A nyelvtudás fontossága

Köztudott, hogy a magyarok sajnos nem a nyelvtudásukról híresek. Többségünk egyetlen idegen nyelven sem képes megértetni magát, míg közel harmadunk maximum egy nyelvet használ az anyanyelvén kívül. Az Európai Unió tagországaként rendszeresen jelennek meg cikkek erről a szomorú tényről, s éppen emiatt talán nem szükséges kiemelni a német nyelv fontosságát akkor, amikor valaki Ausztriába készül.

A legfrissebb adatok szerint mára megközelíti a hetvenezret az ott dolgozó magyarok száma. A jobb életkörülmények, a magyarországi fizetés sokszorosát jelentő minimálbér természetes vonzerő sokak számára. A legkeresettebb szakmák között megtalálhatjuk a vendéglátás és az építőipar különböző szakterületeit, de sokan foglalkoznak szórólapozással és szállodai munkákkal is. A munkaerőpiac azonban átalakult, a korábbiakkal ellentétben magasabbak az elvárások is. Nem csak a magyarok szeretnének ugyanis új életet kezdeni itt, hanem meg kell küzdenünk a szlovák/szerb/román munkavállalókkal is, így érthető, hogy minden plusz képesség előnyt jelent a munkaadó szemében.

[sc:andi_nemet]

Tapasztalataim szerint a legtöbben eleve valamennyi nyelvtudással találnak munkát, de hallhatunk akár olyan sikertörténeteket is, melyek szerint igenis lehetséges német nélkül is boldogulni. Az én álláspontom az, hogy természetesen – mint minden – lehetséges német nélkül elindulni, de aki hosszú távon szeretne letelepedni, netán előrelépni, az maximum egy év után késztetést érez a nyelvtanulásra.

Eleve jellemző, hogy külföldi tapasztalat nélkül akár jó nyelvtudással is a saját szakmai igényeinkből lejjebb kell adnunk, de azon felül, hogy az ember egy idegen országban nyelvi ismeretek nélkül jóval sebezhetőbb, a jobb nyelvtudással egyenes arányban javul a munkakörök minősége is. Több tanítványtól hallottam, hogy nem tudom elképzelni, mennyire kínos, ha pár hónap kinti lét után még mindig nem érted a kollégáidat, és te vagy az egyetlen az asztalnál, akinek fordítani kell. Felvételkor elég volt az angol – később már nem. Ezért kezd el sok már külföldön dolgozó diák is tanulni nálunk. A lustaság akár az állásunkba kerülhet, hisz tudunk olyan esetről, amikor valakit azért küldtek el két év után, mert még mindig nem tudott alapszinten sem kommunikálni. Az osztrák dialektusokat már nem is említem, melyek megértésén egy stabil alaptudás azért sokat segíthet.

Általánosságban minél magasabb kvalifikációt igénylő pozíciót szeretnénk megpályázni, az elvárások annál inkább nőnek. Alacsonyabb szaktudást igénylő munkáknál és hiányszakmákban természetesen sok munkaadó már az alapfokú nyelvtudással is megelégszik, de aki nem szeretne huzamosabb ideig pl. szobalányként dolgozni, inkább karriert építene, annak erősen ajánlatos csiszolni nyelvtudását.

Mind a munkahelyen, mind a privát életben igen zavaró tud lenni, ha az ember folyamatosan segítségre szorul. Természetes elvárás továbbá, hogy ha az ember idegen nyelvű országban kíván boldogulni, akkor megpróbálja elsajátítani az adott nyelvet, már csak a saját érdekében is. Szintén kint élők tapasztalatára támaszkodva azt tudom mondani, hogy kérhetünk segítséget kinti ismerősöktől, de csodákat ne várjunk tőlük. Egyrészt nyelvtudás nélkül nagy eséllyel ők sem fognak tudni segíteni, másrészt nem várhatjuk el, hogy pl. minden hivatali ügyet elintézzenek helyettünk, ez mindenkinek kínos egy idő után.

Végezetül egy megjegyzés: sok helyen olvasom, hogy könnyű a nyelvtudással jönni, mikor se időnk, se pénzünk nincsen rá. Az internet egy remek eszköz arra is, hogy online, önmagunk eljussunk legalább alapszintre, hiszen rengeteg ingyenes anyag található meg. Napi félóra németezés csodákat tehet addig is, míg nem találunk megfelelő munkahelyet magunknak.

[catlist]