Álláskeresés Ausztriában nyelvtudás nélkül

A nyelvtudás szerepéről alapvetően elmondható, hogy minél magasabb kvalitásokat igénylő munkát célzunk meg, valószínűleg annál gördülékenyebb nyelvtudást követel majd meg leendő munkáltatónk. Így például míg egy orvos esetén sokszor az erős középszintű nyelvtudás is kevésnek bizonyul, egy konyhai kisegítő akár alapszintű nyelvtudással is találhat megfelelő állást. Tény azonban, hogy gyakran akár már egy szakmunkás esetében is elvárják az erős alapszintű nyelvhasználatot.

Ennek oka összetett. Sok helyen olvashatunk az ismerős ismerőséről, aki bizony egy szót sem tudott németül, mégis sikerült elhelyezkednie, és boldogul kint. Természetesen vannak ilyen kivételek is, meg kell azonban jegyezni, hogy sokat változott a helyzet például a tíz évvel ezelőttihez képest. Ahogy előző cikkemben már írtam (http://www.iranyausztria.hu/a-nyelvtudas-fontossaga/), egyre nagyobb a konkurencia, egyre nagyobbak így az elvárások is. Ezt lehet vitatni, kifogásokat keresni, de megint csak azt tudom javasolni, hogy a vitatkozás helyett inkább – akár egyedül is – kezdjük el a német nyelv megismerését, legalább szavakat tanuljunk, hiszen így is jelentősen növelhetjük kinti esélyeinket.[sc:andi_nemet ]

Az álláskeresés ugyanis Ausztriában is ugyanúgy zajlik, mint Magyarországon. A kiszemelt hirdetésre önéletrajzot, motivációs levelet küldünk, ami még megoldható segítséggel, de a szóbeli interjú során be kell bizonyítanunk, hogy nyelvismeretünket tekintve is képesek vagyunk az állás betöltésére. A munkáltató egyértelműen előnyben fogja részesíteni azokat a jelentkezőket, akikkel gond nélkül tud kommunikálni, ami érthető is, hiszen bármilyen munkakör esetén nagyon fontos, hogy megértsük a feladatainkat.

Hatalmas problémákat okoznak továbbá a telefonos interjúk is. A munkáltatók előszeretettel „tesztelik” ily módon a jelentkezőket, ugyanis öt perc telefonbeszélgetés többet mond a jelentkezőről, mint bármilyen nyelvvizsga-bizonyítvány. Tapasztalataim szerint még a haladó tanulóknak is nehézséget okoz, ha nem látják az illetőt, akivel beszélnek, elképzelhetjük, milyen lehet a szituáció nyelvtudás nélkül. Fel kell tehát készülni, hogy nagyobb eséllyel induljunk, és ne a nyelvi teszten múljon a siker.

Természetesen vannak keresett hiányszakmák is, melyek esetén sokszor nem is kérnek nyelvtudást a jelentkezőktől, illetve bizonyos szakmák esetén elegendő az angol nyelvismeret. Később azonban jellemzően az így kijutott dolgozóktól is elvárják, hogy fejlesszék magukat, hiszen a munkáltatónak kényelmesebb a saját anyanyelvén kommunikálni.

Végezetül pár szót a dialektusokról. Az idegen nyelvként tanult „Hochdeutsch” (habár az osztrákok nagy része tudja használni) bizonyos tartományokban távol áll az ottani nyelvezettől, és ez tartományonként is jelentősen eltérő lehet. Így természetesen dialektust itthon nem tudunk tanulni, de tény, hogy azok, akik legalább a német alapjaival megismerkedtek, és tudnak is beszélni, általában hamarabb szokják meg az új szavakat és kiejtésmódot, mint azok, akik Ausztriában hallás után, előzetes ismeretek nélkül próbálkoznak. Emiatt azonban nem kell szégyenkeznünk, hiszen gyakran a német és az osztrák, sőt, két osztrák sem érti meg egymást.

A német nyelv tanulása tehát egyáltalán nem felesleges, sőt, csak előnyünk származhat belőle.

[catlist]