800 új munkahely: a bécsi cégek több mint 72 százaléka támogatja a vasárnapi nyitva tartást

„A tagjaink egyértelmûen letették a voksukat a nagyobb vállalkozói szabadság és az önrendelkezés mellett” – ezekkel a szavakkal ismertette Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara (Wirtschaftskammer Wien) elnöke a szervezet felmérésének az eredményét, amely évtizedek óta a legnagyobb volt a kamara történetében.
Az elmúlt hetekben ugyanis összesen 100 ezer bécsi céget hívtak meg, hogy vegyenek részt a közvélemény-kutatásban, amelynek keretében a vasárnapi nyitvatartásról, a kerthelyiségek nyitvatartásáról és a szociális járulék csökkentésérõl kérdezték meg tagjaikat.

A több mint 14 ezer válaszadó 72,6 százaléka egyértelmûen a vasárnapi nyitvatartás mellett tette le a voksát a belvárosban létrehozandó turisztikai zónában, 80,9 százalékuk pedig azt szeretné, hogy a kerthelyiségek egész évben nyitva tarthassanak, ne csak március eleje és november vége között. A tagok 60,1 százaléka a szociális hozzájárulás csökkentésének is örülne.

A Gazdasági Kamara azért döntött a felmérés mellett, mert Bécsben idõrõl-idõre fellángol a vita a vasárnapi nyitvatartásról, amelyet a kereskedelmi dolgozók szakszervezete a közelmúltban ismét elutasított. Tudni szerették volna viszont, hogy miként vélekednek a tagjaik a kérdésrõl. Ruck szerint körülbelül 800 új munkahelyet és 140 millió euró többletbevételt jelentene, ha a hét utolsó napján is nyitva tarthatnának a bécsi üzletek.

Forras: http://goo.gl/CE4Pvd

[catlist]