Ausztriai ingatlanok

Nyugat-Ausztria jóval drágább, de a keleti országrészben sem igazán olcsó az ingatlan, nem beszélve a nagyvárosokról, Bécsről, Salzburgról, Innsbruckról. Az ok egyszerű: nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

Aki vásárlásra készül, jó, ha figyeli az ingatlanárak alakulását, ami nem éppen szívderítő.

A folyamatosan frissített ár-atlasz szerint Bécsen kívül a legdrágább az innsbrucki és a salzburgi belváros, ami pedig a nyaraló vidéket illeti, Kitzbühel vezeti a listát. Általában véve jókora a különbség a nyugati és a keleti országrész között. A legolcsóbb a burgenlandi Jennersdorf, és ez nem csak az öröklakásokra, a házakra vonatkozik, hanem az építési telkekre, sőt, a bérleményekre is.

S hogy ez mit jelent? Dél-Burgenlandban – az említett Jennersdorfban egy négyzetméter már 794 euróért (jelenlegi árfolyamon 210 ezer forint) kapható, ugyanez Innsbruckban 2858 euróba (765 ezer forint) kerül. Az összeg átlagár, ami a lakás elhelyezkedésének és felszereltségének függvényében változhat.

Nem meglepő, hogy Bécsben a belváros a listavezető. Aki itt – az első kerületben – akar lakást venni, átlag 6200 eurós (1 660 ezer forint) négyzetméterárra számíthat. A második helyezett Döbling (19. kerület) 3540 eurós (950 ezer forint) átlagárral, ami jó harminc százalékkal haladja meg a legdrágább tartományi főváros, Innsbruck árát. És persze a bérlakások tarifái is a belvárosban a legdrágábbak: négyzetméterenként 12 euró körüli nettó összegre lehet számítani, míg mondjuk a tizenegyedik kerületben, Simmeringben 6,50 euró ugyanez az összeg. Itt egyébként már négyzetméterenként 1 720 euróért (460 ezer forint) hozzá lehet jutni saját tulajdonú lakáshoz.

Az árak alakulását interneten is lehet követni lehet követni.

Forras: http://goo.gl/a6Q6p

[catlist]