Ausztria: Vita a külföldieknek járó családsegítő szociális juttatások körül


„Ez így nem mehet tovább” mondta az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) Sebastian Kurz reform követelményeire reagálva. A külügyminisztérium kifogásolja, hogy évente 206 millió euró családi pótlékot utalnak külföldre.  Az SPÖ véleménye szerint: „Ausztriának szüksége van ezekre a külföldi munkavállalókra. Mindezek ellenére szigorúbb ellenőrzésekre lesz szükségünk.”

Az adóreform körüli viták után itt a következő nehéz ügy: az osztrákok körében igen népszerű külügyminiszter felvetett egy olyan kérdést, ami a szociáldemokrata vezetőség körében nagy nyugtalanságot okoz.

Sebastian Kurz egyértelműen kifogásolta, hogy Ausztria 2013-ban 206 millió eurónyi családi pótlékot utalt ki külföldön élő gyermekek után. A román, bolgár és magyar családok számára utalt szociális juttatások – akik rövid és hosszú távon dolgoznak nálunk, mint uniós állampolgárok- akár 260%-al is megemelkedtek az elmúlt években. Az osztrák külügyminiszter és a brit kollégája, Philip Hammond ezért egy az egész Európai Unióra kiterjedő reformot sürgetnek.

Az SPÖ központjában kemény szavakkal álltak elő: „Ez egy nehéz dolog. Ha a külföldi munkavállaló Ausztriában fizeti az adót, akkor joga van a szociális juttatásokhoz. És egyre nagyobb szükségünk van a külföldi dolgozókra a gondozási területeken.”  Ha elveszik a juttatásokat a külföldi munkavállalóktól, az kedvezőtlen bánásmódnak minősül velük szemben, és ez az alkotmányos szinten is problémát jelenthet.

Az SPÖ tudatában van annak a veszélyével, hogy a párt szemben áll a közvéleménnyel:
„Senki sem véd minket a családi pótlékokkal való visszaélésekkel szemben. Ezek után is lesz támogatás, de sokkal jobban kell őket majd ellenőriznünk”

Forras:  http://goo.gl/O3zgoZ

[catlist]