • a harmadik gyermek után – 35 euró
 • a negyedik gyermek után – 50 euró

Összesen: 97,8 euró

A példaként hozott család összesen 599,5 euró családi pótlékra jogosult.

Kiegészítő családi pótlék (Kinderabsetzbetrag)

Automatikusan megkapják azok a szülők, akik adófizetők, ezt az adóalapból írják jóvá. Ezt az úgynevezett önkéntes adóbevallásban lehet igényelni, ennek összege havonta, gyerekenként 58,40 euró.

Több gyerek után járó pótlék (Mehrkindzuschlag)

Három vagy több gyereket nevelő, alacsony jövedelmű családok igényelhetik. A harmadik és a további gyerekek után gyerekenként és havonta 36,4 eurót kapnak a családok. Feltétele, hogy a család átlagjövedelme éves szinten ne haladja meg a bruttó 55 ezer eurót, és a szülők legalább hat hónapja éljenek élettársi kapcsolatban vagy házasságban. Az adóbevalláskor fizetik vissza, és ezt is az adóhatóságnál lehet intézni.

Gyermekgondozási segély (Kinderbetreuungsgeld) Gyes))

A saját, illetve örökbefogadott gyerek után igényelheti a szülő vagy nevelőszülő. Mindenkinek alanyi jogon jár, aki kapja a családi pótlékot, és a gyerekkel egy háztartásban él. Ha a család például a magyar állami juttatás különbözeteként az osztrák államtól is kapja a Gyes-t, akkor az évente egy összegben érkezik.

2010. január 1. óta ötféle változatból lehet választani, előre, vagyis szülés előtt, és utólag már nem lehet módosítani.

Támogatás egyedüli kereső vagy nevelő munkavállaló esetében ( Alleinverdiener- vagy Alleinerzieherabsetzbetrag)

Akkor igényelhető, ha a családban csak egy kereső személy van, vagy a másik havi jövedelme nem több, mint évi bruttó 2200 euró. Egy gyerekes családok esetében az igényelhető összeg 494 euró/év, két gyerekes családoknak 669 euró/év, harmadik gyerek után 889 euró/év. A negyedik és többedik gyerek esetén összesen 1100 euró/év jár.

A családi pótlék igényléséhez szükséges nyomtatványok ingyenesen letölthetők innen:

http://infoausztria.com/hasznos-infok/mi-szukseges-a-csaladi-potlekhoz

A beadvány elkészítéséhez segítséget nyújtunk itt:  http://infoausztria.com/

Következő témánk ami minden Ausztriában dolgozó Magyar munkavállalót érint:

Adóvisszatérítés, utazási költségtérítés igénylésének feltételei…

[catlist]