Albérlet keresése


Ha az ember végre meghozza a nagy döntést, hogy egy másik országban kezd új életet – kalandvágy, kecsegtető állás, kíváncsisíg, új kapcsolat…az okok ugyebár teljesen különbözőek lehetnek…. – az első és legfontosabb feladat: a tökeletes kuckó megtalálása.
Akár a neten keresztül, akár már itt kinnt élesben, először hatalmas falatnak tűnik, de ha tudod, mire kell figyelni, már nem is olyan nagy ördöngősség.
Első körben mindenképp a net-en való böngészést ajanlanám, mert nagyon jó, fényképes hirdetésekkel ellátott oldalak vannak:

Ezenkívül meg különböző nagyobb napilapok honlapján is vannak megbízható lakáshírdetések is, pl.:

Csak zárójelben jegyezném meg, hogy mi is itt találtuk a jelenlegi lakásunkat a 14. kerületben, egy szupi környéken és nagyon elégedettek vagyunk azota is.  Szoval azt találtuk valójában is, ami a hírdetésben szerepelt.

Keresgélés közben két nagyon fontos dologra kell figyelnünk:

1. Provision= ingatlan közvetítő/ közvetítő iroda közvetítési díj, ami egy-egy jobb kerületben, környéken lévő lakásnál elég magas összeg is lehet.

Tehát ha olyat látunk, hogy a lakas “provisonsfrei”, nagyon jo nyomon jarunk! 🙂
Ez a kifejezés arra utal, hogy a lakást, házat egy magánszemély hírdeti, így nem kell közvetítői díjat fizetni.
Vannak kifejezetten ilyen ingatlanokat felsorakoztató oldalak, például:
www.privatimmobilien.at

2. Kaution

Ez általában két vagy három havi lakbér azonnali kifizetését jelenti. De jó hir: kiköltözéskor, ha addig semmi kárt nem tettél a lakásban, teljes összegben visszakapod.
Mi már cseréltünk lakást és mivel semmi nem történt, ami felújításra szorult volna, visszakaptuk a befizetett összeget.
Sőt, az előző lakás tulajdonosunk ezt úgy oldotta meg, hogy egy “Sparbuch” számlát nyitottunk egy számunkra szimpatikus banknál (nekünk ez a BAWAG volt), aminek betéti könyvét Neki adtuk megőrzésre, majd a kiköltözéskor visszakaptuk. Ezzel a fajta megoldással mi is jól jártunk, mert nem egyszerűen állt a pénzünk és a főbérlőnknek sem volt vele gondja. Nagy összeget nem kamatozott, de lényeg, hogy rendben volt minden és teljes összegben visszakaptuk, amit befizettük. Mert ez ugye akár 3000 EU is lehet és kapásból egy összegben kifizetni nem mindig vidám dolog, de megéri! 

Jó keresgélést Mindenkinek!

[catlist]