A nyelvtudás szerepe az állásinterjún


Miután megpályáztunk egy ausztriai állást és megérkezett a várva-várt értesítés, hogy várnak bennünket szóbeli elbeszélgetésre, fel kell készülnünk az állásinterjúra. Ez lényegében ugyanúgy zajlik, mint Magyarországon: kérdéseket kapunk azzal kapcsolatban, hogy hol dolgoztunk eddig, miért szeretnénk Ausztriában dolgozni, mik a céljaink. Természetesen mindezt németül.

Nagyon fontos, hogy a munkáltató alapvetően arra kíváncsi, hogy miért szeretnénk éppen nála dolgozni, nem pedig arra, hogy miért szeretnénk elhagyni Magyarországot. Ezért el kell mondanunk hosszú távú terveinket, meg kell győznünk, hogy miért mi vagyunk a legalkalmasabbak a kiszemelt pozícióra. Jellemző, hogy az interjún a munkáltatót az érdekli, eddigi munkahelyeinken konkrétan milyen feladataink voltak, amiből kiderül az is, mihez értünk. Úgy nem lehet tehát állást keresni, hogy „bármilyen munka” érdekel bennünket. Leendő munkáltatónk olyan embert keres, aki az adott feladatkört be tudja tölteni, tehát tisztában van a képességeivel, és megfelelően képes németül kommunikálni. 

Háger Andrea
irodavezető, német nyelvtanár
 

skypenemet.hu, hatékony online (skype) nyelvtanulás.

Amit kínálunk: ingyenes próbaóra, egyéni időbeosztáshoz igazítható magánórák, a földrajzi távolság nem akadály, órák kezdőtől felsőfokig, egyéni vagy páros tanórák bármely nyelvi készség (szóbeli és írásbeli kommunikáció, hallás utáni értés) fejlesztése

 

Gondoljunk bele, ha a kiszemelt munkára rajtunk kívül ketten jelentkeztek, az egyik osztrák, aki eleve nyelvi előnyben van, a másik hozzánk hasonlóan tapasztalt külföldi, akkor a tapasztalat rengeteget számíthat a döntésnél. Ezért kell elsősorban olyan szakmák között keresgélnünk, ahol a már meglévő tapasztalatunk előnyt jelenthet. Ezt követően, ha az interjún bebizonyítjuk, hogy a német sem jelent gondot, jobb esélyekkel indulunk, mint a tapasztalat és/vagy nyelvtudás nélküli jelentkező.

Természetesen, ahogy korábban írtam (http://www.iranyausztria.hu/allaskereses-ausztriaban-nyelvtudas-nelkul/), vannak olyan szakmák (jellemzően hiányszakmák és alacsonyabb szakképesítést igénylő szakmák), melyeknél az interjún nem kell feltétlenül németül beszélni, de ha végigböngésszük az álláshirdetéseket (http://www.ams.at/), elenyésző mennyiségű nyelvtudás nélkül hirdetett pozíciót találunk.

Végezetül egy konkrét példa. A nyáron jelentkezett egy tanítványom egy bécsi kerékpárszervizbe szerelőnek. Munkakeresése relatív sikeres volt, mert három héten belül talált állást, interjúja természetesen németül zajlott:

„Az előzetes telefonos egyeztetés után kb. félórás személyes beszélgetésem volt a leendő munkáltatóval. A hölgy azonnal elmondta, hogy minden az osztrák törvényeknek megfelelően fog működni, egy hét próbamunka után kezdhettem bejelentve dolgozni. Itt nyilván nagy előnyt jelentett, hogy beszélek németül, így tudtam, minden hivatalosan zajlik majd, sőt, azt is megkérdezte a jó nyelvtudásom miatt, hogy eladni vagy „csak” szerelni szeretnék. Amire még kíváncsi volt, az a magyarországi tapasztalatom, hogy miért jöttem el az utolsó munkahelyemről, illetve milyen feladatokat láttam el. Ezen belül konkrét szakmai kérdéseket tett fel (tudok-e régi kerékpárokat szerelni), ahol sajnos akadtak problémáim a különböző alkatrészek német megfelelőivel. Fontosnak tartom tehát, hogy a szakmai nyelvben legalább alapszintű tudással rendelkezzünk, mert kezdetben a munkahelyi kommunikáció lesz a legfontosabb. Összességében pozitív tapasztalat volt, és azt gondolom, ha látják az igyekezetet, és felkészülünk a váratlan kérdésekre is, külföldiként is jó esélyekkel indulunk.”

Tippek osztrák álláskereséshez:

  • német nyelvű önéletrajz, bizonyítványok német nyelvű fordítása
  • még az elején döntsük el, hogy Ausztria mely részén tudunk/vagyunk hajlandóak dolgozni (nyugaton pl. némileg könnyebb állást találni, de az ingázás például kizárt)
  • ezután pályázzunk meg minden olyan álláslehetőséget, melyhez tapasztalatunk/végzettségünk és nyelvtudás elegendő (személyesen és interneten is)
  • próbáljunk több interjút szervezni egy napra, így jelentős összeget takaríthatunk meg
  • határozottan előnyt jelent az osztrák telefonszám (pl. A1 szolgáltató), esetlegesen lakcím
  • az interjún fontos a határozott, magabiztos fellépés, éreztessük, hogy határozott céljaink vannak
  • készüljünk fel nyelvileg is, gyakoriak a váratlan vagy szakmai kérdések, melyeket magyarul is nehéz lenne hirtelen megválaszolni

[catlist]