Álláskeresés Ausztriában


A munkakeresés lényegében ugyanúgy zajlik Ausztriában, mint Magyarországon. Olykor mégis megdöbbenve tapasztalom, hogy sokan a már kint élő magyaroktól vagy rokonoktól várnak munkalehetőségeket, vagy egész egyszerűen nem a megszokott módon jelentkeznek az adott hirdetésre (telefonhívás, e-mail küldése), hanem „várják a csodát”. Természetesen a hazai helyzet, az elkeseredettség, a menekülés vágya, s nem utolsósorban a nyelvtudás hiánya nagy szerepet játszik abban, hogy az állást keresők sokszor nem látják reálisan a lehetőségeket, ezért is fontos tisztázni, hogyan zajlik a munkakeresés Ausztriában.

Az osztrák munkáltatók azonos módon keresnek új munkatársakat, mint magyar kollégáik. Hirdetéseket adnak fel különböző erre rendelkezésre álló német nyelvű (!) internetes oldalakon, illetve – és ez talán a legnagyobb különbség Magyarországgal szemben – az AMS.at oldalon. Az AMS egyik legnagyobb előnye, hogy összegyűjtve, jól átlátható rendszerben kezeli az álláshirdetéseket, melyekre természetesen pályázni is lehet. Szakmánként, területi bontásban, vagy akár szezonális/állandó munka kategóriák szerint is kereshetünk. A hirdetések mindig tartalmazzák a kiszemelt munkakörhöz elvárt képességeket, tapasztalatot, nyelvtudást, illetve a jelentkezés módját is. Ezután a megadott e-mail címre el kell küldenünk (természetesen német nyelvű) önéletrajzunkat, motivációs levelünket, sok esetben bizonyítványaink, diplomáink fordítását.

Ha mindez megtörtént, következik a türelmes várakozás időszaka. Ne várjuk, hogy rögtön az első jelentkezésre pozitív választ kapunk majd, rendszerint több hónapra is szükség van ahhoz, hogy az első interjúra behívjanak. Érdemes tehát előre gondolkodni, és nem a tervezett munkakezdést megelőző két héttel elkezdeni jelentkezéseket küldeni, mert sajnos – a hiányszakmáktól eltekintve – egyáltalán nem biztos, hogy azonnal sikerrel járunk.

Tudom, hogy sokan „most azonnal” indulnának és „bármilyen munka” érdekelné őket, ez azonban hatalmas tévút. Ahogy jeleztem, már az azonnali munkakezdés esélye is nagyon kicsi, ha mégis sikerülne, gondoljuk végig, hogy szállást kell találnunk, el kell rendezni az itthoni ügyeinket, ki kell költöznünk, fel kell halmoznunk némi anyagi tartalékot. Nem nehéz belátni, hogy pár nap leforgása alatt ez szinte lehetetlen. Azt is jól fontoljuk azonban meg, hogy milyen munkát vállalnánk: egyrészt nagyobb eséllyel indulunk olyan állás esetén, melyben van már tapasztalatunk, másrészt nagyon könnyen bele lehet szaladni nekünk nem tetsző munkákba, körülményekbe. Ilyenkor pedig a hazajutás sem olyan egyszerű, sokan interneten kérnek ehhez segítséget, mert minden tartalékukat felélték addigra már.

Mielőtt tehát a külföldi munkavégzésről álmodoznánk, készüljünk fel! Tervezzünk tudatosan, pár hónappal előre, fejlesszük nyelvtudásunkat, állítsuk össze a jelentkezéshez szükséges német nyelvű dokumentumokat, melyeket érdemes szakfordítóval elkészíttetni, vagy legalábbis lektoráltatni. Ezután kezdjünk előbb kíváncsiságból keresgélni, nézzük meg, hol milyen elvárásokat támasztanak a jelentkezőkkel szemben, mérjük fel, hogy milyen típusú munkakörök esetén lenne a legnagyobb esélyünk, és alakítsuk jelentkezési dokumentumainkat mindig a kívánt konkrét pozícióhoz. Nem utolsósorban így megismerkedhetünk a szakmánkhoz kötődő alapszavakkal, fejleszthetjük szókincsünket is.

Háger Andrea
irodavezető, német nyelvtanár
 

skypenemet.hu, hatékony online (skype) nyelvtanulás.

Amit kínálunk: ingyenes próbaóra, egyéni időbeosztáshoz igazítható magánórák, a földrajzi távolság nem akadály, órák kezdőtől felsőfokig, egyéni vagy páros tanórák bármely nyelvi készség (szóbeli és írásbeli kommunikáció, hallás utáni értés) fejlesztése

 

Ha mindezeket a lépcsőket sikerrel vesszük, kevesebb negatív meglepetés érhet, s már csak egyetlen dologra van szükségünk: sok-sok türelemre.

Hasznos linkek álláskereséshez:

[catlist]