Miután túl vagyunk az első bejelentkezésen – Meldezettel – és úgy döntöttünk, hogy három hónapnál tovább tartózkodunk az országban, akkor van még egy hely, ahol be kell jelentkeznünk a beutazástól (ennek a Meldezettel-en szereplő dátum számít, mivel hivatalosan azóta tudnak Rólad) számított négy hónapon belül.

Ezt az Anmeldebescheinigung-nak (tartózkodási engedély) nevezett fontos dokumentumot az MA35 -nél lehet személyesen elintézni. Elérhetőség: http://www.wien.gv.at/advuew/internet/AdvPrSrv.asp?Layout=stelle&Type=K&stellecd=2006060814153715&Hlayout=personen&AUSSEN=Y)

A kitöltött igénylő lapon kívül (http://www.wien.gv.at/verwaltung/personenwesen/einwanderung/aufenthalt/formular.html) ezekre a dokumentumokra van szükséged:

– érvényes személyigazolvány vagy útlevél

– igazolás az Ausztriában fennálló betegbiztosítási jogviszonyról

– a biztos életkörülmények igazolása (egzisztencia), ez pl.:munkaszerződés, vállalkozói igazolvány vagy banki kimutatás

– házastársaknál: házassági anyakönyvi kivonat

– gyermekek és unokák esetén: a 21. életévét betöltött kérelmet benyújtó személy születési anyakönyvi kivonata, ha a megélhetés biztosított, igazolás a tényleges megélhetésről

– szülők, após és anyós és nagyszülők esetén: igazolás a tényleges megélhetésről

FONTOS TUDNI: Ezekről a dokumentumokról érdemes rögtön fénymásolatot is magaddal vinni, különben  ott a helyszínen másolgathatsz 5-10 sorstársaddal együtt.

Persze, mint mindenben, itt is vannak kivételek: van, amit elfogadnak később is, vagy emailben, vagy faxon, vagy postán utánuk lehet küldeni. De az ilyen engedmények mindig az adott ügyintézőn múlnak, mint tudjuk….

Költsége: 56 EU, amit mi majd két éve még a helyszínen fizettünk, de lehetséges, hogy azóta már más formában is intézhető.

https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/12/Seite.120810.html